Ņujorkā sāksies sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs

© scanpix

Šodien Ņujorkā startēs tenisa sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs – "US Open". WTA ranga līdere Serēna Viljamsa ir esošā čempione dāmu vienspēļu turnīrā, bet kungu sacensībās 2013. gada čempiona nav, jo turnīru savainojuma dēļ izlaiž Rafaels Nadals. Kā ierasts, Latvijai pieaugušo sacensībās tikai Ernests Gulbis, kurš pirmajā dienā pie vārda vēl netiks.

Ņujorka gatava lielajam tenisam

"US Open" kopš 1987. gada ir gods būt sezonas pēdējam "Grand Slam" turnīram. Tāpat kā Melburnā, arī Ņujorkā sacensības notiek uz "hard" seguma. Atšķirībā no pārējiem trim "Grand Slam" turnīriem, "US Open" visos mačos izšķirošajā setā nepieciešamības gadījumā tiek spēlēts taibreiks, nevis uzvarētājs tiek noskaidrots ar divu geimu pārsvaru.

"US Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kas beidzas pirmdienā – vīriešu fināls notiks 8. septembrī. Jāatzīmē arī tas, ka vīriešu turnīrā 1. kārtu izspēlēs trīs dienās. Sacensības no Ņurjokas Latvijas skatītājiem būs vieglāk pieejamas nekā tas bija Vimbldonas gadījumā, jo "US Open" būs redzams abos Eurosport kanālos. Tāpat tenisu no Ņujorkas rādīs Sky Sports 3, ESPN un Tennis Channel.

Šogad Ņujorkā titulu aizstāvēt nevarēs Rafaels Nadals, jo spānim atkal savainojums. Ja 2012. gadā viņš "US Open" izlaida ceļgala savainojuma dēļ, tad šoreiz viņam nozīmīgais turnīrs ies secen plaukstas locītavas savainojuma dēļ. Tādas pašas problēmas dēļ Ņujorkā nespēlēs arī 2009. gada čempions Huans Martins Del Potro. Vīriešu turnīrā vēl vairāki nozīmīgi zaudējumi – Tomijs Hāss, Aleksandrs Dolgopolovs, Nikolass Almagro un Florians Maijers.

Dāmu sacensībās tik lielu iztrūkumu nav. Lielākais zaudējums ir "Australian Open" čempione Na Lī, kurai ceļgala savainojums. Toties ierindā būs pēdējo divu gadu čempione Serēna Viljamsa, kurai šogad pēdējā iespēja pateikt savu vārdu "Grand Slam" sacensībās. Bet par visu pēc kārtas.

Džokovičam otrais vai Federeram sestais?

Galvenais favorīts, protams, ir ranga līderis un Vimbldonas čempions Novaks Džokovičs. Viņš "Flushing Meadows" kortos finālā spēlējis pēdējos četrus gadus. Tiesa, uzvarēts tikai vienreiz – 2011. gadā. Divreiz finālā zaudēts Nadalam, bet vienreiz Endijam Marejam. Ja Vimbldonā Džokovičs bija savā labākajā formā vai ļoti tuvu tai, tad pašreiz Serbijas pirmais numurs ne tuvu tādā kondīcijā nav. Nole pēc kāzām vāji nospēlējis abus "Masters 1000" turnīrus – gan Toronto, gan Sinsinati zaudējums 3. kārtā.

Nadala nepiedalīšanās ir labas ziņas pieckārtējam čempionam Rodžeram Federeram. Pirmkārt, turnīrā nebūs viņa lielākā bieda (Rodžeram pret Rafu 10-23 bilance). Zīmīgi, ka abi Ņujorkā līdz šim ne reizi nav tikušies. Zinot to, ka Rodžeram ir jau 33 gadi, Ņujorkas tenisa fani abu savstarpējo maču klātienē tā arī var nekad neredzēt. Otrkārt, Federers izlikts ar otro numuru un Džokoviču ātrāk par finālu neredzēs. No favorītiem tieši Federers pirms "US Open" atrodas vislabākajā formā – viņš spēlēja Toronto finālā, bet nedēļu vēlāk sesto reizi uzvarēja Sinsinati. Starp citu, Rodžers pēdējos četros turnīros ticis līdz finālam. Ņujorkā ir labas iespējas šo sēriju turpināt, jo pirms gada Tomijam 4. kārtā zaudējušā Federera sieta pusē nav ne vien Džokoviča, bet arī Mareja, Tsongas, Vavrinkas un Raoniča.

Kas ar pārējiem? 2012. gada čempions Marejs kopš uzvaras Vimbldonā nevienā turnīrā nav ticis līdz finālam! Pēdējā gada laikā viņam tikai divi pusfināli (Akapulko un "French Open"). Endijs Top 10 spēlētājus nav uzveicis jau kopš pieminētās uzvaras Vimbldonā, tātad vairāk nekā gadu viņam nav uzvaru pret elites tenisistiem (0-7). Marejam papildus raizēm par sliktajiem rezultātiem jāuztraucas arī par izlozi, kas nav pasaka.

