Četras Baltijas valstis apliecinājušas vēlmi kopā rīkot Pasaules kausa izcīņu

© scanpix

Latvijas Basketbola savienība, kā arī Lietuvas, Igaunijas un Somijas Basketbola federācijas kopīgā vēstulē Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA) apliecinājušas vēlmi rīkot Pasaules kausa izcīņas turnīru vīriešu komandām 2019. vai 2023.gadā.

9.jūnijā beidzās FIBA noteiktais termiņš, līdz kuram nacionālajām federācijām bija oficiāli jāpaziņo par nodomu piedalīties cīņā par rīkošanas tiesībām. LBS, kā arī Lietuvas, Igaunijas un Somijas Basketbola federāciju vadītāji vienojušies kopīgi strādāt, lai sarīkotu vienu no lielākajiem sporta sarīkojumiem pasaulē.

2010.gadā basketbola Pasaules kausa izcīņas TV auditorija bija 800 miljoni skatītāju, spēles translēja 171 valstī. 2019.gadā PK pirmo reizi piedalīsies 32 valstu izlases.

Komentējot pieteikumu, četru Baltijas valstu basketbola organizāciju vadītāji uzsvēruši, ka Latvijai, Lietuvai, Igaunijai un Somijai ir vairāk nekā 80 gadus ilga sadarbības pieredze. Visas iesaistītās valstis vieno gan attīstīta sporta un tūrisma infrastruktūra, gan basketbola popularitāte, kā arī lieliska pieredze rīkojot augstākā līmeņa sacensības.

Kopīgais pieteikumu skaits pagaidām nav publiskots.

Valstis, kuras izteikušas vēlēšanos rīkot PK, 2014.gada jūnijā saņems pieteikuma ceļvedi un jautājumu kompleksu, kā arī ielūgumu 2014.gada Pasaules kausa izcīņas laikā piedalīties īpašā Novērošanas programmā (jāpiesakās līdz augustam, programma tiks īstenota PK laikā septembrī).

Līdz 2014.gada oktobrim jāpiesakās pretendentu atlases nākamajai kārtai.

2014.gada novembrī FIBA paziņos kandidātus uz rīkošanas tiesībām, kuriem tiks izsūtīta nākamā dokumentu pakete.

2014.gada decembrī Ženēvā notiks kandidātu seminārs.

2015.gada sākumā konkursā iesaistītās valstis apmeklēs FIBA inspekcija.

2015.gada aprīlī kļūs zināmi kandidāti, kuri iekļuvuši atlases pēdējā kārtā.

2015.gada maijā notiks kandidātu izšķirošā prezentācija. Lēmumu par 2019.gada Pasaules kausa izcīņas norises vietu pieņems FIBA valde.

Pasaules kausa izcīņa (pasaules čempionāts) basketbolā notiek kopš 1950.gada. Šajā laikā aizvadīti 16 turnīri, bet šā gada septembrī Spānijā notiks 17. Pasaules kausa izcīņa. Tas būs tikai sestais šāda līmeņa turnīrs, kas notiks Eiropā (iepriekš 1970.gadā Dienvidslāvijā, 1986.gadā Spānijā, 1998.gadā Grieķijā, 2010.gadā Turcijā).