"Rangers" beidzot notur 2:0 vadības grožus un izcīna pirmo uzvaru

© scanpix

Pirmo uzvaru Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa finālā izcīnīja Austrumu konferences čempione Ņujorkas "Rangers", kas trešo reizi četros mačos ieguva divu vārtu pārsvaru, šoreiz handikapu noturot, - 2:1 pret Losandželosas "Kings", kas sērijā atrodas vadībā ar 3-1. Galvenais panākuma kaldinātājs bija mājinieku vārtsargs Henriks Lundkvists, kurš atvairīja 40 metienus.

Nonākusi neapskaužamā situācijā jeb zaudējusi pirmajās trīs cīņās, Ņujorkas "Rangers" Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa fināla ceturto spēli sāka apņēmīgi, bīstamākos momentus radot skaitliskajā vairākumā. Taču rezultātu izdevās atklāt divas sekundes pēc noraidījuma iztecēšanas, kad Benuā Puliots vārtu priekšā izcili mainīja no distances raidītās ripas trajektoriju. Tiesa, arī Losandželosas "Kings" vairākumā spēlēja ar papildus degsmi, bet līdz rezultatīvam metienam pietrūka tikai dažu milimetru: pēc Aleka Martinesa metiena ripa palika uz laukuma saimnieku vārtu līnijas, kur pirmais pie tās bija zviedru aizsargs Antons Strālmans, apsteidzot sāncenšu snaiperi Džefu Kārteru.

Veiksme turpināja pavadīt Ņujorkas "Rangers" arī otrās trešdaļas ievadā - pēc Mariana Gaborika metiena pretuzbrukumā Henrikam Lundkvistam un mājinieku komandai talkā nāca vārtu pārliktnis, bet 27. minūtē Martēns Senluī dubultoja pārsvaru, panākdams 2:0. Derekam Stepanam metiena brīdī salūza nūja, taču ripa pēc vairākiem laimīgiem rikošetiem nonāca pie veterāna, kurš to no tuvas distances raidīja Losandželosas "Kings" vārtos.

Taču Ņujorkas "Rangers" nemaz nesāka domāt par elpas atvilkšanu, jo gan pirmajā, gan otrajā spēlē tika izlaists divu vārtu pārsvars un tika piedzīvots zaudējums pagarinājumā. Turklāt nepilnu pusotru minūti pēc Senluī rezultatīvā metiena vairākumā uz pretinieku zilās līnijas nūja salūza Denam Džirardi, un tas ļāva vienatnē pret Lundkvistu izrauties Losandželosas "Kings" kapteinim Dastinam Braunam. Spēka uzbrucējs izcēlās ar aukstasinību, nevainojamām māņkustībām, deficītu samazinot līdz minimumam, - 1:2.

Vēl bija jāspēlē 31 minūte un 14 sekundes, un Losandželosas "Kings" hokejisti sāncenšu dzīvi padarīja par elli. Tūdaļ pēc Brauna rezultatīvā metiena uzbrukuma smailē nonāca Kārters un Taners Pīrsons, pēcāk bīstami meta un vairākumu nopelnīja Džarets Stols, bet Ņujorkas "Rangers" noslēdzošajā trešdaļā bija nepieciešamas vairāk nekā 13 minūtes, lai izdarītu pirmo metienu pa Džonatana Kvika sargātajiem vārtiem.

Pēdējo 20 minūšu laikā metienu attiecība bija 15:1 Losandželosas "Kings" labā, bet minūti un 11 sekundes pirms noslēguma atkal pietrūka pavisam nedaudz, lai ripa šķērsotu mājinieku vārtu līniju, - tā izspraucās cauri Lundkvistam, bet palika pašā vārtu priekšā, kur pirmais pie kaučuka diska tika Stepans, ar roku to aizsizdams prom.

Losandželosas "Kings" hokejisti nomētāja sāncenšus (41 metiens pret 19), taču svarīgākajos brīžos pietrūka vienkāršas veiksmes vai labāko sniegumu demonstrēja Lundkvists, kurš būtu pelnījis gan pirmās, gan otrās, gan trešās zvaigznes titulu. Tādējādi Ņujorkas "Rangers" beidzot noturēja divu vārtu pārsvaru un izcīnīja pirmo uzvaru finālā, sērijā panākot 1-3. Piektā spēle naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika Losandželosā.

Svarīgākais