Vācija uzvar mačā un grupā, 1/8 finālā arī ASV

© Scanpix/AP

Pasaules kausa G grupas mačā Vācija, pateicoties Tomasa Millera 55. minūtē gūtajiem vārtiem, ar 1:0 pieveica ASV. Vācieši līdz ar to nodrošināja sev pirmo vietu grupā, bet vieta 1/8 finālā atradās arī amerikāņiem - Portugālei bija tikpat punktu, bet sliktāka vārtu attiecība, līdz ar to otro pozīciju G grupā nodrošināja ASV.

Pirms spēles

Abas komandas vēl nebija nodrošinājušas sev vietas 1/8 finālā, taču bija diezgan labās pozīcijās, lai pēc šī mača nenoslīdētu zemāk par otro vietu grupā. Gan Vācijai, gan ASV bija pa četriem punktiem, un uzvara ikvienai no abām būtu nodrošinājusi vietu nākamajā kārtā, savukārt zaudētājai būtu jāvēro situācija grupas otrajā mačā – vai Portugāle vai Gana negūst pietiekami pārliecinošu uzvaru, lai uzlabotu savu vārtu attiecību. Savukārt neizšķirts būtu nodrošinājis 1/8 finālu gan Vācijai, gan ASV, neatstājot variantus konkurentiem.

Vācijas spiediens rezultātu nedod

Jau no pirmajām minūtēm Vācija lieliem spēkiem devās uz priekšu, pamatīgi iespiežot ASV futbolistus viņu laukuma pusē. Visai ātri sekoja vairākas bīstamas situācijas pie Tima Hovarda vārtiem, taču amerikāņi noturējās, vairākas reizes bloķējot bumbu pēc sitiena vai bīstamas piespēles – īpaši šajā ziņā izcēlās Gonsaless. Izturējuši iespaidīgo sākuma spiedienu, amerikāņi pamazām sāka veidot savus pretuzbrukumus.

21. minūtē vienā no tiem ASV gandrīz izvirzījās vadībā – Zusi izdarīja sitienu no soda laukuma robežas vairāk uz kreiso malu, un bumba lidoja tikai nedaudz pāri Noiera vārtiem. Lai arī Vācijai bija teritoriālais pārsvars, viņiem pirmajā puslaikā bija tikai vēl viena iespēja, kas bija apmēram tikpat bīstama – Ezils nokļuva lieliskā pozīcijā, taču uzsita ne pārāk veiksmīgi, un Hovards spēja glābt ASV. Kopumā visai mierīgs pirmais puslaiks un 0:0.

Vācija nodrošina uzvaru, taču ASV tiek tālāk arī ar zaudējumu

Neilgi pēc mača atsākšanās 1:0 gandrīz panāca uz maiņu iznākušais Kloze, tomēr uzbrucējs pēc centrējuma īsti nespēja ar galvu aizsniegties līdz bumba. Vācija atkal bija sākusi ļoti aktīvi un 55. minūtē arī guva vārtus – Mertezakers sita ar galvu, Hovards glāba ASV, bet bumba aizlidoja līdz soda laukuma robežai, no kurienes to uzreiz vārtu apakšējā stūrī raidīja Millers. Viņam ceturtie vārti čempionātā, bet Vācija vadībā.

Pēc gūtajiem vārtiem Vācija turpināja vairāk kontrolēt bumbu, taču nebija ļoti ieinteresēta pārsvara palielināšanā, vairāk cenšoties mierīgi novest maču līdz beigām – bija pāris pusmomenti, taču uz pielījušā laukuma pievīla bumbas apstrāde. Kompensācijas laikā ASV beidzot izdevās viens labs pretuzbrukums, taču vispirms lieliski aizsardzībā nospēlēja Lāms, bet pēc tambumba lidoja nedaudz pāri Noiera vārtiem. Mačs ar 1:0 arī noslēdzās, vāciešiem triumfējot grupā, bet zaudējums nepatraucēja 1/8 finālā tikt arī ASV – Portugālei bija tikpat punktu, bet sliktāka vārtu attiecība.

Statistika Usa Ger

Bumbas kontrole 37% 63%

Sitieni (rāmī) 4 (1) 13 (9)

Aizmugures 2 7

Pārkāpumi 15 9

Stūra sitieni 2 3

ASV – Vācija 0:1 (0:1)

Vārti: Millers 55'

Brīdinājumi: Gonsaless – Hevedess

ASV: Hovards, Džonsons, Gonsaless, Beslers, Bīzlijs, Bekermans, Džounss, Deiviss (Bedoija 59'), Bredlijs, Zusi (Jedlings 84'), Dempsijs

Vācija Noiers, Mertezakers, Lāms, Boatengs, Hevedess, Hummelss, Kross, Ezils (Širle 89'), Šveinsteigers (Gece 76'), Millers, Podoļskis (Kloze 46')

Galvenais tiesnesis: Ravšans Irmatovs (Uzbekistāna)

G grupa

Turnīra tabula

V Komanda S U N Z Vārti P

1. Vācija 3 2 1 0 7:2 7

2. ASV 3 1 1 1 4:4 4

3. Portugāle 3 1 1 1 4:7 4

4. Gana 3 0 1 2 4:6 1