Stans Vavrinka pirms gada Ņujorkā tika līdz pusfinālam, kurā piecos setos zaudēja Džokovičam. Janvārī gūtā uzvara "Australian Open" varēja kļūt par atspēriena punktu vēl lielākiem panākumiem, taču Stans pēc Melburnas triumfa ar stabilitāti nav izcēlies. Jā, viņam ir uzvara Montekarlo "Masters 1000" turnīrā, taču ir arī vairāki turnīri ar agru izstāšanos un zaudējumiem pret tenisistiem, kuriem viņam nevajadzētu zaudēt.

Grigors Dimitrovs ir favorītu Top 5, lai arī viņš Ņujorkā nav uzvarējis nevienu maču. Tas par pieaugušo pamatturnīra sacensībām. 2008. gada junioru čempions 2011. gadā 1. kārtā zaudēja Gaelam Monfīsam, gadu vēlāk Benuā Pēram, bet pērn piecos setos pamanījās zaudēt Žuau Sousam. Nedaudz zemāk tiek vērtētas Miloša Raoniča un Žo-Vilfrīda Tsongas izredzes. Kanādas pirmais numurs ar savu iespaidīgo servi var izdarīt daudz. Savukārt pērn "US Open" savainojuma dēļ izlaidušais Tsonga pavisam nesen uzvarēja Toronto "māsterī" un ir vesels, kas nozīmē problēmas viņa konkurentiem.

Prognožu desmitniekā ir Latvijas pirmais numurs – neprognozējamais Ernests Gulbis. Viņš pēc "French Open" pusfināla sasniegšanas ir labākās formas meklējumos un pēdējos četros turnīros nav ticis tālāk par 2. kārtu. Ņujorkā pērn vienīgajā mačā piecos setos zaudējums Andreasam Haideram-Maureram. Gulbis 2007. gadā "US Open" debijā tika līdz 4. kārtai, bet kopš tā laika 1. kārta pārvarēta tikai trīs reizes, allaž zaudējot jau nākamajā mačā. Par Gulbja izredzēm šoreiz un plašāku informāciju par viņa pirmo maču Sportacentrs.com piedāvās atsevišķā materiālā spēles dienā. Turnīra pirmajā dienā Ernests pie vārda netiks.

Rodika mantinieka meklējumi arvien turpinās

Ja ASV dāmu tenisā, lielā mērā pateicoties Serēnai Viljamsai, krīzes nav, tad ar vīriešiem ir pavisam bēdīgi. Amerikāņi vairākas desmitgades dominēja "major" turnīros, bet tagad situācija krasi mainījusies – pēdējais čempions viņiem Ņujorkā bija 2003. gadā, kad uzvarēja Endijs Rodiks. Viņš 2006. gadā tika līdz finālam, zaudējot Federeram. Rodiks arī ir pēdējais amerikānis, kurš ticis līdz "Grand Slam" finālam – 2009. gadā Vimbldonā (atkal priekšā Federers). Tagad lielākās cerības ir uz Džonu Isneru, bet jautājums paliek atklāts – cik tālu ar savu graujošo servi vien lielais Džons var tikt?

Viņa labākais rezultāts ir ceturtdaļfināls 2011. gadā. Pēdējos divos turnīros viņš izstājies pēc zaudējuma 3. kārtā Filipam Kolšraiberam. Isneram ir divas problēmas, kas liedz sasniegt vairāk – ierobežots teniss uzņemšanā, paļaujoties tikai uz servi un taibreikiem. Otrā lieta ir nogurums. Džonam ir tendence spēlēt ilgus mačus (četri vai pieci seti), kas atstāj negatīvas izredzes otrajā nedēļā, ja viņš vispār tiek tik tālu. Isners savu labākos rezultātus sasniedz turnīros Amerikā, bet uzvarēt "ATP World Tour 250" turnīrā Atlantā un tikt vismaz līdz ceturtdaļfinālam "Grand Slam" līmenī ir divas ļoti atšķirīgas lietas. Isnera uzdevumu šoreiz vairāk par citām reizēm varētu sarežģīt potītes savainojums, kura dēļ viņš pagājušajā nedēļā izstājās Vinstonseilemas ceturtdaļfinālā.

Vīriešu turnīrā piedalīsies četri iepriekšējo gadu čempioni – bez jau pieminētajiem irstošā lielā četrinieka pārstāvjiem ir arī 2001. gada čempions Leitons Hjuits, kuram gan lieli mērķi nevar būt. Bez tam ar izlozi Austrālijas veterānam nav paveicies, jo pretī ticis čehu pirmais numurs Tomāšs Berdihs. Protams, nevar zināt, kurš Berdihs konkrētajā dienā spēlēs, taču viens ir skaidrs – mača favorīts būs viņš.

Svarīgākais