Gulbim zaudējums 2015.gada sezonas ievadā

© scanpix

Latvijas tenisists Ernests Gulbis (ATP 13.) ar neveiksmi iesācis 2015.gada sezonu. Jaunzēlandes pilsētas Oklendas ATP sacensību 2.kārtas mačā viņš ar 2:6, 6:3, 1:6 piekāpās čeham Jirži Veselijam (ATP 63.). Jaunnedēļ latvietis piedalīsies “Australian Open” sacensībās, kurās būs izlikts ar 11.numuru.

 

2015. gada sezonu Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis bija paredzējis sākt pagājušajā nedēļā Kataras pilsētā Dohā, tomēr nelielas veselības likstas lika plānus koriģēt – sezona tika sākta Oklendā.

Jaunzēlandes galvaspilsētas ATP sacensībās Ernests Gulbis (ATP 13.) piedalās otro reizi karjerā – 2009. gadā apspēlēts spānis Granoljers, bet zaudēts argentīnietim Huanam Martinam Del Potro. Šoreiz, pateicoties izliktā sportista statusam, Ernests turnīru varēja sākt uzreiz no 2.kārtas. Tajā pretiniekos stājās jaunais čehs Jirži Veselijs (ATP 63.), kurš turnīru bija uzsācis no kvalifikācijas. Abiem tā bija pirmā savstarpējā spēle.

Gulbis izvēlējās maču sākt ar servi – pirmās trīs izspēles izdevās uzvarēt, taču tām sekoja nepiespiesto kļūdu sērija, dodot Veselijam breikbumbu. Tās izspēlē Ernests vējainajā Oklendā netika galā ar smešu izpildi, zaudējot geimu. Čehu sportists pārsvaru dubultoja uz latviešu kļūdu rēķina – bumbiņa pārāk bieži atdūrās tīklā.

Atgūt breiku latvietis nespēja – lai arī vienā no geimiem izdevās izvirzīties priekšā ar 30:0 pie sāncenša serves, tomēr Veselijs prata sakārtot servēšanu un nosargāja pārsvaru. Pirmā seta glābšana kļuva vēl nereālāka pēc septītā geima, kad Ernests vēlreiz zaudēja savu serves geimu (šoreiz paliekot uz nulles). Veselijs ātri uzstādīja seta beigu rezultātu (6:2) – Gulbim vairāk nekā 20 nepiespiesto kļūdu...

Otrā seta ievadā latvietis spēja uzlabot sniegumu, regulāri iepriecinot ar skaistiem uzbrukuma noslēgumiem. Kļūdas gan arī nebija izskaustas – vairāk to bija izpildot forehand sitienus, tāpēc rezultāts auga līdzīgi.

Lūzumu setā latvietis panāca sestajā geimā. Pēc Veselija dubultkļūdas viņš tika pie pirmās breikbumbas mačā, kuru realizēja, apspēlējot čehu sportistu pie tīkla – 4:2. Pārsvaru Ernests nostiprināja itin droši, pirmo reizi mačā izpildot iecienīto noīsināto sitienu. Setu Gulbis noslēdza ar sauso serves geimu un rezultātu 6:3. Nepiepiespiesto kļūdu skaitu latviets bija samazinājis teju uz pusi (11 pret 21).

Trešā seta ceturtajā geimā Gulbis saskārās ar problēmām savas serves geimā. Pēc latvieša sitiena autā čehs tika pie breikbumbas, kuru Ernests novērsa ar neatvairāmu servi. Taču nākamās divas izspēles noslēdzās ar Gulbja sitienu tīklā, dodot pretiniekam 3:1 pārsvaru. Ar to latvieša problēmas nebeidzās – divus geimus vēlāk viņš vēlreiz zaudēja geimu pie savas serves, noslēdzot to ar bekhenda sitienu tīklā. Atspēlēšanās iespējas čehs nedeva, noslēdzot setu ar 6:1. Pēc mača Veselijs atzina,ka šī ir viņa karjeras lielākā uzvara – pirmo reizi viņš uzveicis TOP 20 spēlētāju. Gulbim šodien 48 nepiespiestās kļūdas...

Spēles statistika - 2:6, 6:3, 1:6

 GulbisVeselijs
Eisi 6 3
Dubultkļūdas 2 1
Precīza 1.serve 57% 52%
Uzvarēti punkti pie 1. serves 27/41 26/32
Uzvarēti punkti pie 2. serves 15/30 21/29
Nepiespiestās kļūdas 48 15
Breikpunktu realizācija 1/1 3/7
Uzvarētie punkti 56 76

Oklendas turnīra ceturtdaļfinālā līdz ar to iekļuvuši tikai divi izsētie sportisti (turklāt abi spēlēs savā starpā), bet Gulbis šo nedēļu noslēdzis bez reitinga punktu iegūšanas (nopelnīta 8090 ASV dolāru prēmija). Jau jaunnedēļ startēs gada pirmais “Grand Slam” turnīrs – “Australian Open”, kurā latvietis būs izlikts ar 11.numuru.

Svarīgākais