Latvijas U19 izlase atlases turnīru uzsāks pret spēcīgo Austriju

© Ģirts Brūns/Liepajniekiem.lv

Latvijas U19 futbola izlase šodien Jūrmalā uzsāks Eiropas čempionāta atlases turnīru. Pirmā spēle pret spēcīgo Austriju, bet pēc divām dienām Latviju sagaida vēl nopietnāks pretinieks - pašreizējā Eiropas čempione šajā vecuma grupā Vācija, savukārt noslēgt turnīru nāksies pret Kazahstānu.

Vladimira Babičeva vadītā izlase 22 kandidātu sastāvā sapulcējās kopā svētdien, kad Liepājā uzsāka treniņus. Pēc tiem tika atsijāti četri jaunie futbolisti - vārtsargs Vladislavs Lazarevs, aizsargs Viktors Litvinskis un pussargi Ingars Sarmis Stuglis un Anastasijs Mordatenko. Izlases rindās ir tikai divi nominālie uzbrucēji - Sergejs Vasiļjevs no BFC "Daugavpils" un Artūrs Kupčs no "Liepājas", taču diemžēl, objektīvi vērtējot, Latvijai nez vai uzbrukumam paliks daudz laika.

Latvija kvalifikācijas otrajā grupā nonākusi ļoti spēcīgā grupā - divas no četrām izlasēm pagājušajā Eiropas čempionātā šajā vecuma grupā tika līdz pusfinālam, turklāt Vācija, kuras vārds futbolā liekus komentārus neprasa, kļuva par čempioni. Par Vāciju Babičevs varēs sākt satraukties nedaudz vēlāk, jo vispirms jāspēkojas ar Austriju.

Šī izlase pieteikusi trīsreiz vairāk uzbrucēju nekā Latvija (sešus) un pagājušajā finālturnīrā augustā tika līdz pusfinālam, kurā gan ar 0:4 atzina Vācijas pārākumu. No šīs izlases ierindā palikuši trīs spēlētāji - aizsargs Frančesko Lovričs un pussargi Saša Horvats un Konrads Laimers. Horvats ir arī debitējis "Austria Wien" lielajā komandā, kurā nospēlējis 12 oficiālas spēles, ieskaitot piecas pamatsastāvā.

Latvijas izlase pretim var likt vairākus Virslīgas līmeni izbaudījušus spēlētājus, ieskaitot "Daugavpils" vārtsargu Vladislavu Kurakinu. Ārzemju klubus pārstāv Antonijs Černomordijs (Poznaņas "Lech", Polija), Kristaps Zommers (AFG "Arrhus", Dānija) un Andrejs Cigaņiks, kurš spēlē slavenās Leverkūzenes "Bayer" jauniešu komandā. Izlasē visvairāk pārstāvju ir no "Liepājas", proti, septiņi, ieskaitot Devidu Dobrecovu, savukārt Virslīgas līderu "Skonto" un "Ventspili" sistēmas pārstāv pa diviem spēlētājiem.

Kā ceturtā šajā grupā ir Kazahstāna, ar kuru Latvija spēkosies kā pēdējo. Protams, jācenšas, lai intriga par tikšanu tālāk būtu aktuāla arī šajā mačā, taču skaidrs, ka to būs grūti paveikt. Nākamajā kārtā iekļūs grupas divas labākās izlases, kā arī viena trešās vietas ieguvēja (pavisam ir 13 apakšgrupas). Teorētiski var pietikt arī ar uzvaru pār Kazahstānu, ar kuru nesen neizšķirti (0:0) spēkojās Latvijas pieaugušo valstsvienība, taču visticamāk, ka nepieciešami vismaz četri punkti un lieliska vārtu attiecība, lai pretendētu uz labākās trešās vietas godu, kura iekļūs nākamajā kārtā.

Vasaras beigās Latvija aizvadīja vairākas pārbaudes spēles ar Norvēģijas un Azerbaidžānas izlasēm - ar norvēģiem tika spēlēts visnotaļ cienīgi, zaudējot 1:2 un spēlējot neizšķirti 1:1. Bet pret Azerbaidžānu pēc pirmajā pārbaudes spēlē gūtās uzvaras 2:0 otrajā nācās ciest sakāvi 0:6. Tā bija pēdējā oficiālā pārbaude pirms kvalifikācijas turnīra, un mačā pret Austriju jācenšas reabilitāties.

Visus mačus Jūrmalā un Jelgavā varēs vērot arī Sportacentrs.com tiešraidē, Latvijas pirmā cīņa jau šodien 16:00.

Svarīgākais