"Jelgava" Tronheimā cieš smagu sagrāvi

© jelgavasvestnesis.lv

Pieklājīgi aizvadījusi pirmās 25 minūtes, UEFA Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas pirmajā spēlē smagu zaudējumu piedzīvoja "Jelgava", kas izbraukumā ar 0:4 atzina pazīstamā Norvēģijas kluba Tronheimas "Rosenborg" pārākumu. Atbildes spēle pēc nedēļas notiks Jelgavā.

"Jelgavas" sastāvā salīdzinājumā ar uzvaru Liepājā (3:0) tika veiktas divas izmaiņas. Starta sastāvā atgriezās Vadims Žuļevs un Romans Bespalovs, bet rezervē palika Andrejs Kiriļins un Armands Pētersons. Arī "Rosenborg", salīdzinot ar pārbaudes spēli pret Stokholmas AIK (2:3), bija divas izmaiņas. Pirmoreiz pamatsastāvā šosezon oficiālā spēlē devās Pols Andrē Hellans un pirmoreiz kopš maija spēlēja Stefans Stranbergs. Mājinieku pamatsastāvā bija divi leģionāri – zviedrs un soms, bet "Jelgavai" vienīgais ārzemnieks Kenedijs Eriba palika malā.

Kamēr "Rosenborg" palika uzticīga 4-2-3-1, tad "Jelgavas" galvenais treneris Vitālijs Astafjevs izvēlējās shēmu 5-3-2, flangos spēlējot Gintam Freimanim un Vadimam Žuļevam, kurš bija krietni aktīvāks uzbrukumā. Mača sākumā "Jelgavai" izdevās periodiski radīt satraukumu pie norvēģu soda laukuma, tomēr "Rosenborg" teritoriālais pārsvars pamazām kļuva nospiedošs. Reālu vārtu gūšanas iespēju gan praktiski nebija, bet puslaika vidū pirmais bīstamais moments arī tika pārvērsts vārtos – "Rosenborg" zvaigzne Mortens Pedešens, kurš ilgus gadus spēlēja Blekbērnas "Rovers", no soda laukuma iekšienes panāca 1:0.

"Jelgava", kas daudz spēlēja ar tālajām piespēlēm, vistuvāk vārtu guvumam bija 29. minūtē. Žuļevs labi soda laukumā piespēlēja Vladislavam Kozlovam, kurš uztvēra bumbu, taču nespēja to kārtīgi savaldīt un epizodes noslēgumā par asu spēli pret vārtsargu nopelnīja brīdinājumu. Ja līdz tam "Rosenborg" uzbrukumi nebija pārāk veiksmīgi, tad puslaika pēdējās 15 minūtēs gan Tronheimas komandas spiediens kļuva arvien nopietnāks, un 44. minūtē tas noslēdzās ar otrajiem vārtiem. Jelgavnieki neveiksmīgi nospēlēja soda laukumā, un Aleksandrs Sēderluns no vārtu priekšas dubultoja pārsvaru (2:0).

Otrajā puslaikā turpinājās "Rosenborg" spiediens, un jau puslaika devītajā minūtē mājinieki guva trešos vārtus. Pēc centrējuma Valērijs Redjko soda laukumā nogāza jau pieminēto Sēderlunu, un, Redjko par lielu izbrīnu, šveiciešu tiesnesis nozīmēja 11 metru soda sitienu. Sēderluns piemānīja Kasparu Ikstenu un pārliecinoši panāca 3:0. Drīzumā "Rosenborg" vēl vairākas reizes bija tuvu vārtu guvuma, bet ceturtie vārti nobrieda 74. minūtē. Pēc vēl ciena centrējuma sekoja atspēle vārtu priekšā esošajam Mikem Jensenam (0:4). "Jelgava" pārtrauca desmit nezaudētu spēļu sēriju un praktiski zaudēja cerības uz iekļūšanu nākamajā kārtā.

Rosenborg – Jelgava 4:0 (2:0)

Vārti: Pedešens 23', Sēderluns 44', 54' (11m), Jensens 74'

Brīdinājumi: Kozlovs, Daņilovs, Redjko, Žuļevs, Medeckis

Rosenborg: Hansens, Došins (Šelvīks 71'), Reginiusens, Stranbergs, Jensens, Pedešens (Bernsens 80'), Selness, Svensons, Riski, Sēderluns, Hellans (Sormo 88')

Jelgava: Ikstens, Žuļevs, Redjko, Petrenko, Ošs, Freimanis, Bespalovs (Medeckis 81'), Lazdiņš, Bogdaškins, Kozlovs (Malašenoks 66'), Daņilovs (Eriba 57')

Tiesnesis: Adrjēns Žakotē (Šveice)

Svarīgākais