Teniss: Pārsteigumi Parīzē turpinās – zaudē arī čempione Viljamsa

© scanpix

WTA reitinga līdere Serēna Viljamsa, nospēlējot ļoti nekvalitatīvu maču, "French Open" 2. kārtā ar 2:6, 2:6 kapitulēja spānietei Garbinjai Mugurusai, noliekot čempiones pilnvaras. 3. kārtu sasniegt nav izdevies arī Serēnas māsai Venusai, kurai bija paredzēts ar viņu sacensties pēc divām dienām.

Serēna Viljamsa pirms diviem gadiem Parīzē 1. kārtā ne mazāk šokējoši zaudēja tobrīd 111. vietā esošajai Viržīnijai Razano (6:4, 6:7(5), 3:6). Šodienas mačs bija daudz, daudz sliktāks. Pērnā gada čempione 16 geimos pieļāva 29(!) nepiespiestās kļūdas, kortā kustējās ļoti slikti un zaudēja bez variantiem.

Janvārī Oklendā karjeras pirmo WTA titulu izcīnījusī Garbinje Mugurusa teicami darbojās uzņemšanā un aizvadīja kopumā nevainojumu maču, lieliski realizējot spēles plānu, kas bija būt agresīvai un nezaudēt koncentrēšanos.

Viljamsa tik pamatīgu pērienu nebija saņēmusi piecus gadus – pēdējo reizi viņa tikai četrus geimus uzvarēja 2009. gadā Maiami finālā, kad ar 3:6, 1:6 kapitulēja Viktorijai Azarenkai.

No turnīru sākušajām sešām iepriekšējo gadu uzvarētājām puse nav tikusi tālāk par 2. kārtu – pirms Viljamsas neveiksmes piedzīvoja arī Frančeska Skjavone un pasaules otrā rakete Na Lī, kura izstājās vakar. Sacensības vēl turpina Ana Ivanoviča, Svetlana Kuzņecova un Marija Šarapova, kura noteikti šodien var pasmaidīt. Tieši Mašai bija paredzēts ar Viljamsu, kuru viņa nav uzvarējusi kopš 2004. gada, tikties ceturtdaļfinālā.

Nedaudz agrāk fiasko piedzīvoja arī Venusa Viljamsa, kurai vismaz uzvdevās uzvarēt vienā setā. Slovākiete Anna Šmiedlova ar vecāko no māsām Viljamsām sacentās otro reizi. Pirmā bija pavisam nesen – pavasarī Maiami Venusa uzvarēja viegli divos setos ar 6:3, 6:3.

Amerikāniete arī šodien sāka labi, taču kārtējo reizi nespēja noturēt uzņemto tempu un visu maču sakarīgā līmenī nenospēlēja. Venusa 3. setā pie 3:5 atspēlēja divas mačbumbas, liekot Annai servēt par uzvaru mačā. Šmiedlova nākamajā geimā ieguva trešo mačbumbu, kuru realizēja ar diagonālo "bekhendu" – 2:6, 6:3, 6:4. Šodien ir pirmā reize kopš 2011. gada Vimbldonas, kad abas māsas Viljamsas zaudē vienā dienā.

19 gadus vecā Šmiedlova maijā uzvarēja ITF turnīrā Trnava, bet vēl vienās ITF sacensībās Prāgā tika līdz finālam. Tas viņai ļāva sasniegt jaunu rekordu rangā, kas ir 56. vieta. Pēc šodienas mača slovākiete, cenšoties noturēt prieka asaras, atzina, ka uzvara pār Venusu viņai ir lielākais panākums karjerā. Un tā patiešām ir – Šmiedlova pirmo reizi karjerā apspēlēja Top 30 spēlētāju. Šmiedlova mača sākumā bija uztraukusies, pārāk respektēja titulēto pretinieci, bet pēc tam iespēlējās.

Pārsteigums fiksēts vēl vienā mačā – ar 12. numuru izliktā Flāvija Penneta trīs setos pēc uzvarēta pirmā piekāpās Juhannai Lāšonei, 7:5, 4:6, 2:6. Flāvija bija vadībā ar setu un 3:0! Zviedrietei, kura pirms trim gadiem Parīzē uzveica Anu Ivanoviču, tikai ceturtā Top 20 uzvara karjerā.

Svarīgākais