Teniss: Nadals zaudē Lopesam, izstājas vēl vairāki favorīti

© Scanpix

Rafaela Nadala eksperiments spēlēt Šanhajā, neskatoties uz apendicītu, cieta neveiksmi – ranga vicelīderis sezonas priekšpēdējā "Masters 1000" turnīrā 2. kārtā ar 3:6, 6:7(6) zaudēja Felisiano Lopesam. 2. kārtu nepāvarēja vēl vairāki savu mači favorīti – Stans Vavrinka, Kei Nišikori, Grigors Dimitrovs un Milošs Raoničs. Pēdējie četri palaida garām iespēju iegūt vērtīgus punktus cīņā par "ATP World Tour Finals" kvalifikāciju.

Nadala "apendicīta eksperiments" izgāžas

Atrašanās slimnīcas gultā, nevis treniņu kortā nav labākais veids, kā gatavoties tik nozīmīgam turnīram kā "Masters 1000". Par to šonedēļ Šanhajā pārliecinājās Rafaels Nadals. ATP reitinga otrais numurs prestižajā turnīrā nolēma spēlēt, neskatoties uz apendicītu. Rafa acīmredzami nebija gatavs – lai gan fiziski izskatījās labā līmenī, sitienu precizitāte pievīla ļoti bieži, bez tam Nadala sitieni nebija tik spēcīgi, kā tos pierasts redzēt.

Felisiano Lopess 1. setā Nadalu nobreikoja ar vairākiem lieliskiem "forehand" uzbrukumiem un sestajā geimā iegūto pārsvaru nosargāja ar pārliecinošu servēšanu, setā uzvarot ar 6:3.. Nadals nepadevās un 2. setā ar "backhand" sitienu pa līniju ieguva 2:0 pārsvaru. Nadals vēlāk pie rezultāta 5:3 nespēja izservēt setu, drīz pārsvaru izlaižot arī tabreikā.

Nadals taibreikā izsēja 4:2 pārsvaru, bet pie rezultāta 5:5, pateicoties tautieša dubultkļūdai, ieguva setbbumbu. Lopess to atspēlēja, uzvarot garā izspēlē, bet pēc tam ieguva vēl vienu punktu, kad servēja pretinieks, veiksmīgi izejot pie tīkla. Mačbumba Lopesam. Felisiano to realizēja ar sev ļoti ierasto "serve&volley" gājienu. Lopess Šanhajā divreiz ticis līdz pusfinālam (2009, 2011).

Šanhaja Nadalam bija tikai otrais turnīrs kopš Vimbldonas. Pagājušajā nedēļā Pekinā Rafa ceturtdaļfinālā zaudēja Martinam Kližanam. Šanhajas "Masters 1000" trofejas arvien nav Nadala kolekcijā. Viņš šajā turnīrā labāko rezultātu sasniedza 2009. gadā, kad finālā zaudēja Nikolajam Davidenko (6:7(3), 3:6), savukārt pērn Rafa pusfinālā dabūja pērienu no Huana Martina Del Potro – 2:6, 4:6.

Zaudē arī Vavrinka, Dimitrovs un Nišikori

Stans Vavrinka pagājušajā nedēļā Tokijā savā vienīgajā mačā zaudēja otrā simta tenisistam Tacumam Ito, bet šonedēļ atgriezties uz panākumu takas nespēja, lai gan iespēja bija ļoti laba. "Australian Open" čempions Žilam Simonam ar 7:5, 5:7, 4:6 zaudētā mača 3. setā bija vadībā ar 3:0. Tiklīdz Stans izsēja pārsvaru, viņam nolaidās rokas, un Šveices otrais numurs dažus pēdējos geimus aizvadīja vienaldzīgi.

No "World Tour Finals" pretendentiem šodien zaudēja arī Grigors Dimitrovs, kurš ar 5:7, 3:6 kapitulēja Žiljēnam Beneto. Ja Vavrinka par spēlēšanu Londonā var justies samērā droši, Dimitrovam šodienas fiasko gan ir ļoti sāpīgs. Bulgārs maču pret Beniju sāka cerīgi un 1. setā bija vadībā ar 3:1, taču pārsvaru nosargāt neprata. Starp citu, Dimitrovs četrās viesošanās reizēs Šanhajā nav ticis tālāk par 2. kārtu, tiesa, iepriekšējie trīs zaudējumi bija pret spēcīgiem pretiniekiem – Endiju Rodiku, Novaku Džokoviču un Kei Nišikori.

Japānas pirmais numurs piedzīvoja ļoti prognozējamu zaudējumu jau savā pirmajā mačā, ar 6:7(5), 4:6 zaudējot Džekam Sokam. Nišikori, kurš šonedēļ rangā sasniedzis jaunu rekordu ar 6. vietu, pēdējo divu nedēļu laikā nospēlēja deviņus mačus, uzvarot Kualalumpurā un Tokijā. Jau Japānā viņš nebija optimālā kondīcijā, savā mājas turnīrā spēlējot, neskatoties uz muguras sāpēm un kājas savainojumu. Šodien pret Soku Nišikori bija ļoti tālu no sava labākā snieguma, būtībā spēlējot "autopilota" režīmā. Nišikori nebija lemts gūt sezonas 50. uzvaru, bet Sokam pirmā Top 10 uzvara karjerā.

Tālāk par 2. kārtu netika arī Nišikori Tokijas finālā zaudējušais Milošs Raoničs, kurš izturēja tikai septiņus geimus (2:5) pret Huanu Monako, izstājoties slimības dēļ. Būdami brīvi no 1. kārtas, ar zaudējumu 2. kārtā Vavrinka, Nišikori un Raoničs šonedēļ ieguva tikai 10 punktus.

Svarīgākais