Šodien "US Open" fināls

© scanpix

Otrdien pusnaktī (pēc Latvijas laika) Ņujorkā sāksies sezonas pēdējais tenisa "Grand Slam" fināls. Tajā sacentīsies divi tenisisti, kuri pirmo reizi iekļuvuši tik nozīmīga turnīra finālā. Tāpēc jau tagad skaidri zināms, ka tiks kronēts ne vien jauns "US Open", bet arī "Grand Slam" čempions. Pretendenti palikuši vairs tikai divi – Japānas un Horvātijas labākie tenisa spēles meistari Kei Nišikori un Marins Čiličs. Fināls Eurosport ekrānos.

Nišikori uzvarējis piecas no septiņām cīņām pret Čiliču, ieskaitot abus mačos šosezon – Brisbenā 6:4, 5:7, 6:2, bet aprīlī abu vienīgajā mačā uz māla japānim Barselonā graujoša uzvara ar 6:1, 6:3. "Grand Slam" turnīros abi tikušies divreiz, uzvaras dalot uz pusēm. Zīmīgi, ka abi mači notika "US Open". 2010. gadā piecos setos ar 5:7, 7:6(3), 3:6, 7:6(3), 6:1 pārāks bija Nišikori, bet divus gadus vēlāk četros setos uzvarēja Čiličs – 6:3, 6:4, 6:7(3), 6:3.

Lai arī Marinam ir tikai divas uzvaras pret savu šodienas pretnieku, tas diez vai būs iemesls Āzijas pirmā numura psiholoģiskajam pārsvaram. Čiličs Ņujorkā apliecinājis, ka slikta savstarpējo spēļu bilance viņu pēdējo divu nedēļu laikā nespēj negatīvi ietekmēt, uzvarot gan Žilu Simonu, gan Rodžeru Federeru. Pret francūzi viņam pirms sezonas pēdējā "Grand Slam" bija 0-4, bet pret šveicieti 0-5 rādītājs.

Finālā būs dažādu spēles stilu sadursme. Čiličam ir ļoti laba serve, kas Gorana Ivaniševiča vadībā ir manāmi uzlabojusies. Horvātijas pirmā numura spēle gan nav tikai serve, viņš labi jūtas arī garajās izspēlēs no gala līnijas, labākais sitiens ir "forehand", kura tehnika ir savdabīga, neļaujot viegli prognozēt, kāda veida sitiens sekos. Pusfinālā viņš vairāk uzbruka uz labo pusi, kas ir viegli saprotams – pretī bija Federera vājais "bekhends". Spēlē pret Nišikori tāda taktika var nebūt labākais variants.

Nevienam nav noslēpums, ka Nišikori tieši sitiens no neērtās puses ir lielākais ierocis. Nišikori "backhand" ļoti veiksmīgi izmanto gan ar sitieniem pa līniju, gan bumbiņu raidot diagonāli. Kei arsenālā nav tik labas serves kā Čiličam, viņam uz elites fona ir viduvēja serve. Šo trūkumu Nišikori kompensē ar citiem ieročiem. Japāņa trumpji ir ātrums un izveicība, tāpat var izcelt spēli uz gala līnijas. Pēdējā laikā progresējis "forehand" sitiens, kas agrāk tik labā līmenī nebija. Neskatoties uz divām 4+ stundu spēlēm 4. kārtā un ceturtdaļfinālā, Nišikori maču pret Džokoviču fiziski izturēja, pagurumu atklāti izrādot vien 3. seta ievadā. Tad 12 minūšu ilgā geimā izdevās atspēlēt četras breikbumbas, pārsteidzoši salaužot bieži vien nesatricināmo Novaku Džokoviču.

Kas būs šodien? Čiličs uzvaru pār Federeru nosauca par karjeras labāko maču, pieckārtējam čempionam izvērsties neļaujot. Marins tikai vienreiz zaudēja savu servi, bet kopumā šajā spēles komponentā bija ļoti iespaidīgs. Vai Čiličs var divos mačos pēc kārtas servēt tik iespaidīgi? Vai Nišikori uzņemšanā nepieļaus Federera kļūdas un mainīs taktiku, ja tā būs neveiksmīga, piemēram, vairāk atkāpjoties aiz gala līnijas?

Abiem tenisistiem šodien pirmais "Grand Slam" fināls. Nereti nācies redzēt, ka tenisisti, pirmoreizi spēlējot tik lielā mačā, nespēj nospēlēt savu labāko tenisu. Abi finālisti aizvakar pusfinālus (Čiličam otrais, Nišikori pirmais) aizvadīja ļoti drosmīgi, neizrādot ne mazākās uztraukuma pazīmes. Redzētais liek domāt, ka finālā būs tāpat, taču gadās visādi. Fināls plkst. 17:00 pēc vietējā laika jeb pusnaktī pēc Rīgas, tiešraide Eurosport kanālā.

Svarīgākais