Melbārdis: "Varam cīnīties ar visiem"

Šodien olimpiskajā Sanki trasē noslēdzās pēdējie treniņbraucieni bobsleja četriniekiem, kuros uz labiem rezultātiem cer arī Latvija. Oskars Melbārdis pēc sestā brauciena atzina, ka pārliecība par iespējām parādīt sevi no labākās puses ir – tagad tikai nedaudz jāatpūšas un tad jābūt gatavam vēl četriem stabiliem braucieniem sacensībās.

Pēc pēdējā treniņa beigām (šodien uzrādīts 7. un 8. laiks) interesi par Latvijas pirmo ekipāžu izrādīja arī Krievijas televīzija, kas pēc pagājušā gada Pasaules kausa posma rezultātiem Soču trasē ar latviešiem acīmredzot rēķinās kā ar vieniem no galvenajiem konkurentiem.

- Ko tev krievi vaicāja?

- Ai, stulbus jautājumus... (Smejas.) Kurš uzvarēs, vai krievs būs pirmais – kā jau parasti.

- Tātad uztraucās un baidās no tevis.

- Nezinu, bet tas būtu labi – ja ar mums rēķinātos. Iepriekšējie treniņi pierādīja – ja nobraucam, tad varam ar viņiem konkurēt un izrādīt pretestību. Startā un pie veiksmīgas braukšanas – arī finišā. Ja viss saliksies kopā un izdosies nobraukt tikpat labi kā divniekā, ceru, ka būs labi.

- Kādā no braucieniem startu tā kārtīgāk uzskrējāt, vai visos pietaupījāt mačiem?

- Tā kārtīgi neuzskrējām, varbūt tikai vakar nedaudz. Bet ar rezervi, kā jau vienmēr.

- Kā treniņos izdevās braukšana?

- Divi pirmie braucieni izdevās tiešām labi, pārējie četri – daudzmaz vienādi. Pirmajā dienā sākām braukt kā pirmie, bija priekšrocības – tāpat kā vakar čeham un šodien vāciešiem. Trase ir grūta. Taču vismaz varējām paskatīties, kādas ir tendences, braucot no beigām. Šodien arī švakāk uzstūmām. Patiesībā ir nedaudz sakrājies nogurums. Jāatpūšas, jāsakopo domas, un tad jau rītdien jāiet iekšā ar pilnu sparu.

- Ir pārliecība, ka trase saprasta, ir skaidrs, kur kā jābrauc, un tagad galvenais – izdarīt?

- Tieši tā, šobrīd galvenais būs izdarīt, jo pārliecība man ir, lielāka nekā pirms divniekiem. Atliek visu salikt kopā – startu, braukšanu. Tad būs labi.

- Kāds četriniekos skats uz konkurentiem – kam slīd labāk, kas kaut ko gatavo?

- Treniņos baigi grūti tādas lietas saprast. Skaidrs, ka krievi būs labi – abi divi. Viņi gan jau izdarīs visu, kas jāizdara, lai būtu labi. Ar pārējiem – ceru, ka varēsim uztaisīt foršu cīņu, kā divniekos, kad līdz pēdējam braucienam ir intriga. Kad katram braucienam jāpieiet maksimāli nopietni un jākoncentrējas. Vāciešiem šodien slīd, arī amerikānis sāk atdzīvoties. Pirmais sešnieks vai astoņnieks būs sarežģīts, būs jābrauc tiešām labi. Taču, ja normāli nobraukšu, var cīnīties ar visiem.

“Visādi,” pēc treniņu beigām savas gaitas četrinieku treniņos tikmēr raksturoja Latvijas otrās ekipāžas pilots Oskars Ķibermanis, kam šodienas treniņbraucienos 10. un 12. vieta. “Katrā braucienā bija vietas, kas izdevās labi, un tādas, kas bija sliktākas, taču domāju, ka ir okay. Sajūtas labākas nekā divniekos.” Arī Ķibermaņa ekipāža treniņos neforsēja starta ieskrējienu, taču potenciālās rezerves, kas pietaupītas mačiem, novērtēt esot grūti, atzina Oskars. “Piektā un septītā virāža joprojām sanāk ne vienmēr, taču ir arī labas reizes. Galvenais, lai būtu stabilitāte.”