Lietuva izglābjas pret Slovēniju un uzvar D grupā

© scanpix

Pasaules kausa izcīņā šodien notika izšķirošās spēles. C grupā par komandu, kura ir divām uzvarām tomēr nespēja iekļūt nākamajā kārtā, kļuva Ukraina, tikmēr D grupā Lietuva cīņā par līderes godu uzvarēja Slovēniju.

C grupas pirmajā spēlē šodien Jaunzēlandes basketbolisti ar 67:65 uzvarēja Somiju, atstājot ziemeļniekus pēdējā vietā grupā. Somu uzbrukums šodien jūtami buksēja, Henrika Detmana vadītajai komandai realizējot tikai trīs no 15 tālmetieniem. Tieši labāka trejaču precizitāte (Jaunzēlandei 7/19) un veiksmīgāka cīņa par atlēkušajām bumbām (38 pret 28) ļāva jaunzēlandiešiem uzvarēt.

Ar 18 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām labākais Jaunzēlandes sastāvā bija uzbrucējs Isāks Fotu, bet Somijas sastāvā centrs Džeralds Lī, kura kontā 17 punkti un piecas atlēkušās bumbas.

Otrajā spēlē ASV basketbolisti ar 95:71 uzvarēja Ukrainu, noslēdzot grupu turnīru ar piecām uzvarām piecos mačos. Pirmo ceturtdaļu ar 19:14 uzvarēja ukraiņi, tomēr puslaika pārtraukumā ar +12 devās amerikāņi (44:32). 10 un vairāk punktus guva seši dažādi ASV basketbolisti, visvairāk – 17 – Džeimsa Hārdena kontā.

Līdz ar Jaunzēlandes un ASV uzvarām kļuva skaidrs, ka Ukrainai finālturnīrs būs beidzies, neatkarīgi no Turcijas-Dominikānas mača iznākuma. Ja uzvarēs turki, tad Ukrainai savstarpējās spēlēs ar Jaunzēlandi un Dominikānu pietrūks viena punkta līdz ceturtajā vietā esošajai Jaunzēlandei, bet Dominikānas panākuma gadījumā attālums līdz turkiem būs trīs punkti.

Turcijas un Dominikānas spēlē pārāki bija turki ar 77:64. Izšķiroša bija otrā ceturtdaļa, kuru Turcija uzvarēja ar 17 punktu pārsvaru (27:10). 15 punktus uzvarētāju labā guva Oguzs Savass, bet Omers Ašiks pievienoja deviņus punktus un 10 atlēkušās bumbas. Zaudētāju sastāvā ar 18 punktiem rezultatīvākais bija Fransisko Garsija.

Angolas un Austrālijas spēlē nedaudz negaidītu uzvaru izcīnīja afrikāņi, pārspējot Andreja Lēmaņa vadīto izlasi ar 91:83. Pirmo puslaiku Austrālija noslēdza ar +13 (42:29), bet nākamajās 20 minūtēs ielaida 62 punktus un beigās bija spiesta kapitulēt.

38 punktus un 15 atlēkušās bumbas Angolas labā guva centrs Janiks Moreira (2p. – 17/24). Austrālijas sastāvā ar 22 punktiem un sešām bumbām zem groziem produktīvākais bija aizsargs Kriss Goldings.

Līdz ar šo panākumu Angola saglabāja izredzes uz iekļūšanu labāko četriniekā, taču šodien afrikāņiem bija nepieciešams Meksikas zaudējums spēlē ar Dienvidkoreju. Ja meksikāņi uzvarētu, tieši viņi ieņemtu ceturto vietu D grupā – Meksika nelika vilties saviem līdzjutējiem un tika pie panākuma ar 87:71.

Lielāko daļu pārsvara meksikāņi ieguva jau pirmajā puslaikā. Pārtraukumā Meksika devās ar +12 (42:30). Visā mačā rezultatīvākais meksikāņu sastāvā bija Ektors Ernandess ar 16 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām. Marko Ramoss pievienoja 14 punktus un sešas bumbas zem groziem. Dienvidkorejas izlasē ar 16 punktiem labākais bija Taejongs Mūns.

D grupas līderu cīņā Lietuva ar 67:64 uzvarēja Slovēniju un nodrošināja pirmo vietu grupā. Pirms pēdējās ceturtdaļas septiņu punktu pārsvars bija slovēņiem, taču izšķirošajās 10 minūtēs Slovēnijas uzbrukums praktiski apstājās. Lietuvieši ielaida tikai divus punktus, paši atbildēja ar 12 un uzvarēja ar 67:64.

11 punktus un astoņas atlēkušās bumbas guva Darjušs Lavrinovičs, bet Jons Valančūns pievienoja 12 ačus, divas bumbas zem groziem un divus bloķētus metienus. Ar 14 punktiem slovēņu rindās rezultatīvākais bija Domens Lorbeks.

Svarīgākais