Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Nīderlande čempionei Spānijai sagādā ļaunu murgu - 5:1

© Scanpix/AP

Šovakar Pasaules kausa B grupas pirmajā mačā savā starpā tikās abas 2010. gada turnīra finālistes - Spānija un Nīderlande.

Lai arī spāņi pirmie izvirzījās vadībā, Nīderlande pirmā puslaika beigās panāca neizšķirtu, bet otrajās 45 minūtēs guva četrus bezatbildes vārtus, sagādājot Spānijai pārsteidzoši sāpīgu un graujošu zaudējumu - 5:1 Nīderlandes labā. Pa diviem vārtiem Robinam van Pērsijam un Arjenam Robenam.

Pirms spēles

Pirmajā grandu cīņā šajā Pasaules kausā Spānijas izlases galvenais treneris Visente del Boske izvēlējās uzbrukumā smailē laist Djēgu Koštu, uz soliņa atstājot izlases rekordistu Davidu Vilju, kurš vēl pēdējā pārbaudes mačā iesita divus vārtus. Rezervē palika arī Fransesks Fabregass. Nīderlandes sastāvā īpašu pārsteigumu nebija – arī uzbrukuma trio Veslijs Sneiders, Arjens Robens un Robins van Pērsijs bija ierindā.

Strīdīga pendele, van Pērsijam skaisti vārti

Spānija, lai arī kontrolēja bumbu vairāk, varēja nonākt zaudētājos jau astotajā minūtē – Sneiders izrāvās viens pret Ikeru Kasiljasu, taču sitiens lāga nesanāca, bumbai lidojot gandrīz tieši virsū vārtsargam. Otrā laukuma galā Košta pie bumbas bija diezgan bieži un pamazām radīja arvien lielākus draudus, līdz puslaika vidusdaļā pretuzbrukumā pēc neliela kontakta ar de Vreju krita soda laukumā un jau otrajā mačā pēc kārtas nopelnīja pendeli, šoreiz visai diskutējamu. Nīderlandes vārtsargs Sillesens uzminēja Šabi Alonso sistās bumbas lidojuma virzienu, taču līdz tās atvairīšanai nedaudz pietrūka – spņi vadībā.

Ielaiduši vārtus, "oranžie" centās aktivizēties un doties atspēlēties, kas izdevās diezgan neslikti – pretinieks arvien biežāk tika atstāts bez bumbas, un spēle visai tālu atbīdīta no saviem vārtiem. Puslaika beigās gan Nīderlande iekrita, kad pret Sillesenu izskrēja Davids Silva, kurš centās raidīt bumbu pāri vārtsargam, taču Sillesens spēja to aizķert un glābt. Sekoja ātra atbilde, un pēc tālas Blinda piespēles van Pērsijs iespaidīgā lēcienā to ar galvu aizsniedza un raidīja pāri bezspēcīgajam Kasiljasam – 1:1 pašā puslaika izskaņā.

Nīderlande iznīcina spāņus un atriebjas

Nīderlande arī otrā puslaika sākumā izskatījās pārliecinošāk un 53. minūtē jau izvirzījās vadībā – jau atkal laba Blinda piespēle, šoreiz soda laukumā atrodot Arjenu Robenu, kurš tika galā ar diviem aizsargiem un pārspēja arī Kasiljasu. Esot uz viļņa, visai drīz van Pērsijs gandrīz iesita vēl vienus, taču bumba pēc ļoti spēcīga raidījuma trāpīja pārliktni. 64. minūtē pēc Sneidera soda sitiena Kasiljass cīņā ar van Pērsiju nespēja aizsniegties līdz bumbai un pie paša staba to tīklā raidīja de Vrejs, jau panākot 3:1.

Spānijas nedienas ar to ne tuvu nebija beigušās. Silva vienus vārtus ātri atguva, kas netika ieskaitīti aizmugures dēļ, bet 72. minūtē rupji kļūdījās Kasiljass, pārāk tālu atlaižot bumbu un ļaujot to savākt van Pērsijam, kurš to raidīja tukšos vārtos. Astoņas minūtes vēlāk Robens ļoti ātrā skrējienā tika garām visiem aizsargiem, apspēlēja Kasiljasu un pats arī noslēdza uzbrukumu – jau 5:1. Oranžie varēja iesist vēl pāris bumbas, taču Kasiljass vairākas reizes glāba. Beigās iespēju samazināt starpību neizmantoja Toress, un mačs arī noslēdzās ar 5:1. Ņemot vērā, ka vienādā punktu skaita gadījumā tiek ņemta vērā vārtu starpība, spāņiem šis mačs var izrādīties ļoti liktenīgs.

Statistika Esp Ned

Bumbas kontrole 58% 42%

Sitieni (rāmī) 9( 6) 13 (11)

Stūra sitieni 4 1

Pārkāpumi 5 18

Aizmugures 5 5

Spānija – Nīderlande 1:5 (1:1)

Vārti: Alonso 27'(11m) – van Pērsijs 44' 72'; Robens 53' 80'; de Vrejs 64'

Brīdinājumi: Kasiljass 65' – de Guzmans 25'; de Vrejs 41'; van Pērsijs 66'

Spānija: Kasiljass, Pikē, Ramoss, Aspilikveta, Alba, Alonso (Pedro 63'), Čavi, Busketss, Silva (Fabregass 78'), Injesta, Košta (Toress 62')

Nīderlande: Sillesens, Vlārs, Martinšs Indi, Blinds, Janmāts, de Vrejs (Veltmans 77'), Robens, Sneiders, de Guzmans (Veinaldums 62'), de Jongs, van Pērsijs (Lenss 79')

Tiesnesis: Nikola Ricoli (Itālija)

B grupa

Turnīra tabula

V Komanda S U N Z Vārti P

1. Nīderlande 1 0 0 0 5:1 3

2. Čīle 0 0 0 0 0:0 0

3. Austrālija 0 0 0 0 0:0 0

4. Spānija 1 0 0 1 1:5 0

Spēļu kalendārs

Datums Pilsēta Spēle Laiks (LV)

13.06. Salvadora Spānija – Nīderlande 1:5

14.06. Kujaba Čīle – Austrālija 01:00

18.06. Portualegri Austrālija – Nīderande 19:00

18.06. Marakana Spānija – Čīle 22:00

23.06. Sanpaulu Nīderlande – Čīle 19:00

23.06. Kuritiba Austrālija – Spānija 19:00