Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Sports

Nadals kārtējo reizi uzvar "French Open"

© Scanpix

Par pirmo tenisistu vēsturē, kurš "French Open" uzvarējis piecus gadus pēc kārtas, kļuva māla karalis Rafaels Nadals, kurš ar 3:6, 7:5, 6:2 un 6:4 pieveica Novaku Džokoviču. Panākums spānim ļāva iegūt 1,65 miljonus eiro lielu naudas balvu un nosargāt pirmo vietu pasaules rangā. Kopš 2005. gada Nadals Parīzes kortos zaudējis tikai vienā mačā.

Ceļā līdz "French Open" 2014. gada finālam Novaks Džokovičs bija zaudējis divus setus, bet ar pirmo numuru izliktais spānis Rafaels Nadals otro setu zaudēja izšķirošajā mačā. Lai gan pirmajos trīs serves geimos viņš sāncensim ļāva uzvarēt tikai četrās izspēlēs, astotajā geimā nācās atspēlēt trīs breikbumbas. Pirmajā talkā nāca sitiens pa līniju, otrajā - pirmā serve, taču trešo breikbumbu Nadalam neizdevās atspēlēt - bumbiņa lidoja autā. Tiesa, Džokovičam problēmas sagādāja seta izservēšana - arī Nadals tika pie divām breikbumbām, tomēr abas reizes sita aiz gala līnijas; izšķirošajos mirkļos piecas reizes pievīla forehand sitiens.

Māla karaļa atdzīvošanās sākās otrā seta piektajā geimā, kad viņš pie savas serves trīs izspēles pēc kārtas lieliski uzbruka ar forehand sitienu, neļaujot pretiniekam nemaz aizsniegties līdz bumbiņai. Nākamajā geimā Nadals neizmantoja pirmo breikbumbu, bet tad atgriezās pie forehand sitieniem, laužot Džokoviča servi un panākot 4:2. Lieliskas izspēles mijās ar nepiespiestajām kļūdām, un nākamajā geimā spānis ar sitienu autā atdeva breiku.

Tomēr astoņkārtējais čempions Nadals nevienā no Parīzes kortos aizvadītajiem 66 mačiem nebija zaudējis abos pirmajos setos, sēriju turpinot arī finālā pret Džokoviču. 6:5 viņš panāca, pirmo reizi kopš paša mača ievada serves geimu uzvarot uz nulles, bet nākamajā geimā vēlreiz lauza serba servi, izmantojot teicamus uzbrukuma sitienus un sāncenša kļūdas.

Nadals bija labāks arī trešā seta ievadā, izmantojot Džokoviča kļūdu pie tīkla un ātri panākot 3:0. Lai gan pasaules otrā rakete ātri atguva pārliecību un piektajā un septītajā geimā, kas turklāt ilga vairāk nekā 11 minūtes, tika pie breikbumbām, punktu setam serbu tenisists pielika ar četrām pie savas serves zaudētām izspēlēm un 2:6. Nonākšana iedzinējos ar 1-2 Džokovičam nebija patīkama, jo šādu pārsvaru Nadals pēdējoreiz bija izlaidis 2005. gadā, bet kopumā ņēmis virsroku 49 no 51 mača.

Bekhends pievīla Džokoviču arī ceturtajā setā, ļaujot pēdējo četru gadu čempionam izvirzīties vadībā ar 4:2, kamēr Nadals divus no trim serves geimiem uzvarēja uz nulles. Taču ceturtajā spānis atkal atdeva breiku (Nole pirmo breikbumbu neizmantoja, jo sita autā, bet nākamajā izspēlē piespieda kļūdīties sāncensi). Divus breikus Nadals bija atdevis jau nākamajā geimā, bet ar diviem noslēdza setu, izvairoties no šāda scenārija.

Paveicās arī ceturtā seta desmitajā geimā, kad Džokovičs pie serves pēc divām uzvarētām izspēlēm zaudēja nākamajās trīs, ļaujot Nadalam tikt pie čempionāta bumbas. Un serbs pēc trīs stundu un 31 minūtes cīņas ar dubultkļūdu dāvināja māla karalim piekto uzvaru pēc kārtas un devīto titulu kopš 2005. gada "Roland Garros" kortos - 3:6, 7:5, 6:2 un 6:4. Desmit turnīru laikā Nadals zaudējis tikai vienā mačā, 2009. gadā ceturtajā kārtā piekāpjoties finālista Robina Sēderlinga priekšā.

Spānijas un pasaules labākajam tenisistam tas bija 14. triumfs "Grand Slam" turnīros, panākot izcilu amerikāni Pītu Samprasu. Par panākumu Nadals saņēma ne tikai 2000 reitinga punktus, kas ļaus saglabāt pirmo vietu pasaules rangā, bet arī 1,65 miljonus eiro lielu naudas balvu. Tikmēr Džokovičam jāsamierinās ar 825 tūkstošiem un zaudējumu vienīgā "Grand Slam" turnīra, kurā nav izdevies uzvarēt, finālā.