Pļaviņš/Solovejs aizvada vāju spēli un noslēdz Eiropas čempionātu

© Scanpix/AP

Kaljāri (Itālija) notiekošā Eiropas pludmales volejbola čempionātā astotdaļfinālā vāju spēli aizvadījis latviešu duets Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Solovejs (15.). Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā mūsējie pēc zaudēta pirmā seta prata panākt izšķirošo spēles nogriezni, kurā ar 12:15 zaudēja itāļiem Mateo Čečīni un Mateo Martino (32.). Turnīrā dalīta 17. vieta, kas noteikti nav tas, uz ko cerēja Mārtiņš un Aleksandrs.

Grupu turnīru otrais spēcīgākais Latvijas pludmales volejbola duets iesāka ar zaudējumu pret pagājušā gada pasaules čempioniem Nīderlandes duetu Aleksandru Brouveru un Robertu Meuvsenu - 1:2. Turpinājumā divos setos izdevās pieveikt norvēģus Andresau Horemu un Geiru Eitūmu. Cits Norvēģijas duets Oivins Hordviks un Mortens Kvamsdāls no turnīra savainojuma dēļ izstājās, tāpēc mūsējie no grupas izgāja kā otrā spēcīgākā komanda.

Pirmajā izslēgšanas turnīra kārtā mūsējos (15.) sagaidīja ar 32. numuru izsētie mājinieki Mateo Čečīni un Mateo Martino, kuri čempionātu sāka vienā grupā ar Aleksandru Samoilovu un Jāni Šmēdiņu. Lai gan pašā sākumā rezultāts attīstījās līdzīgi, diezgan ātri trīs punktu pārsvaru ieguva itāļi - 5:8. Ilgāku laiku šādu handikapu mājinieki saglabāja, bet pie 13:15 laba serve padevās Solovejam, tiesa, Pļaviņa uzbrukuma sitiens bija neveiksmīgs, un ar veiksmes palīdzību Čečīni/Mateo atjaunoja plus trīs - 13:16. Pašu ne pārāk rūpīga spēles izskaņā neļāva nopietni aizķerties pirmajā setā - 15:21.

Pie tīkla arī otrā seta sākumā spēcīgi izskatījās raženais Martino, tāpēc pārņemt iniciatīvu nekādi nespējām (3:4). Uz brīdi situācija laukumā kļuva pavisam nepatīkama (4:6), bet turpinājumā sekoja Čečīni kļūda servē, Mārtiņa eiss un Soloveja lielisks bloks, kas pirmo reizi ļāva izvirzīties vadībā - 7:6. Pēc šāda pavērsiena mūsējie spēlēja aizvien drošāk un drīz ieguva komfortablu pārsvaru (12:7). Neizteiksmīga spēle nākamajās epizodēs latviešiem atkal lika nervozēt - 13:12.

Pļaviņš neko daudz nedomāja un pie šāda rezultāta pieprasīja pārtraukumu. Uz brīdi rezultāts pat kļuva neizšķirts (13:13), bet, par laimi, ātri izdevās atgūties - 16:14. Seta noslēdzošajā daļā saniknots izskatījās fiziski spēcīgais Solovejs, kurš uzbruka spēcīgi un nedeva nekādas iespējas aizsardzībā. Beigās pat nebija šaubu par seta uzvarētāju - 21:15 un labas cerības pirms izšķirošā trešā seta.

Trešo spēles nogriezni agresīvāk iesāka mājinieki un, skatītāju atbalstīti, ieguva divu punktu pārsvaru (2:0). Pavisam neveiksmīgi uzbrukumā spēlēja Solovejs, kurš pieļāva vairākas kļūdas un nonācām iedzinējos ar 3:7. Kad situācija bija pavisam kritiska (5:10), latvieši beidzot sāka uzservēt arī pa Čečīni, kura kļūda ļāva pievilkt līdz trīs punktiem (8:11). Pēc Soloveja labas spēles blokā tikām jau līdz 12:13. Noslēdzošās epizodes bez gūtiem punktiem (12:15), un Eiropas čempionāts noslēgts dalītā 17. vietā.

Tagad turnīrā no Latvijas duetiem palicis tikai Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuriem spēle jau pulksten 14:00 ceturtdaļfināla ietvaros.