Vai skeletonā notika globāla sazvērestība?

© Scanpix/AFP

Skeletona sacensību laikā, kā arī pēc tam izskanēja tik daudz pieņēmumu un klajas dezinformācijas, ka klusēt būtu nepieklājīgi. Vai tiešām ir pamats apšaubīt sacensību rezultātus?

Bijušais Krasnojarskas bobslejists un vieglatlēts Aleksandrs Tretjakovs skeletonā nokļuva nejauši, taču viņa sportiskā pagātne jau sākumā deva zināmas priekšrocības pret konkurentiem. Turīnas spēļu oficiālajos treniņbraucienos viņš sasniedza Čezānas trases rekordu starta ieskrējienā (4,55 sekundes), taču finiša līniju biežāk šķērsoja otrā desmitnieka beigās.

Sacensībās toreiz notika tikai divi braucieni. Pirmajā Tretjakovs uzlaboja starta ieskrējienu līdz 4,47 sekundēm, taču visu distanci veica ar astoņpadsmito labāko laiku. Otrajā braucienā krievu sportists no jauna ieskrējās ātrāk par visiem (4,51 sekunde). Finišā viņš ierindojās trīspadsmitajā vietā, bet divu braucienu summā palika piecpadsmitais.

Četru gadu laikā līdz nākamajām spēlēm Tretjakovs kļuva par daudz labāku braucēju, vienlaikus nezaudējot spēka un ātruma īpašības. Treniņbraucienos Vankūverā viņš trīsreiz sasniedza labāko laiku starta ieskrējienā (rekords 4,62 sekundes), vienreiz dalīja to uz pusēm (4,76), bet divreiz bija otrais ātrākais (4,74 un 4,73).

Finālsacensībās krievs visās četrās reizēs uzrādīja ātrāko starta ieskrējienu. Pirmajā braucienā 4,52 sekundes, otrajā piegājienā 4,48 sekundes, nākamajā dienā 4,53 un 4,50 sekundes. Finiša līniju viņam ne reizi neizdevās šķērsot augstāk par trešo pozīciju, taču summā ar paveikto pietika bronzas medaļai.

Sočos viss atkārtojās, tikai šoreiz Tretjakovam bija mājas trases priekšrocības. Skeletonistam palīdzēja vācu un krievu treneri, visa sagatavošanās tika pieskaņota februāra otrajai nedēļai, turklāt viņš trasi iepazina 10 reizes labāk nekā galvenais konkurents Martins Dukurs. Pirms sacensībām Tretjakovs veica 200 braucienus, kamēr latvietis, maksimums, 20 reizes.

Svētdien internetā tika izplatīta fotogrāfija, norādot uz dažādajiem Tretjakova starta ieskrējiena laikiem Pasaules kausa posmos. Netika ņemta vērā viena elementāra nianse – starta ieskrējiena slīpums dažādās trasēs atšķiras. Sočos tas ir samērā stāvs, tāpēc sportisti ieskrienas ar lielāku ātrumu.

Omega

Šveices pulksteņu kompānija “Omega” ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) oficiālā partnere kopš 1932. gada un atbild par laika mērījumiem visos sporta veidos. “Omega” – atšķirībā no Šveices bankām, kuras glabāja nacistu naudu – lepojas ar nevainojamu reputāciju, kuru neatlaidīgi vārdos spodrina Olimpiskās kustības vadītāji.

“Ir neiespējami raksturot brīnišķīgās 10. Olimpiādes spēles un sportistu neticamo sniegumu tajās, neatzīstot “Omega” pulksteņu lomu šajā lieliskajā starptautiskajā pasākumā,” pēc 1932. gada spēlēm teica sacensību direktors Viljams Henrijs (William M. Henry). Losandželosā tika laboti 14 pasaules rekordi vieglatlētikā un trīs – peldēšanā.

