BK "Ventspils" dosies cīņā pret Polijas vicečempioniem

© bkventspils.lv

Trešdien pirmā apļa pēdējo spēli Eirokausā aizvadīs BK "Ventspils" basketbolisti, kas viesos tiksies ar Polijas vicečempioniem "Stelmet". Poļi līdz šim piedzīvojuši tikai zaudējumu, bet ventspilniekiem vajadzētu pacensties šo sēriju turpināt un tikt pie otrā panākuma.

Jāsāk ar to, ka poļu četras nulles uzvaras ailītēm pašas par sevi uzvaru vēl negarantē. Galu galā, ventspilniekiem pašiem ir tikai viena, turklāt izcīnīta jau pirmajā kārtā un mājās. Cita lieta, ja komanda vēlas vēl pacīnīties par vietu pirmajā četriniekā un nākamajā kārtā, uzvara šajā mačā nepieciešama obligāti – pirmo apli noslēdzot ar diviem panākumiem piecās spēles, izredzēs uz vietu četriniekā nebūtu nemaz tik niecīgas, kamēr zaudējums komandu nobīdītu uz pēdējo vietu grupā.

Tāds ir šīs spēles teorētiskais fons, bet arī bez tā skaidrs, ka BK "Ventspils" savā tuvākajā izbraukumā – tikai nedaudz virs 800 km – dodas tikai un vienīgi ar domām par uzvaru. Kā, starp citu, arī jebkurā citā, ko pierāda kaut vai cerīga spēle Krasnodarā. Tiesa, šoreiz cerīgums vien pilnīgi noteikti nevienu neapmierinās.

Līdz šim "Stelmet" basketbolisti Eirokausa spēles darbojušies nedaudz rezultatīvāk, toties katastrofāli spēlējuši aizsardzībā – iemesti vidēji 71,8 punkti, bet ielaisti 88,8 punkti. Tikmēr BK "Ventspils" ir klusākais uzbraukums grupā (69 punkti vidēji mačā), bet otrā labākā aizsardzībā, vidēji spēlē sāncenšiem ļaujot gūt 73,5 punktus. Par to tiek runāts pirms katras spēles un citādāk nebūs arī šoreiz – visam jāsākas ar aizsardzību. Tiesa, jāņem vērā arī pēdējā mača mācība, jo spēlē ar PAOK, ļaujot visiem iemest vien 66 punktus, uzvaru izcīnīt tomēr neizdevās.

"Stelmet" kluba vadība tieši pirms Eirokausa pirmā apļa noslēdzošā mača nolēma nomainīt komandas galveno treneri, iesaucot slovēņu speciālistu Sašo Filipovski, kurš savulaik atzīts gan par Slovēnijas, gan Polijas gada treneri. Maz ticams, ka jau pirmajā mačā jaunais treneris būtiski mainīs komandas spēli, taču pieredze rāda, ka šādās izmaiņas ir papildus motivācija spēlētājiem, un ventspilniekiem tam jābūt gataviem. Turpinot treneru tēmu, jāpiebilst, ka Zeļonagurā ierodoties īpaši gaida ventspilnieku vadoni Robertu Štelmaheru, kurš kā spēlētājs pusi sezonas pavadīja šīs pilsētas komandā. Pēc Saratovas "Avtodor" bankrota 1998./99. gada sezonā Štelmahers pārcēlās uz Poliju un palīdzēja komandai, kurai arī nebija tas vieglākais laiks, noturēties virs ūdens.

Polijas vicečempionu lielākā zvaigzne neapšaubāmi ir amerikāņu snaiperis ar ukraiņu pasi Stīvs Bērts, taču vai nu viņam nekā neizdodas aizraut sev līdz komandu, vai komandai neizdodas viņu tik labi adaptēt savā basketbolā, bet ar galvu reibinošu statistiku viņš pagaidām neizceļas. 11,7 punkti un 3,3 piespēles vidēji mačā, bet metienu realizācijas procents nebūt nav lielisks. Rezultatīvākais ar vidēji 12 punktiem ir pašmāju saspēles vadītājs Lukašs Košareks, kurš ik maču komandas biedrus arī apgādā ar sešām rezultatīvām piespēlēm.

Iepriekšējās cīņās "Stelmet" komanda bijusi nedaudz veiksmīgākā par ventspilniekiem cīņā pie groziem, turklāt aktīvi cīnoties par bumbās arī pie sveša groza, un tā ir lieta, ka BK "Ventspils" šad tad sagādājusi problēmas. Piemēram, "Karsiyaka" pie kurzemnieku groza savāca 18 atlēkušās bumbas, "Lokomotiv" 12, bet PAOK – tikai četras. Poļi līdz šim iespējuši 13,5 vidēji spēle, kas nav maz un ko pieļaut noteikti nevajadzētu. Līdz šim aktīvākie pie groziem bijuši amerikāņu uzbrucēji Čivons Troutmens (5,3) un Kvintons Houslijs (4,8), kā arī poļu uzbrucējs Macejs Kuhareks (4,8).

Lai arī ar šonedēļ Eirokausā noslēgsies pirmais aplis, nekādu paužu spēles nebūs – jau nākamajā nedēļā BK "Ventspils" viesosies pie "Budocnost", bet vēl pēc nedēļas aizvadīs pirmo no diviem otrā apļa mājas spēlēm, uzņemot "Lokomotiv".

Trešdienas spēles Polijā sākums pulksten 20 pēc Latvijas laika un to tiešraidē varēs vērot Sportacentrs.com.

Svarīgākais