Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Šodien sākas Latvijas čempionāts futbolā

© nra.lv

Piektdien ar "Liepājas" un "Metta"/LU spēli startēs 23. Virslīgas turnīrs. Tituliem bagātākais klubs vēl ilgi būs Rīgas "Skonto", taču titula sargātāja šogad būs "Ventspils" komanda, kas 2014. gada beigu daļā lūkos iegūt 6. Latvijas čempionu titulu kluba vēsturē.

Rīgas "Skonto" uzvarēja pirmajos 13 čempionātos, iekļūstot Ginesa rekordu grāmatās. 2005. gadā "Skonto" hegemoniju pārtrauca "Liepājas metalurgs", un kopš šī 2005. gada "Skonto" izdevies iegūt zeltu tikai vienā no deviņiem turnīriem. Tādējādi, lai gan "Skonto" medaļas iegūst regulāri, šo klubu par Latvijas futbola līderi saukt vairs nevar.

Priekšplānā izvirzījusies "Ventspils", kas triumfējusi piecos no pēdējiem astoņiem Virslīgas turnīriem. Tai skaitā 2011. un 2013. gadā, un šogad ventspilnieki pērn iegūto titulu mēģinās nosargāt. Vairs nepastāv "Liepājas metalurgs", un, domājams, jaunizveidotajai "Liepājai" būs nepieciešams laiks, lai atkal spēkotos par 1. vietu. Tāpēc par "Ventspils" galvenajām konkurentēm uzskatāmas vicečempione "Skonto", 2012. gada Latvijas čempione Daugavpils "Daugava" un lietuviešu piesātinātā Rīgas "Daugava", kas 2012. gadā ieņemto 9. vietu pērn pēc Lietuvas naudas ieplūšanas nomainīja pret 4. vietu.

Ļoti daudzsološi un spēcīgi šobrīd "uz papīra" izskatās Jūrmalas "Spartaks" ar itāliešu speciālistu Fabio Mikarelli priekšgalā, taču šīs komandas sakarā gribas runāt ar piesardzību tamdēļ, ka līdzīgi skaists sākums bija arī 2012. un 2013. gadā, kad pēc "ekstrēmajām pārvērtībām" vasarā šī vienība noplaka un finišēja tabulas otrajā daļā. Daudz leģionāru ir arī "Jūrmalā", bet šīs komandas gadījumā (lai gan klubu filozofijas un komplektācija ievērojami atšķiras) gribas teikt ko līdzīgu kā par "Liepāju" - vajadzīgs laiks. Virslīgas stabilitātes garantam (lasi: laba vidusmēra komanda) vajadzētu būt "Jelgavai". Trešajā sezonā pēc 8. un 9. vietas pirmajos divos gados Virslīgā gribētos sagaidīt vismaz nelielu progresu "Mettas"/LU izpildījumā. Savukārt turnīra pastarītes loma vismaz uz papīra pienākas debitantei "Daugavpilij", kurai pēc komandas pārstāvja teiktā ir pārliecinoši mazākais budžets Virslīgā - vien 100 tūkstoši eiro vai pat mazāk.

Lai nu kā, Virslīga allaž ir neparedzama, un īpaši daudz izmaiņu varam sagaidīt vasaras transfēru logā, tāpēc pagaidām vairāk jākoncentrējas nevis uz ilgtermiņa prognozēm, bet gan tuvākajām spēlēm. 1. kārtā vēl nepiedalīsies pēdējā brīdī turnīram pielaistās "Skonto" un Daugavpils "Daugava", tomēr jau tuvākajās nedēļās redzēsim, kas ir kas - vismaz sezonas pirmās daļas kontekstā. Atgādinām, ka šogad Virslīga noritēs četros apļos (pērn trīs apļi), kas nozīmē 36 spēles katram klubam Virslīgā.

Arī šogad visas spēles tiešraidē translēs Sportacentrs.com. Par šī gada turnīra pirmo spēli un arī pārējām 1. kārtas spēlēm lasiet citos mūsu materiālos. Lai laba un aizraujoša futbola sezona!

Virslīgas dalībnieces 2014. gadā: "Ventspils", "Skonto", "Daugava" D, "Daugava" R, "Liepāja", "Jūrmala", "Spartaks", "Jelgava", "Metta"/LU, "Daugavpils".