Latvijas jaunie basketbolisti nostiprinās Eiropas elitē

© Romans Kokšarovs

Divas komandas Eiropas astoņniekā, divi spēlētāji Eiropas simboliskajā piecniekā, Rolanda Šmita sekmīgā debija Latvijas valstsvienībā un otro vasaru pēc kārtas izcīnītais Eiropas sudrabs – jaunie basketbolisti 2014. gada vasarā apliecināja, ka pieder kontinenta elitei.

Amerikas Savienotajās Valstīs par "vasaras puišiem" sauc beisbolistus. Atšķirībā no basketbolistiem, amerikāņu futbolistiem un hokejistiem viņu sezona risinās vasarā, no aprīļa līdz oktobra pirmajai svētdienai. Turpretī Eiropā vasara ir jauno basketbolistu laiks.

Par spīti pieticīgam sākumam, Latvijas puišiem vasara pagāja ar augšupejošu līkni. Divas no trijām komandām sasniedza Eiropas “Top 8”. Tāds panākums bija pa spēkam tikai deviņām valstīm – Turcijai, Serbijai, Spānijai, Francijai, Latvijai, Lietuvai, Grieķijai, Itālijai un Horvātijai.

Minētais devītnieks šovasar noteica toni Eiropā, neļaujot pārējām valstīm nevienā turnīrā tikt augstāk par septīto vietu (Izraēla U20, Vācija U16). Vienu komandu astoņniekā deleģēja Bosnija, savukārt pārējās valstis ceturtdaļfinālos netika pārstāvētas vispār.

Nikolaja Mazura, Mārtiņa Gulbja un Jāņa Butāna trenētie U20 jaunieši izpildīja tikai minimālo uzdevumu. Uzvaras pār Ungāriju, Bulgāriju un Zviedriju atļauj startēt A divīzijā arī 2015. gadā, taču gandarījuma par sešpadsmito vietu nevar būt. Nesanāca sevi parādīt NBA skautu priekšā. Lielākais ieguvums – Rolanda Šmita progress un debija vīriešu valstsvienībā.

Turpina priecēt LMT Basketbola akadēmija. Arņa Vecvagara, Raimonda Feldmaņa un Edmunda Valeiko vadītā junioru izlase trešo gadu pēc kārtas iekļuva Eiropas U18 čempionāta ceturtdaļfinālā. Pret Lietuvu sešās minūtēs izdevās atspēlēt 18 (!) punktu starpību, bet divas dienas vēlāk no cīņas par medaļām tika izslēgta Francija.

Jāņa Gailīša, Jevgeņija Kosuškina un Edgara Buiķa trenētā U16 izlase veica vairākus ierakstus vēstures grāmatās. Kadeti pirmo reizi iekļuva Eiropas četriniekā, kļuva par pirmo Latvijas komandu, kura mājās iekļuva finālā un sagādāja valstij sudrabu otro gadu pēc kārtas.

Komandas panākumi ļāva nopelnīt individuālās atzinības. Uzbrucējs Rodions Kurucs un saspēles vadītājs Kristers Zoriks tika iekļauti U16 čempionāta simboliskajā piecniekā. Jāizceļ Artūrs Strautiņš un Kārlis Garoza, kuri izlasei pievienojās pēdējā brīdī.

Svarīgākais