Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

ASV iesit 29. sekundē un dramatiskā mača galotnē pieveic Ganu

© scanpix

ASV futbola izlase jau pirmajā spēle minūtē atklāja rezultātu Pasaules kausa finālturnīra G grupas spēlē pret Ganu, taču 83. minūtē šo pārsvaru izlaida no rokām. Bez uzvaras gan ASV nepalika, jo vārtus guva uz maiņu nākušais aizsargs Džonss Brukss, kuram tie bija pirmie vārti izlases sastāvā, bet ASV līdz ar to uzvarēja ar 2:1 un revanšējās par 2010. gada astotdaļfināla zaudējumu.

Spēku samērā G grupā bija pamatīgi sašķobījis Portugāles smagais zaudējums (0:4) Vācijai, un Gana centās savu pārākumu pār ASV pierādīt ar Kevinu Prinsu Boatengu un Maiklu Esjēnu uz rezervistu soliņa. ASV izlases treneris Jirgens Klinsmans savukārt atradās dubultas spriedzes priekšā, jo bija pieņēmis nepopulāru lēmumu mājās atstāt izlases zvaigzni Lendonu Donovanu. Donovanu aizvietot viņš centās ar Klintu Dempsiju un Džozī Altidoru uzbrukuma smailē. Jāpiemin, ka ASV un Gana tikās jau 2010. gada Pasaules kausā, kad āfrikāņi uzvarēja astotdaļfinālā ar 2:1.

ASV līdzjutēju bažas, ka bez Donovana nebūs, kas sit vārtus, izplēnēja neticami ātri – jau mača 29. sekundē Ganas aizsargus vēl guļam pieķēra Dempsijs, kurš pēc Džermēna Džounsa piespēles ielauzās soda laukumā un atklāja rezultātu. Šie vārti bija piektie ātrākie Pasaules kausa finālturnīru vēsturē (2002. gada Hakans Šukurs pamanījās iesist Dienvidkorejai jau 11. sekundē).

Pēc agrīnā trieciena Ganai vajadzēja minūtes desmit, lai atgūtos un radītu briesmas pie ASV vārtiem, taču 23. minūtē triecienu saņēma amerikāņi. Traumu guva „Sunderland” uzbrucējs Altidors, kuru bija spiests nomainīt Ārons Johansons. Nedaudz vēlāk deguns tika pārsists arī Dempsijam, taču viņš spēja turpināt maču.

Gana tikmēr bija pārņēmusi iniciatīvu, taču tādu patiešām bīstamu momentu izveidot nespēja līdz pat puslaika beigām, kad soda laukumā pie sitiena tika Džordans Ajū, tiesa, viņš kārtīgi netrāpīja pa bumbu.

Otrā puslaika sākumā tika nomainīts ASV aizsargs Mets Beslers (iespējams, piespiedu maiņa), un viņa vietā devās jaunais Džons Brukss, kuram šī bija tikai piektā spēle izlasē. „Hertha” aizsargs jau vienā no pirmajām epizodēm gandrīz iegāza komandu, taču savu kļūdu laboja un soda laukumā paspēja atņemt bumbu Ajū.

Ganas sastāvā uz maiņu devās gan Boatengs, gan Esjēns, un tās pārsvars kļuva teju nospiedošs. Pāris pusizdevības radās Dempsijam, taču ASV lielākoties spēlēja no aizsardzības un šī taktika panākumus neatnesa. 83. minūtē Gana noorganizēja pretuzbrukumu, kurā eleganta Gjana piespēle ar papēdi izkārtoja vārtu guvumu Andrē Ajū.

Ganas prieki bija īsi. Pēc stūra sitiena nepiesegts palika Brukss, un viņš Klinsmana uzticēšanos attaisnoja par 100%, ar galvu raidot bumbu vārtos un panākot 2:1. Holivudas cienīgais scenārijs izbojāts netika, jo Gana vairs neko bīstamu noorganizēt neprata un zaudēja.

Vārti: Dempsijs 1' Brukss 86' - A. Ajū 83'

Brīdinājumi: Rabiu 30' Muntari 90+2'

ASV:Hovards, Džonsons, Bīzlijs, Beslers (Brukss 46'), Kamerons, Džounss, Bedoja (Zusi 77'), Bekermans, Bredlijs, Dempsijs, Altidors (Johansons 23')

Gana:Kvasarijs, Bojs, Opars, Mensā, Asamoā, Rabiu (Esjens 71'), Muntari, Atsu (Adomā 77'), Gjans, A. Ajū, D. Ajū (Boatengs 59')

Galvenais tiesnesis: Jūnass Eriksons (Zviedrija)