Veikta galvas operācija avarējušajam F1 pilotam Bjanki

© Scanpix

Šodien ar Luisa Hamiltona uzvaru noslēdzās F1 Japānas "Grand Prix" izcīņa. Galvenā uzmanība gan netika pievērsta "Mercedes" pilotu cīņām sacīkstes gaitā vai kopvērtējumā, bet gan "Marussia" pilotam Žilam Bjanki, kurš nelabvēlīgajos laikapstākļos piedzīvoja smagu avāriju sacensību nobeigumā.

Jau pirms Japānas "Grand Prix" izcīņas prognozes solīja spēcīgas lietusgāzes, un sinoptiķi nepievīla. Uz paredzēto sacensību sākuma laika trase jau bija pamatīgi pielijusi, un nokrišņi turpinājās. Starts tika dots drošības mašīnas pavadībā, bet pēc dažiem apļiem sacensības tika pārtrauktas, lai pēc laika atsāktos ar jaunu sparu.

Vēl smagākas korekcijas laikapstākļi ienesa sacensību nobeigumā. Aptuveni 10 apļus no paredzētajām sacensību beigām atkal atsākās lietusgāzes, padarot braukšanas apstākļus ārkārtīgi sarežģītus. Suzukas trases astotajā līkumā 44. aplī no trases izbrauca "Sauber" pilots Adrians Zutils – parādījās dzeltenie karogi, un trases apkalpes personāls centās aizvākt avarējušo mašīnu. Tomēr drīz vien sacensības tika noslēgtas pavisam – pēc tam, kad tajā pašā līkumā izslīdēja arī "Marussia" pilots Žils Bjanki, kura vadītā mašīna sadūrās ar Zutilam palīdzošo transportlīdzekli. Rezultātā "Marussia" mašīna pakļuva zem traktora, bet samaņu zaudējušais Bjanki uzreiz pēc sacīkstēm tika nogādāts tuvākajā slimnīcā.

Sportista tēvs "France 3" televīzijas kanālam atklājis, ka Žilam Bjanki šobrīd tiek veikta galvas operācija, bet tuvākās diennakts laikā būtiski jaunumi nav gaidāmi. Neoficiāla informācija Itālijas medijos liecina, ka Bjanki atrodas komā, taču spēj elpot bez papildus iekārtu atbalsta.

"Pēc tam, kad ieslīdēju tajā pagriezienā, parādījās dzeltenie karogi, savukārt lietus tikai pieņēmās spēkā. Nākamajā aplī tajā pašā pagriezienā līdzīgā veidā saslīdēja Žils – tā sākās kā zināmā mērā līdzīga avārija, taču beidzās pavisam savādāk. Trases apkalpes transports izbrauca, lai palīdzētu manai mašīnai, un tieši pēc tam arī tas viss notika," par notikušo epizodi sacīja Zutils.

Zutils arī netieši norādīja, kam vajadzēja uzņemties atbildību par notikušo avāriju. Vācu pilots sacīja, ka jau pēc viņa izslīdēšanas no trases vajadzēja parādīties drošības mašīnai: "Visu cieņu šī līkuma sarežģītībai, taču visi zina, ka tas ir viens no viltīgākajiem līkumiem šajā trasē. Savukārt tad, kad ir jau pēdējie apļi, un lietus paliek arvien spēcīgāks... Teiksim tā – kad tur notiek avārija, visticamāk, vajadzētu domāt par drošības mašīnas došanos trasē".