Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Lielākais pasaules sporta notikums klāt – Pasaules kauss Brazīlijā

© scanpix

Šodien plkst.23:00 ar atklāšanas spēli starp turnīra mājinieci Brazīliju un Horvātiju sāksies 2014. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs. Par vērtīgo titulu spēkosies planētas 32 spēcīgākās futbola izlases.

Ieskats vēsturē

1930. gadā Urugvajā notika pirmais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs un turpinājumā planētas spēcīgākā izlase tika noskaidrota ik pa četriem gadiem, atskaitot 1942. un 1946. gadu Otrā pasaules kara dēļ. Kopš 1998. gada finālturnīra dalībnieču skaits palielināts līdz 32 izlasēm. Vismaz reizi titulu izcīnījušas astoņas izlases, un par astoto pirms četriem gadiem DĀR kļuva Spānija, pirmo reizi triumfējot Pasaules kausa izcīņā. Par tituliem: Brazīlijai pieci, Itālijai četri, Vācijai trīs, Argentīnai un Urugvajai pa diviem, Francijai, Anglijai un Spānijai pa vienam.

Šogad notiks jubilejas 20. finālturnīrs un sacensību rīkotāja ir visu laiku sekmīgākā futbola valsts Brazīlija, kuras kontā, kā jau minēts, ir pieci tituli. Tiesa, vienīgajā reizē līdz šim, kad turnīru uzņēma Brazīlija, tika piedzīvota vilšanās, izšķirošajā spēlē „Maracanã” stadionā 200 tūkstošu skatītāju klātbūtnē piekāpjoties Urugvajai. Arī šogad fināls notiks „Maracanã” stadionā, kurš ir atjaunots un šobrīd ietilpina 79 tūkstošus.

Izspēles sistēma, favorīti, grupas

Vairāk nekā 200 futbola izlases pretendēja uz iekļūšanu finālturnīrā. No FIFA ranga TOP40 finālturnīrā neredzēsim Ukrainu (16.), Dāniju (23.), Slovēniju (25.), Skotiju (27.), Rumāniju (29.), Serbiju (30.), Panamu (31.), Zviedriju (32.), Čehiju (34.), Turciju (35.), Ēģipti (36.), Armēniju (38.), Kaboverdi (39.) un Venecuēlu (40.).

Finālturnīrā piedalīsies 32 izlases – Eiropu pārstāvēs 13 komandas (tai skaitā vienīgā finālturnīra debitante Bosnija un Hercegovina), Dienvidameriku sešas, Āfriku piecas, Āziju (no Āzijas zonas kvalificējusies arī Austrālija) un Ziemeļameriku četras. Komandas tika sadalītas pa groziem un 2013. gada 6. decembrī salozētas astoņās grupās pa četrām komandām katrā.

Katrā grupā tiks izspēlēts viena apļa turnīrs (katrai trīs spēles, kopā grupā sešas spēles), un tiks noskaidrotas katras grupas divas labākās izlases, kas turpinās cīņu par titulu. Kas svarīgi, grupā vienādu punktu skaita gadījumā kā pirmais rādītājs tiks ņemta vērā kopējā vārtu starpība, pēc tam (ja vienādi) gūto vārtu skaits un tikai tad savstarpējās spēles(-ļu) rezultāts(-i). Tālāk viss notiks pēc „play-off” sistēmas – no grupu turnīra izkļuvušās 16 komandas aizvadīs 1/8 finālus, pēc tam sekos arī 1/4 fināli, pusfināli un lielais fināls 13. jūlijā.

Par turnīra galvenajām favorītēm bukmeikeri Brazīliju, Argentīnu, Vāciju un Spāniju, tām kopā atvēlot 64.5% izredžu uz titulu. Piemetot klāt tuvākās sekotājas Beļģiju, Itāliju, Angliju, Franciju, Urugvaju, Portugāli un Nīderlandi, 11 vadošajām izlasēm tiek piedēvēti 89%, kamēr pārējai 21 izlasei atliek tikai 11%. Protams, kā allaž tās ir tikai bukmeikeru prognozes, un viss izšķirsies futbola laukumos.

Runājot par 1/8 fināliem, tos var mēģināt minēt jau tagad, jo ir zināms, ka tiksies blakus grupu (A un B, C un D, E un F, G un H) 1. un 2. vietu ieguvējas. Tādējādi veidojas „kastītes” no Brazīlijas (A) un Spānijas/Nīderlandes (B), Kolumbijas (C) un Anglijas/Itālijas/Urugvajas (D), Francijas (E) un Argentīnas (F), Vācijas/Portugāles (G) un Beļģijas (H).

A grupa: Brazīlija, Horvātija, Meksika, Kamerūna.

B grupa: Spānija, Nīderlande, Čīle, Austrālija.

C grupa: Kolumbija, Grieķija, Kotdivuāra, Japāna.

D grupa: Urugvaja, Kostarika, Anglija, Itālija.

E grupa: Šveice, Ekvadora, Francija, Hondurasa.

F grupa: Argentīna, Bosnija un Hercegovina, Irāna, Nigērija.

G grupa: Vācija, Portugāle, Gana, ASV.

H grupa: Beļģija, Alžīrija, Krievija, Dienvidkoreja.

Kāds kalendārs, cikos spēles?

Spēļu kalendāru var ērti aplūkot šeit. Tiem futbola līdzjutējiem, kas nevēlas izlaist nevienu spēli, smagākais režīms, protams, būs turnīra pirmajā pusē. Ritot grupu turnīram, pēc atklāšanas spēles šodien turpinājumā no 13. līdz 26. jūnijam katru dienu vismaz trīs spēles! Grupu turnīra pirmajās divās kārtās praktiski nemainīgs režīms – pa spēlei plkst.19:00, plkst.22:00 un plkst.01:00. Izņēmums ir šodiena (vienīgā spēle plkst.23:00) un 14. jūnijs, kad trīs spēļu vietā būs četras (ceturtā, starp Kotdivuāru un Japānu, plkst.04:00 no rīta). Grupu turnīra pēdējā kārta risināsies no 23. līdz 26. jūnijam, katru dienu pabeidzot divām grupām. Pēdējā kārtā katras grupas spēles notiks vienlaicīgi.

Režīms daudz mierīgāks kļūs izslēgšanas spēļu laikā – no 28. jūnija līdz 1. jūlijam četrās dienās astoņi 1/8 fināli (pa diviem dienā, spēles plkst.19:00 un 23:00), 4. un 5. jūlijā četri 1/4 fināli (pa diviem dienā, tie paši laiki), 8. un 9. jūlijā pusfināli (arī plkst.19:00 un 23:00), 12. jūlijā bronzas mačs (plkst. 23:00), bet 13. jūlijā plkst.22:00 lielais fināls.

Turnīra 64 spēles tiks aizvadītas 12 stadionos 12 pilsētās. Septiņu mazāko ietilpība ir 41-49 tūkstoši, bet lielākais stadions, Riodežaneiro „Maracanã”, kur notiks arī fināls (un vēl sešas citas spēles), ietilpina 78 tūkstošus.