Cīņa par pusfinālu: Latvija pret Spāniju

© fibaeurope.com

Latvijas U16 sieviešu basketbola izlase piektdien, 8. augustā, plkst. 21:30 Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā Debrecenā spēlēs pret deviņkārtējo Eiropas čempioni Spāniju. Uzvarētājas pusfinālā tiksies ar Krievijas un Beļģijas pāra stiprāko komandu.

Aināra Čukstes, Līgas Alilujevas un Kristapa Zeida trenētās komandas veikums Debrecenā ir pelnījis uzslavas. Pirmkārt, U16 meitenes otro gadu pēc kārtas spējušas iekļūt Eiropas spēcīgāko komandu astoņniekā. Otrkārt, sarkanbaltsarkanās izcīnīja otro vietu F grupā, aizmugurē atstājot Franciju, Beļģiju, Itāliju un Zviedriju.

Katrs nākamais solis uz priekšu būs vēl lielāku uzslavu vērts, tāpēc droši jāiet tālāk. Piektdienas pretinieces spānietes nav labākas par Latviju, neskatoties uz iepriekšējo paaudžu izcīnītajiem tituliem. Spēlē gadagājumi, nevis medaļu saraksti, un šajā ziņā abas komandas ir vienādās pozīcijās.

Cīņasspars un agresivitāte Latvijas meitenēm ir augstā līmenī. Piemēram, sarkanbaltsarkanās nopelnījušas tiesības izmest visvairāk soda metienu (147) un ieņem trešo vietu izcīnītajās uzbrukuma bumbās (17,0). Tiesa, daļa iespēju palikušas neizmantotas, jo komanda spējusi realizēt tikai 44,2% brīvmetienu (65 no 147), precizitātē ieņemot piecpadsmito vietu turnīrā.

Spānija lepojas ar otro labāko precizitāti turnīrā, vidēji trāpot 38,7% metienu no spēles. Latvija minētajā rādītājā ar 34,8% ieņem septīto vietu. Abas komandas ir starp piecām aktīvākajām pretinieču grozu apdraudētājām – spānietes spēlē izdara 68,8 metienus no spēles, savukārt latvietes izmet 67,0 metienus. Atlēkušās bumbas labāk vākušas Latvijas spēlētājas – 46,3 pret 44,2 bumbām.

Čempionāta gaitā par divām stabilākajām spēlētājām Latvijas sastāvā kļuvušas priekšējās līnijas pārstāves Digna Strautmane un Sabīne Lipe. Abas ieņem pirmās divas vietas punktu gūšanā un cīņā par atlēkušajām bumbām. Atsevišķas spilgtas spēles bijušas uzbrucējai Luīzei Šeptei, lielu ieguldījumu sniedz arī Laura Grabe un Maija Gertsone.

Spānijas rindās garo spēlētāju loma bijusi pieticīgāka, toties komandā pulcētas vairākas meistarīgas uzbrucējas. Aktīvākā no viņām bijusi piecpadsmit gadus vecā Irisa Hunio, kura vidēji spēlē guvusi 14,2 punktus. Tāpat kā kolēģei Blankai Modijai un saspēles vadītājai Lusijai Amigo viņa nekavējas uzbrukt no distances – trio iemetis 26 no 85 tālmetieniem.

Pretinieču galvenais treneris ir Andreu Bou. Trīs reizes viņš veicis U16 izlases otrā trenera funkcijas (divreiz zelta medaļas, 2010. gadā piektā vieta), savukārt šogad debitē stūrmaņa lomā.