Novadnieki lepni sveic savus olimpiešus

© Monika Sila

Naktī uz otrdienu mājās atgriezās Latvijas olimpiskie vicečempioni bobslejā. Dodoties uz Sočiem, uzdevums bija nostartēt cienīgi, taču iegūtā sudraba medaļa atalgo ieguldītos pūliņus, atzīst sportisti.

Noslēdzoties XXII ziemas olimpiskajām spēlēm, vakar mājās atgriezās Latvijas bobsleja izlase. Starp tiem arī olimpisko vicečempionu kvartets ar Oskaru Melbārdi, Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu sastāvā. Sarunā ar Neatkarīgo, bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens atzīst, ka dodoties uz četrgades sacensībām, svarīgi bija nostartēt cienīgi un parādīt pēc iespējas labāku rezultātu. ”Personīgi es vēlējos arī pārspēt iepriekšējos startus olimpiskajās spēlēs – 6. un 10. vietu Turīnā un 8. vietu divniekos Vankūverā,” stāsta D. Dreiškens. Bobslejists atzīst, ka šī godalga ir smaga darba novērtējums, kaut katram pieredzes bagāža un ceļš uz olimpisko pjedestālu ir citādāks.

D. Dreiškena dzimtajā pusē Gulbenē sportists tika sveikts kopā ar novadnieku un Latvijas olimpiskās komandas biedru slēpotāju Jāni Paipalu. Bobslejista māte Silvija Dreiškena atzīst, ka šī olimpiāde bija ļoti satraucoša un cerībām spārnota, jo iepriekšējie starti un panākumi liecināja, ka medaļa ir iespējama. ”Protams, atbalsts no apkārtējiem bija liels, braucienus skatījāmies kopā ar kaimiņiem. Daumantam šeit ir liels fanu klubs,” stāsta sportista māte. Par sasniegto mājinieki ir pārsteigti, jo, vērojot pirmo no četriem, braucieniem nešķita, ka no piektās vietas būs iespējams sasniegt līderu trijnieku.

Deviņi Latvijas pārstāvētie sportisti ziemas olimpiskajās spēlēs apbalvojumus ieguva četros sporta veidos, kopā saņemot 11 medaļas.

Iedzīvotāju skaits uz vienu olimpisko medaļu

Siguldas novadā 2600

Valmieras pilsēta 25 680

Gulbenes novads 23 721

Ventspils novads 12 890

Baltinavas novads 1 252

Medaļu īpatsvars (%)

Siguldas novads 64%

Valmieras pilsēta 9%

Gulbenes novads 9%

Ventspils novads 9%

Baltinavas novads 9%

Olimpieši

Sigulda: Martins Dukurs, Andris Šics, Juris Šics, Elīza Tīruma, Jānis Strenga

Ventspils: Mārtiņš Rubenis

Valmiera: Oskars Melnbārdis

Gulbene: Daumants Dreiškens

Baltinava: Arvis Vilkaste