Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Izšķērdīgā Beļģija papildlaikā notur uzvaru un vietu 1/4 finālā

© scanpix

Aizvadīts Pasaules kausa pēdējais 1/8 fināls. Beļģija pamatlaikā neizmantoja ļoti daudz vārtu gūšanas iespēju, novedot maču ar ASV līdz papildlaikam. Tā pirmajā puslaikā beļģi divreiz pārspēja lieliski spēlējošo ASV vārtsargu Timu Hovardu, bet otrajā amerikāņi vienus vārtus atguva un bija tuvu arī neizšķirta izraušanai. Beļģijai tomēr izdevās noturēt uzvaru ar 2:1. 1/4 finālā tā tiksies ar Argentīnu.

Beļģijas rindās Antonijam Vanden Borrem finālturnīrs traumas dēļ jau beidzies, savukārt Stīvens Defūrs nevarēja palīdzēt iepriekšējā mačā saņemtās sarkanās kartītes dēļ. Pamatsastāvā nebija arī savainojuma nomocītā Tomasa Vermālena. Uzbrukuma smailē bija izvirzīts Divoks Oridži, Romelu Lukaku paliekot uz soliņa. Savukārt ASV sastāvā laukumā šovakar atgriezās Alehandro Bedoja, toties rezervē palika Džozijs Altidors, kurš pēc pirmajā mačā gūtās traumas tomēr vēl nepaspēja atgūties.

Atšķirībā no grupu turnīra mačiem, Beļģija šoreiz aktīvi devās uzbrukumos jau no paša mača sākuma un varēja izcelties jau pirmajā minūtē, kad pēc Mertensa piespēles bīstami sita Oridži, taču ASV vārtsargs Hovards atvairīja bumbu. Beļģi kontrolēja bumbu vairāk visu pirmo puslaiku, amerikāņiem atbildot par pretuzbrukumiem, no kuriem par bīstamāko jāuzskata Dempsija sitiens 21. minūtē no soda laukuma līnijas, pēc kura Kurtuā nospēlēja precīzi, ķerot bumbu. Vēl ASV bija aktīva puslaika beigās, beļģiem aktīvi uzbrūkot pārējā laikā.

Ļoti aktīvs bija Kevins de Braune, kurš puslaika vidū pretuzbrukumā pietuvojās soda laukumam, apspēlēja aizsargu un centās trāpīt tuvajā stūrī, taču bumba lidoja garām. De Braune bija uzmanības centrā vēl vairākos potenciāli bīstamos uzbrukumos, tāpat viens labs tālsitiens padevās Azāram – Hovards bumbu ķēra. Beļģus bieži pievīla vēl vienas precīzas piespēles vai vēl viena aizsarga apspēlēšanas nespēja, kas neļāva tikt līdz patiešām labām iespējām.

Jau uzreiz pēc pārtraukuma Mertenss tika pie iespējas sist ar galvu, un Hovards ne bez pūlēm pārcēla bumbu pāri pārliktnim. Drīz vien divas labas iespējas bija Oridži, taču vienā no tām viņš netrāpīja pa bumbu, toties otrajā pēc viņa sitiena ar galvu bumba trāpīja pa pārliktni. Beļģijas pamatīgo ofensīvu turpināja Vertongena sitiena pāri, kā arī Mertnensa no vārtu priekšas garām aizsisto bumbu. Ar laiku ASV spēja atbildēt ar pāris pretuzbrukumiem, pāris reizes arī uzsita, taču Kurtuā bija vietā.

Jo tuvāk bija pamatlaika beigas, jo vairāk darba bija Kurtuā kolēģim Hovardam. Septiņu minūšu laikā pieredzējušais vārtsargs neļāva Oridži izmantot vēl vienu iespēju, tad glāba ASV pēc Mirallasa izgājiena vienatnē pret Hovardu, bet vēl pēc pāris minūtēm atvairīja bumbu pēc Azāra sitiena – pussargs centās trāpīt apakšējā stūrī. Hovardam nebija laika atslābt arī pašā galotnē, kad viņš vēlreiz neļāva iesist Oridži, kā arī aizsniedzās līdz bumbai pēc Kompanī sitiena no vārtu priekšas. Beļģija pamatlaikā palaida garām ļoti daudz iespēju, bet ASV kompensācijas laikā varēja realizēt retu momentu un izraut uzvaru – Vondolovskis no vārtu priekšas sita pāri...

Jau pašā papildlaika sākumā bumba soda laukumā atlēca pie de Braunes, kurš apskrēja divus aizsargus un noslēdza uzbrukumu ar sitienu apakšējā stūrī – 1:0. Hovards šoreiz bija bezspēcīgs. Beļģi turpināja doties uz priekšu, un papildlaika pirmā puslaika izskaņā Lukaku pēc de Braunes piespēles dubultoja pārsvaru. Beļģija bija nonākusi tuvu 1/4 finālam, taču ASV vēl nebija teikusi pēdējo vārdu.

Uz maiņu tikko nākušais Grīns otrā puslaika sākumā pēc piespēlēs vārtu priekšā samazināja starpību līdz minimumam, bet turpmākajā laikā ASV iespieda beļģus viņu laukuma pusē un tika vēl pie vairākām iespējām. Tiesa, amerikāņiem patraucēja pašu neprecizitāte, tāpat paspēja glābt arī Kurtuā, un Beļģija noturēja 2:1 un vietu ceturtdaļfinālā, kurā tiksies ar Argentīnu.

Beļģija – ASV 2:1 (0:0, 2:0)

Vārti: de Braune 93'; Lukaku 105' – Grīns 107'

Brīdinājumi: Kompanī – Kamerons

Beļģija: Kurtuā, Vertongens, Kompanī, Alderveirelds, van Bautens, Fellaini, Vitsels, Azārs (Šadlī 110'), de Braune, Mertenss (Mirallass 60'), Oridži (Lukaku 91')

ASV: Hovards, Gonsaless, Beslers, Bīzlijs, Džonsons (Jedlins 32'), Kamerons, Bredlijs, Džounss, Zusī (Vondolovskis 72'), Bedoja (Grīns 105'+2), Dempsijs

Galvenais tiesnesis: Džamels Haimudi (Alžīrija)