Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Šačiri "hat-trick" ieved Šveici 1/8 finālā

© scanpix

Pasaules kausa E grupas pēdējā kārtā Šveice, pateicoties Džerdana Šačiri trīs gūtajiem vārtiem, ar 3:0 pieveica Hondurasu. Tā kā grupas otrajā mačā Ekvadora cīnījās 0:0 ar Franciju, Šveice ar iegūtajiem sešiem punktiem ieņēma otro vietu un kvalificējās 1/8 finālam. Tajā gan priekšā stāv pamatīgs pārbaudījums - Argentīna.

Abas komandas pirms šī mača saglabāja lielākas vai mazākas izredzes iekļūt 1/8 finālā. Hondurasai bija jāuzvar pašai un jācer uz Ekvadoras neveiksmi, kā arī jāpanāk tas, lai viņu vārtu attiecība būtu labāka gan par Šveici, gan Ekvadoru – pirms šī mača Hondurasai tā bija -4, konkurentēm attiecīgi -2 un 0. Šveices gadījumā pastāvēja dažādi iespējamie scenāriji, bet pats vienkāršākais bija – šveiciešiem jāuzvar pašiem un jācer, ka Francija to neļaus izdarīt Ekvadorai.

Pie relatīvi vienkāršākā – pašas uzvaras – sasniegšanas Šveice ķērās jau no pirmajām minūtēm. Šačiri varēja izcelties jau trešajā minūtē, kad sita no vārtu priekšas, taču Hondurasu glāba vārtsargs Valjadaress. Vēl pēc trim minūtēm gan viņam nācās kapitulēt, kad Šačiri pie soda laukuma tika galā ar aizsargu un guva ļoti skaistus vārtus, raidot bumbu tālajā augšējā stūrī. Hondurasa devās uz priekšu, kopumā kontrolēja bumbu vairāk un puslaika vidū nebija tālu no atspēlēšanās – pēc stūra sitiena Bekeless sita pagriezienā, taču bumba lidoja garām.

Pēc spēlētas pusstundas Šveice dubultoja pārsvaru. Pretuzbrukumā Drmiča piespēle ļāva Šačiri izskriet vienam pret Valjadaresu, un pussargs noslēdza uzbrukumu ar precīzu sitienu vārtu stūrī – 2:0. Līdz puslaika beigām pāris labas iespējas bija arī pašam Drmičam, taču Valjadaress neļāva starpībai kļūt vēl lielākai. Otrā mačā pēc puslaika rezultāts bija 0:0, līdz ar to pēc 45 minūtēm visi apstākļi bija Šveicei par labu.

Hondurasai padevās labs otrā puslaika sākums. Vispirms pēc Vilsona Palasiosa centrējuma bumba, nevienu neskārusi, aizlidoja gar pašu vārtu stabu, bet dažas minūtes vēlāk Bengtsons tika garām Benaljo un sita bumbu jau tukšos vārtos, taču Rodrigess paspēja paspēt aizsardzībā un izsita bumbu gandrīz no pašas līnijas. Pēc spēlētas stundas Džerijs Palasioss krita soda laukumā un, visticamāk, Hondurasa bija pelnījusi izpildīt 11 metru soda sitienu, taču tiesneša svilpe klusēja.

Šveice ik pa laikam atbildēja ar pretuzbrukumiem un 71. minūtē vēl vairāk nostiprināja pārsvaru un uzlaboja vārtu attiecību – Drmičs izrāvās pa kreiso malu un tad piespēlēja Šačiri, kurš panāca 3:0 un nokārtoja sev "hat-trick", otro šajā finālturnīrā (pirmais bija viņa "Bayern" komandas biedram Tomasam Milleram). Mačs šādi arī noslēdzās. Tā kā Ekvadorai neizdevās uzvarēt francūžus (0:0), pat nenācās ņemt vērā vārtu starpības – Šveice ar sešiem punktiem tika 1/8 finālā. Tajā gan klāsies grūti, jo būs jāspēlē pret Argentīnu.

Hondurasa – Šveice 0:3 (0:2)

Vārti: Šačiri 6' 31' 71'

Brīdinājumi: Dž. Palasioss

Hondurasa: Valjadaress, Figeroa, H. Garsija, Bernardess, Bekeless, B. Garsija (Nahars 77'), Klaross, Espinosa (M. Čavess 46'), Garrido, V. Palasioss, Kostlijs (Dž. Palasioss 40'), Bengtsons

Šveice: Benaljo, Šērs, Džurū, Rodrigess, Lihšteiners, Šačiri (Džemaili 87'), Džaka (Langs 77'), Inlers, Behrami, Mehmedi, Drmičs (Seferovičs 73')

Galvenais tiesnesis: Nestors Pitana (Argentīna)