Sākot no 1936. gada sacensībām Garmišpartenkirhenē, “Omega” kļuva par oficiālo laika ņēmēju (timekeeper) arī ziemas spēlēs. Vairāk nekā astoņdesmit gadu pieredze runā pati par sevi, tāpēc nav brīnums, ka “Omega” Sočos ir oficiālais IOC partneris 26. reizi pēc kārtas.

Tiesneši un FIBT

Olimpiskās sacensības skeletonā pārrauga Starptautiskās kamaniņu un bobsleja federācijas (FIBT) norīkoti tiesneši. Oficiālā kārtība ir sīki izklāstīta 2013. gadā izdotajos skeletona sacensību noteikumos (skatīt 6. punktu).

FIBT izpildkomiteja, atbilstoši noteikumu punktam 6.3.1, sacensību apkalpošanai var izvēlēties sekojošu personālu – vienu vai divus tehniskos delegātus, galveno tiesnesi (Jury President), divus tiesnešus (Jury Members) un vienu vai divus palīgus (Jury assistants).

Pirms Soču spēlēm FIBT izraudzījās piecus tiesnešus – trīs amerikāņus, vienu vācieti un vienu šveicieti, kā arī divus tehniskos delegātus no Šveices un Kanādas. Lūk, viņu vārdi:

Prezidents: Hans FUEGI (ASV)

Tehniskais delegāts: Walter SENNHAUSER (Šveice)

Tehniskais delegāts: Dave GRAHAM (Kanāda)

Tiesnesis: Helmut HOLZLWIMMER (Vācija)

Tiesnesis: Daniel SCHLATTER (Šveice)

Tiesneša palīgs: Kenneth DE LONG (ASV)

Tiesneša palīgs: Joseph PLOZZA (ASV)

Visi nosauktie savā nozarē ir cienīti un atzīti profesionāļi, līdzīgi kā, piemēram, basketbolā novērtēts ir Londonas spēļu tiesnesis Oļegs Latiševs. Vārds ASV bobsleja un skeletona federācijas vadītājam Džonam Rozenam (John S. Rosen): “Iekļaušana Olimpiskajā žūrijā ir salīdzināma ar “Super Bowl” spēles tiesāšanu.”

Rozens slavēja tautieni Kenetu Longu (Ken DeLong), uzteicot viņa zināšanas, pieredzi un spriedumus. Longs Sočos uzturējās no 5. līdz 17. februārim. Viņa ceļa izdevumus sedza Krievijas Olimpiskā komiteja, bet sacensību laikā viņš saņēma ēdināšanas pabalstu. Tieši viņam un pārējiem tiesnešiem ir galvenā atbildība par sacensību rezultātu objektivitāti.

Vai ir pierādījumi, lai apšaubītu visu uzskaitīto cilvēku kompetenci?

Olimpiskajās spēlēs krustojas tik daudz interešu, ka notiesāt par labu vienai valstij ir teju neiespējami. Televīzijas sižetos redzētie starta ieskrējieni drīzāk liecina par pārraides režisora mazo pieredzi vai neprofesionalitāti, nekā inscenējumu vai mēģinājumu ietekmēt sacensību rezultātus.

Otrkārt, ja ir pamats šaubām par starta ieskrējienu, loģiski būtu apšaubīt un pārbaudīt rezultātus pārējās kontrolatzīmēs. Kā zināms, arī tur Tretjakova laiki bija labāki nekā konkurentiem, tāpēc norakstīt viņa uzvaru tikai uz starta ieskrējienā paveikto nebūtu korekti.

Nav pārmetumu LTV par veikto pētījumu – žurnālistiem tas ir jādara! Skumjas ir par sabiedrības reakciju un nekritisko vērtējumu. Tādā veidā ar veiklām manipulācijām, demagoģiju un klaju dezinformāciju sabiedrību var pārliecināt par gandrīz jebko. Cerams, ka notikušais būs laba mācība.

Latvijas skeletonisti Sočos izdarīja maksimumu. Paldies viņiem un veiksmi turpmākajos startos!

Svarīgākais