Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Girgensons uzsāks savu otro NHL sezonu

© scanpix

Pagājušonakt pēc Latvijas laika startēja 98. Nacionālās hokeja līgas sezona, un arī šajā čempionātā NHL spēlēs vismaz viens latvietis – Bufalo Sabres centrs Zemgus Girgensons.

Ar četrām intriģējošām spēlēm NHL sākusies cīņa par hokeja galveno balvu – Stenlija kausu. Regulārais čempionāts ilgs līdz pat 11. aprīlim, kad tiks noskaidrotas tās 16 veiksminieces, kuras turpinās sezonu izslēgšanas mačos. Čempionātā būs divas spēļu dienas (11. oktobrī un 11. aprīlī), kad laukumā dosies visi 30 līgas klubi). Tradicionālajā Ziemas klasikas mačā 1. janvārī Nationals Park stadionā Vašingtonā Capitals uzņems Čikāgas Blackhawks. Atšķirībā no pagājušās sezonas šajā čempionātā Stadionu sērijā, kuras ietvaros notiek mači amerikāņu futbola vai beisbola arēnās, šoreiz tiks aizvadīta tikai viena spēle – Levi’s stadionā Santaklarā (Kalifornija) notiks Sanhosē Sharks un Losandželosas Kings derbijs.

Mūs, protams, visvairāk interesē, ko gaidīt no Bufalo Sabres. Pagājušosezon Sabres aizvadīja savu neveiksmīgāko čempionātu kluba 44 gadu pastāvēšanas vēsturē. Vidēji mačā gūtie 1,83 vārti (kopskaitā 150, no kuriem 36 skaitliskajā vairākumā, bet piecas ripas tika raidītas tukšajā pretinieku būrī) neko vairāk par pēdējo vietu līgā nevarēja dot.

Bijušais Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans, kļuvis par pilntiesīgu Sabres galveno treneri, steidza arī nomainīt kluba štābu, tajā iesaistot savu palīgu no mūsu valstsvienības laikiem Tomu Kūlenu, kā arī NHL pudu sāls apēdušo Artūru Irbi, kurš rūpējas par Bufalo vārtu vīru Jonasa Enrota un Mihala Noivirta sniegumu. Treneru štābam jāturpina sastāva pārbūve, lai izveidotu komandu, kas spējīga cīnīties ne tikai par iekļūšanu playoff.

Nolans un hokeja apskatnieki Sabres nākotnē nozīmīgu vietu saredz mūsu Zemgum Girgensonam, kurš aizvadīs savu otro NHL sezonu, kā arī kluba jaunajām zvaigznēm, kas iegūtas aizrunāšanā – aizsargiem Rasmusam Ristolainenam, Džeikam Makeibam un Ņikitam Zadorovam (pirmais no viņiem pusi sezonas NHL jau aizvadījis, trešais joprojām tam nav gatavs), uzbrucējiem Mihailam Grigorenko un šovasar draftā paņemtajam Semam Reinhartam, kam atvēlēta vieta sastāvā jau pirmajās līgas spēlēs, (domājams, ka Grigorenko viņu nomainīs, kad iespēlēsies AHL).

Sabres šogad piedzīvojusi pamatīgas izmaiņas sastāvā, no kluba veterāniem ierindā palikuši tikai aizsargi Maiks Vēbers un Tailers Maierss, uzbrucēji Drū Stefords, Tailers Eniss un Markuss Folinjo. Tostarp dažādos darījumos klāt nācis amerikāņu veterāns Braiens Džonta (viņu Sabres izraudzīja par kapteini), kurš 2003. gadā Devils rindās izcīnīja Stenlija kausu, Džošs Gorjužs, pagājušās sezonas beigās komandai pievienojās Mets Mulsons, Andrejs Mesārošs, Torijs Mičels, Kriss Stjuarts.

Girgensons sezonai gatavojas maiņā kopā ar Folinjo un Stjuartu, bet pirmo trijnieku veido Mulsons, Eniss un Stefords, otrajā (vai trešajā, vadoties pēc apstākļiem) Reinhartam NHL dzīves gudrības centīsies iemācīt Hodžsons un Džonta.

Ja melns kaķis nepārskries pār laukumu, Girgensons šosezon kļūs par sesto (teju droši) vai pat piekto (ja nospēlēs 77 mačus) visvairāk NHL regulārajā čempionātā spēļu aizvadījušo Latvijas hokejistu. Piecu vārtu guvums viņu padarīs par ceturto rezultatīvāko Latvijas spēlētāju līgā, 25 precīzi metieni – par trešo.

Pagājušosezon no Latvijas hokejistiem tikai Girgensons tika pie kārtīgas spēlēšanas līgā. Gudļevskis piedzīvoja brīnumaino uzlēcienu (sezonas laikā no ECHL) līdz Tampabejas Lightning sastāvam, taču aizvadīja tikai vienu spēli NHL.

Kopš gadsimtu mijas, kad Latvija varēja lepoties pat ar septiņiem spēlētājiem NHL, mūsējo skaits līgā sarucis līdz vienam diviem. Vai Girgensonam šosezon būs sekotāji? Tas atkarīgs no Ronalda Ķēniņa, ko divas vasaras iepriekš aizrunāja Vankūveras Canucks (tajā latvietis aizvadīja vasaras treniņnometni), snieguma Amerikas Hokeja līgā (Jūtikas Comets sastāvā). Domājams, ka Ķēniņam iespēja tiks dota. Gudļevskim līdz Lightning vārtiem izsisties no tās pašas AHL kluba Sirakjūsas Crunch būs krietni grūtāk, jo tampabejiešiem ir divi rūdīti vārtu vīri – Bens Bišops un vasarā iegādātais krievu veterāns Jevgeņijs Nabokovs.

Turam īkšķus par Sabres un Girgensonu, gaidām NHL Ķēniņu un Gudļevski!