Rastorgujevam masu startā 14. vieta

© Scanpix

Otrdien Soču olimpisko spēļu biatlona sacensībās pēdējo startu aizvadīja Latvijas sportists Andrejs Rastorgujevs, kurš 15 km masu startā izcīnīja 14. vietu, bet par čempionu kļuva Emils Hegle Svensens no Norvēģijas, kurš fotofinišā apsteidza francūzi Martēnu Furkādu..

Pirms sacensībām

Sacensību galvenais favorīts bija Martēns Furkads - gan Pasaules kausa īpašnieks, gan šīs sezonas PK kausa izcīņas līderis, gan arī divkārtējais Soču olimpisko čempions (francūzis uzvarēja iedzīšanā un klasikā). Par Furkada lielākajiem konkurentiem tika uzskatīti Emils Hegle Svensens, Ūle Einārs Bjerndālens, Dominiks Landertingers un Antons Šipuļins. Kaut arī skaidrs, ka uzvaru varēja izcīnīt praktiski jebkurš - 19(!) no 30 dalībniekiem vismaz reizi bija uzvarējuši kādā no PK posmiem, bet trijniekā iekļuvuši vēl pieci. Starp sešiem "bezmedaļniekiem" mūsu Andrejs Rastorgujevs (labākais sasniegums - 4. vieta), tomēr bukmeikeri prognozēja viņam 19.-20. vietu.

Minūtes 15-20 pirms starta redzamība bija ļoti laba, taču pēkšņi izveidojās miglas mākonis, tāpēc kārtējo reizi sākums tika pārcelts, šoreiz gan tikai par 15 minūtēm.

Rastorgujevs

Andrejs Rastorgujevs startēja ar 21. numuru, kļūtsot par pirmo Latvijas biatlonistu, kurš piedalās šajā disciplīnā olimpiskajās spēlēs. Andrejs startēja no trešās rindas - pirmā bija atvēlēta Soču spēļu medaļniekiem, otrā labākajiem Pasaules kausa kopvērtējumā. Rastorgujevs teicami veica pirmo šaušanu un nonāca līderu grupā, esot 12,5 sekundes aiz līdera Šipuļina. Pēc 4,8 veiktiem kilometriem. Ceļā uz otro šaušanu Rastorgujevs iekārtojās otrajā līderu grupiņā, kas no pirmā sešinieka turpat netālu vien bija. Otrajā šaušanā guļus Rastorgujevs nesašāva vienu mērķi, tiekot pie viena soda apļa. Tas liedza noturēties pirmajā desmitniekā, taču turpat vien bija - 11. vietā, atpaliekot 29 sekundes no līderiem.

Ceļā uz trešo šaušanu tieši Rastorgujevs kāpināja pirmās atpalicēju grupas tempu, tuvojoties līderiem. Pie 7,8 km atzīmes Rastorgujevs jau bija atguvies līdz septītajai pozīcijai, no līdera atpaliekot 15,5 sekundes. Diemžēl kļūda arī pirmajā stāvus šaušanā atkal atmeta Andreju ārpus desmitnieka (13.). Rastorgujevs atkal atguvās, iekļūstot desmitniekā, diemžēl vēl viena kļūda un 12. vieta pēc pēdējās šaušanas.

Ceļā uz finišu Andrejs atkal nodemonstrēja lielisko slēpošanas māku, tiekot līdz 11. vietai, taču kanādietis Grīns, kurš bija desmitajā vietā, pie 13,8 km atzīmes bija priekšā par sešām sekundēm. Beigās Rastorgujevs nedaudz atpalika un finišu sasniedza 14. pozīcijā.

Pārējie

Jau divarpus minūtes pēc starta kanādietis Natans Smits salauza slēpi un trasē palika 29 sportisti. Tāpat problēmas bija Vankūveras spēļu olimpiskais čempions Jevgēņijs Ustjugovs, kurš uzreiz kļuva par atpalicēju. Pirmajā šaušanā kļūdas pieļāva vairāki potenciālie favorīti - Bē, Svensens, Martēns Furkāds, Landertingers, bet Bjerndālens pat divas. Izstājās Martēna vecākais brālis Simons Furkāds. Otrajā šaušanā Furkāds, Bjerndālens, Landertingers, Bē. Pie 7,8 km atzīmes čehs Moracevs bija vadībā. Distances vidū sāka vairāk snigt. Otrajā vietā bijušais Svensens šāva visātrāk un precīzāk no līderiem, pārņemot vadību. Viņam sekoja Moravecs, bet Furkāds šāva nekļūdīgi un pacēlās uz trešo pozīciju. Turpat netālu bija arī leģenda Bjerndālens.

Pie 10,8 km atzīmes pirmais trijnieks bija pusotras sekundes ietvaros, bet Bjerndālens tikai dažas sekundes aiz. Uz šaušanu pirmais četrinieks ieslēpoja vienlaikus, bet ātrākais šaušanā bija Furkads, kuram uzreiz sekoja Moravecs un Svensens. Jaunākais Bē, kurš bija piektais, ceļā uz finišu, krita. Jakovs Faks izvirzījās ceturtajā vietā, taču bez reālām izredzēm iejaukties cīņā par medaļām. 1200 metrus līdz finišam pirmais bija Svensens, kuram sekoja Furkads nepilnas sekundes attālumā, bet Moravecs iepalika nedaudz vairāk (3,9 sekundes).

Viss izšķīrās finiša taisnē, kur Svensens ieslēpoja pirmais un uzvaru neatdeva, kļūstot par olimpisko čempionu. Furkads pēdējā mirklī iekārtojās blakus celiņā, taču fotofinišā noskaidrojās, ka palika otrais. Moravecs izcīnīja bronzas medaļu.

Svarīgākais