FIA: Bjanki pirms avārijas nepietiekami samazināja ātrumu

© F64

F1 komandas "Marussia" pilots Žils Bjanki nav pietiekami samazinājis ātrumu, lai izvairītos no smagās avārijas Japānas "Grand Prix" izcīņā Suzukas trasē, ziņojumā vēsta Starptautiskā automobiļu federācija (FIA).

25 gadus vecais franču pilots Žils Bjanki oktobra sākumā Suzukas trasē piedzīvoja smagu avāriju, kuras rezultātā guva galvas traumu. Lietainajos apstākļos Bjanki vadītā "Marussia" formula izslīdēja no trases un pakļuva zem sacīkstes darbinieku traktora, kas tobrīd bija devies, lai aiz nožogojuma nogādātu Adriana Zutila mašīnu. Jāpiebilst, ka Bjanki joprojām nav nācis pie samaņas, taču viņa veselības stāvoklis ir uzlabojies – franču pilots vairs netiek mākslīgi uzturēts komas stāvoklī un spēj elpot bez papildus ierīču palīdzības.

FIA ziņojumā šodien teikts, ka Bjanki nebija pietiekami piesardzīgs un varēja izvairīties no avārijas, ja būtu vairāk samazinājis ātrumu. Jāpiebilst, ka tāds bija arī viens no neoficiālajiem pieņēmumiem īsi pēc negadījuma, taču toreiz "Marussia" asi reaģēja, noraidot arī apsūdzības par komandas pavēlēm Bjanki saglabāt ātrumu nedrošajos laika apstākļos.

FIA arī atklāja jaunumus nākamās sezonas sakarā. 2015. gadā F1 sezonā paredzēts aizvadīt rekordlielu posmu skaitu – kalendārā atgriezīsies Dienvidkorejas un Meksikas posmi, bet kopā sportisti sacentīsies 21 sacīkstēs. Tāpat tiks atcelts dubulto punktu princips pēdējās sacīkstēs. Atsevišķas izmaiņas stāsies spēkā tikai ar 2016. gadu, piemēram, pilotu vecuma ierobežojums, kas ļaus F1 startēt autosportistiem, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu.