Vimbldonas ievadā Baltijas derbijs – Gulbis pret Zopu

© Scanpix

Šodien 13:30 pēc Latvijas laika savu septīto Vimbldonas Grand Slam turnīru uzsāks latvietis Ernests Gulbis. Pirmajā spēlē viņam būs jātiekas ar igauni Jirgenu Zopu, kurš šosezon uzvaru garšu izjutis gaužām reti. Spēli video formātā nebūs iespējams redzēt.

Visa sporta pasaule šobrīd dzīvo PK futbolā noskaņās, taču tuvākās nedēļas savu skatītājus iegūs arī viena no tenisa klasikām –Vimbldonas turnīrs. Tajā šogad septīto reizi piedalīsies arī Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis.

Pēc ļoti sekmīgā “French Open” turnīra, kur tika sasniegts pusfināls, Gulbis ielēca ATP ranga desmitniekā. Šī vieta ir saglabāta arī sākoties Vimbldonai, kaut arī oficiālo uzvaru skaitu nav izdevies papildināt. Šajā sacensībās Ernests gan nav izlikts ar augsto 10., bet gan 12.numuru. Tas tāpēc, ka Vimbldonā tenisistus izsēj balstoties ne tikai uz reitingu, bet arī pēdējo gadu rezultātiem zāliena turnīros. Gulbim tajos labākais sasniegums ir 3.kārta Vimbldonā, līdz kurai tikts pēn.

Lai arī latvietis uzsvēris, ka viņam patīk spēlēt uz zāliena, tomēr rezultāti nav tie iepriecinošākie. Kopumā ATP līmenī no 22 spēlēm uzvarētas vien astoņas, bet Vimbldonā bilance ir gandrīz neitrāla – piecas uzvaras un seši zaudējumi.

Šogad vienīgajā oficiālajā spēlē (trīs dienas pēc neveiksmes “French Open” pusfinālā) Ernests divos setos zaudēja francūzim Kenijam De Šeperam, tomēr pagājušajā nedēļā piedalījās arī paraugturnīrā “The Boodles Challenge”, kur pieveica kā Milošu Raoniču, tā Fabio Foņīni. Ar specifisko zāliena segumu Gulbis būs apradis, tagad jācenšas gūt panākumi.

12.numura statuss Gulbim izloze garantēja to, ka līdz pat 4.kārtai viņam pretiniekos var būt tikai rangā zemāk esoši sportisti (pirmajās divās kārtās tikai neizsētie). Izlozei labpatika Ernesta ceļus otro reizi karjerā šķērsot ar igauni Jirgenu Zopu. Pirmā tikšanās reize bija pērnā gada izskaņā Sanktpēterburgā, kad latvietis 2.kārtā uzvarēja ar 6:3, 1:6, 6:3, bet vēlāk kļuva par šī turnīra čempionu.

Par Zopu. Viņš ir pusgadu vecāks nekā Ernests (šobrīd 26), tikpat garš (1,90 m), taču ar spilgtiem panākumiem ATP tūrē nevar lepoties. 2012.gada izskaņā Jirgens sasniedzis ranga rekordu (71.), bet ATP līmenī labākais sasniegums ir ceturtdaļfināls Bostadē. “Grand Slam” pamatturnīros spēlējis astoņas reizes, divos gadījumos tiekot līdz 2.kārtai - 2012. gadā "US Open" pieveikts Deniss Istomins (3:6, 6:3, 6:3, 7:5) un šogad "French Open" 2:5 uzvara pār Tomiju Hāsu. Vācietis izstājās pleca savainojuma dēļ.

Šogad Zops nav spēlējis daudz maču. Vienīgais ATP līmeņa pamatturnīrs bija jau pieminētais “French Open”. Bez tā nepārvarētas kvalifikācijas Challenger turnīrā Kazaņā, kā arī ATP sacensībās Diseldorfā un nule kā Hertogenbošā. Rangā igaunis šobrīd ir tikai 275.. un Vimbldonas pamatturnīrā spēlē tikai pateicoties “protected ranking” iespējai – tenisisti, kuri savainojuma dēļ bijuši spiesti izlaist spēlēšanu, iegūst iespēju pieteikties konkrētam turnīru skaitam izmantot savu ranga vietu pirms savainojuma (Zopam problēmas ar muguru). Igaunis Vimbldonas pamatuurnīrā tika ar “aizsargāto” 88.pozīciju.

Uz zāliena Zops līdz šim aizvadījis 14 spēles, ieskaitot dažādus kvalifikāciju mačus. Vimbldonā spēlēts trīs reizes – 2011.gadā zaudēts izšķirošajā kvalifikācijas kārtā, 2012.gadā kvalifikācija pārvarēta, taču 1.kārtā dramatisks zaudējums piecos setos (pēc uzvarētiem pirmajiem diviem) pret tunisieti Maleku Džaziri, bet pērn 1.kārtā trīs setos atzīts spāņa Nikolasa Almagro pārākums – 4:6, 6:7(2), 5:7. Šogad pieminētajā Hertogenbošas turnīra kvalifikācijā uz zāliena Zops uzveica vācieti Matsu Morangu (ATP 752.) – 6:2, 6:1 un šveicieti Adrienu Boselu (ATP 415.) – 6:3, 6:3, taču izrādījās pagalam bezspēcīgs pret francūzi Adrianu Manarino (ATP 81.) – 3:6, 0:6.

Bukmeikeru skatījumā Gulbis ir pat ļoti izteikts favorīts uz iekļūšanu 2.kārtā. Baltijas tenisitu duelis atklās dienas izspēli 19.kortā, no kura video tiešraides gan netiek piedāvātas. Mača sākums 13:30 pēc Latvijas laika. Rezultāta izmaiņām sekojiet līdzi Vimbldonas oficiālajā interneta mājaslapā, teksta tiešraidi piedāvās arī Sportacentrs.com. Paralēli šai spēlei līdzjutēji var pasekot arī 10.kortam,kur maču aizvadīs ukrainis Sergijs Stahovskis un argentīnietis Karloss Berloks. Tieši kāds no viņiem būs Gulbja un Zopa spēles uzvarētāja pretinieks 2.kārtā.

Svarīgākais