Gada mačs Latvijas tenisā – Gulbis "French Open" pret Federeru

© Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis (ATP 17.) šodien trešo reizi karjerā centīsies iekļūt "Grand Slam" sacensību ceturtdaļfinālā, 4. kārtas maču aizvadot "French Open". Gulbja pretinieks Parīzē būs titulētais Rodžers Federers. Gulbis pret pašreiz ranga 4. vietā esošo Federeru uzvarējis vienu no trim iepriekšējām spēlēm. Šodienas mača sākums ap plkst. 15:00.

Izmantojot lielisku izlozi, Gulbis tikai trešo reizi karjerā sasniedzis "Grand Slam" 4. kārtu. Pirmā viņam bija 2007. gadā "US Open", kur četros setos zaudēts Karlosam Moijam. 2008. gadā Parīzē Gulbim mačā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā trāpījās daudz vieglāks pretinieks – Mikelu Lodrā izdevās apspēlēt bez zaudētiem setiem.

Šoreiz Gulbis nav favorīts, jo jāsacenšas ne vien ar rangā augstāk esošu tenisistu, bet ar ļoti titulēto Rodžeru Federeru. Neskatoties uz to, ka šveicieša karjeras labākie gadi ir aiz muguras, viņš arvien spēj būt konkurētspējīgs augstākajā līmenī. Protams, neskaitot mačus pret Rafaelu Nadalu.

Gulbis ar Federeru visus trīs iepriekšējos mačus izspēlēja 2010. gadā no janvāra līdz maijam. Zīmīgi, ka vismaz vienu setu Ernests uzvarēja visās trīs cīņās, bet vienā no tām – Romas "Masters" turnīra 2. kārtā – pret Federeru uzvarēja divus setus, kas nozīmēja uzvaru arī visā mačā, 2:6, 6:1, 7:5. Federers toreiz (visos trīs mačos) bija ranga līderis, tātad Gulbis pirmo reizi karjerā uzvarēja pasaules pirmo numuru. Tas viņam izdevās ļoti nervozā galotnē ar septīto mačbumbu.

Tagad Federers vairs nav virstonē, bet pieciniekā atrodas, ieņemot 4. vietu. Gulbim karjeras laikā ir četras uzvaras (4-23) pret Top 5 spēlētājiem. Bez Federera apspēlēti arī Novaks Džokovičs (#3) 2009. gadā Brisbenā, pērn Sinsinati Endijs Marejs (#2) un šogad februārī Roterdamā savainotais Huans Martins Del Potro (#4). Ernests zaudējis pēdējos divu mačus pirmā piecinieka tenisistiem, abas reizes piekāpjoties Davidam Fereram, kurš Madridē un Romā notikušajos mačos bija 5. vietā.

Svarīgākais