Frīstailā kanādiešu sportiste piedzīvo briesmīgu kritienu

© Scanpix

Sadalīts pirmais medaļu komplekts olimpisko spēļu vēsturē frīstailā slopstaila disciplīnā sievietēm. Par pirmo olimpisko čempioni kļuva kanādiete Dara Hauvela, kura pārliecinoši pārspēja savas konkurentes.

Līdzīgi kā snovbordā, arī frīstailā slopstaila disciplīna debitē olimpisko spēļu programmā. Vienīgā atšķirība starp šīm sacensībām ir sporta veids, sportistiem tos pašus trikus un lēcienus veicot ar slēpēm. Par slopstaila galvenajām favorītēm varēja uzskatīt Kanādas un ASV frīstaila meistares, kas pierādījās kvalifikācijā, kur tika noskaidrotas tās 12 labākās sportistes, kuras turpināja cīņu par medaļām.

Kvalifikācijā bija vērojami vairāki kritieni un neveiksmīgi piezemējumi, bet tajā pašā bija sportistes, kuras pelnīti nopelnīja augstus vērtējumus. Labāko rezultātu kvalifikācijā ar pirmo mēģinājumu uzrādīja Dara Hauvela no Kanādas, par savu sniegumu saņemot 88.80 punktus. Otrajā vietā kvalifikācijā ierindojās Hauvelas tautiete Kima Lamāra, bet trešais labākais rezultāts bija Keitijai Samerhaizai no Lielbritānijas.

Pēdējais rezultāts, ar kuru varēja iekļūt finālā bija 70.60 punkti. Šādu novērtējumu saņēma itāliete Silvija Bertana, no kuras par nieka vienu punktu atpalika Dominike Ohačo no Čīles. Finālam nespēja kvalificēties arī divas sacensību favorītes, Kaja Turski no Kanādas, kura piedzīvoja divus kritienus un palika 19. vietā, un Liza Cimermane no Vācijas, kura ar 67.20 punktiem palika 14.

Finālsacensībās sportistēm bija jāsaskaras ar pašas trases problēmu, kurā nebija iespējams uzņemt pietiekami lielu ātrumu, lai veiktu sarežģītus lēcienus. Līdz ar to pirmajos mēģinājumos nebija īpaši augsti rezultāti. Visām sportistēm apstākļi bija vienādi, labāku sniegumu tāpat parādot sacensību favorītēm. Nopietnu pieteikumu ja ne uz zeltu, tad vismaz uz medaļu pirmajā mēģinājumā veica Devina Logana no ASV, kura nepieļāva nevienu redzamu kļūdu, tiesnešiem viņas sniegumu novērtējot ar 85.40 punktiem.

Vienīgā sportiste, kura pārspēja Loganu bija kvalifikācijas uzvarētāja Dara Hauvela, kura atrada tik vajadzīgo ātrumu, veica ļoti sarežģītus trikus un pelnīti tika pie 94.20 punktiem, kas principā garantēja olimpiskās čempiones titulu. Sudraba pozīcijā līdz ar to izvirzījās Logana, bet Anna Segala no Austrālijas atpalika par 8.40 punktiem.

Otrajā mēģinājumu sērijā nevienai sportistei neizdevās apdraudēt Hauvelas rezultātu, kura kļuva par pirmo olimpisko čempioni šajā disciplīnā. Interesanta cīņa izvērtās par sudraba godalgu. Devina Logana un Anna Segala pēdējā lēcienā nespēja veikt labu piezemēšanos, paliekot ar to rezultātu, kāds bija pirmajā mēģinājumā, bet pirmā mēģinājuma neveiksminiece Kima Lamāra no Kanādas parādīja ļoti labu sniegumu. Tiesneši tomēr deva kanādietei 85.00 punktus, kas ļāva izcīnīt bronzu, no Loganas atpaliekot par 0.40 punktiem.

Bēdīgi sacensības ar sesto vietu noslēdzās Juki Cubotai no Kanādas, kura pēc viena no lēcieniem piedzīvoja baismīgu kritienu, ar nestuvēm tiekot nogādāta uz medpunktu un, visticamāk, arī uz slimnīcu.

Svarīgākais