Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Portugāle pēdējā minūtē izrauj neizšķirtu pret ASV

© scanpix

ASV izlase kompensācijas laika piektajā minūtē izlaida no rokām uzvaru pār Portugāli, kad neizšķirtu nesošos vārtus guva Silvestrs Varela. Spēles gala rezultāts (2:2) saglabā abām izlasēm izredzes iekļūt astotdaļfinālā, tiesa, daudz labākā situācijā ir ASV.

Portugāles sastāvā netrūka ne savainojumu (Koentrau, Ugu Almeida, Rui Patrisiu), ne diskvalifikāciju (Pepe). Vārtos bija stājies Betu, savukārt uzbrukumā devās Elders Poštiga. ASV treneris Jirgens Klinsmans izvēlējās traumētā Džozī Altidora vietā nesūtīt uzbrucēju, tā vietā mainot taktiku no 4-4-2 uz 4-5-1 un atstājot uzbrukuma smailē Dempsiju.

ASV izlase maču iesāka nervozi, un aizsarga Džefa Kamerona neveikli atsista bumba nokrita tieši uz Nani kājas – portugāļu uzbrucējs nedaudz vilcinājās, taču tomēr spēja piektajā minūtē atklāt rezultātu. Šāds trieciens lika ASV kļūdīties piespēlēs savā laukuma pusē vēl reizes trīs-četras, taču ap desmito minūti tā pārņēma iniciatīvu.

Dempsijs pastāvīgi spēlēja uz aizmugures robežas un radīja draudus Portugāles vārtiem, kuras aizsargi brīžiem nespēja izsekot Maikla Bredlija un Džermeina Džounsa saspēlēm, tiesa, simtprocentīgs vārtu gūšanas moments amerikāņiem neradās, lai arī dažbrīd Portugāle aizsardzībā tika iespiesta uz vairākām minūtēm. Puslaika beigās kļūdījās ASV vārtsargs Tims Hovards, taču pats savu kļūdu laboja, brīnumainā kārtā atvairot Nani sitienu no tuvas distances.

Otrā puslaika sākumā ASV noorganizēja divus bīstamus pretuzbrukumus, taču pirmo izjauca Dempsija neveiksmīga bumbas uztveršana, otro – portugāļu aizsargs Rikardu Košta, kurš neticamā veidā atvairīja Bredlija sitienu no pāris metriem, kad Betu jau bija pametis savas pozīcijas. Sausā gan Portugālei nebija lemts palikt, jo Džermeins Džounss pēc stūra sitiena tika pie bumbas, pavilka to nedaudz sāņus un no 20 metriem spēcīgi iegrieza tālajā apakšējā stūrī. Vārtsargs pat neizkustējās.

Uzreiz pēc tam Paulu Bentu laukumā sūtīja ceturto (!) uzbrucēju – Ronaldu, Nani un Ederam pievienojās Silvestrs Varela, kas nozīmēja Portugāles pāriešanu uzbrukumā. Klinsmans tikmēr laukumā sūtīja papildu aizsargu un sagaidīja, kā viņa izlase 81. minūtē pieķer portugāļus pretuzbrukumā. Tas gan sanāca samocīts, taču nepārliecinoši nospēlēja arī aizsargi, un pēc Greiema Zusi centrējuma Dempsijs guva vārtus, ar krūtīm pārdabūjot bumbu pāri vārtu līnijai, kamēr portugāļi sašutuši prasīja aizmuguri.

Mača beigās Portugāles uzbrukumi palika arvien izmisīgāki, un ASV arī atrada veidu, kā nedaudz pavilcināt laiku, pieturot bumbu pretinieku laukuma pusē. Tiesa, šī taktika iegāza, jo Portugālei radās pretuzbrukuma iespēja, kuru kompensācijas laika pēdējā minūtē ar precīzu sitienu ar galvu noslēdza uz maiņu nākušais Varela, izraujot neizšķirtu 2:2.

Vārti: Džounss 64' Dempsijs 81'- Nani 5' Varela 90+5'

Brīdinājumi: Džounss 78'

ASV:Hovards, Džonsons, Kamerons, Beslers, Bīzlijs, Bekermans, Džounss, Bedoja (Jedlins 72'), Bredlijs, Zusi (Gonsaless 90+1'), Dempsijs (Vondolovskis 87')

Portugāle: Betu, Pereira, Alvešs, Košta, Almeida (Viljams 46'), Veluzu, Moutinju, Meireless (Varela 69'), Nani, Ronaldu, Poštiga (Eders 16')

Galvenais tiesnesis: Nestors Pitana (Argentīna)