Zeltu nobraucienā izcīna austrietis Maijers, Rodem 47. rezultāts

© Scanpix

Sadalīts pirmais medaļu komplekts kalnu slēpošanā vīriešiem, kuri izgāja uz starta nobrauciena disciplīnā. Uzvaru sīvā cīņā guva austrietis Matiass Maijers, kurš pieveica itāli Kristofu Innerhoferu. Vienīgais Latvijas pārstāvis Roberts Rode spēja iegūt 47. vietu 49 kalnu slēpotāju konkurencē.

Treniņos labus rezultātus uzrādīja austrietis Matiass Maijers, bet par galvenajiem favorītiem varēja uzskatīt Pasaules kausa kopvērtējuma līderi Akselu Lundu Svindālu no Norvēģijas, pieredzējušo amerikāni Bodi Milleru un šveicieti Patriku Kuengu, kurš ir viens no galvenajiem Svindāla sāncenšiem cīņā par Mazo kristāla globusu nobrauciena distancē. Robertam Rodem treniņos viegli neklājās, sportistam atzīstot, ka trase ir sarežģīta un grūta.

Tas parādījās jau nobrauciena sacensību ievadā, sportistiem viegli trasē neklājoties. Sacensību ievadā vadībā izvirzījās norvēģis Kjetils Jansrūds, kura pozīcijas bija diezgan drošas, bet ar 11. numuru startējušais Matiass Maijers distances otrajā daļā parādīja, ka ir gatavs cīnīties par medaļām, apsteidzot Jansrūdu par 0.10 sekundēm.

Ar Maijeru trases pirmajā pusē nopietni cīnījās itālis Peters Fils un amerikānis Bode Millers, bet trases otrajā pusē šie sportisti pieļāva kļūdas, galu galā netiekot pat labāko sešiniekā. Arī Patriks Kuengs pieļāva vairākas kļūdas trasē, izdzēšot cerības uz godalgu.

Vienīgais, kurš vēl varēja apsteigt Maijeru, bija Aksels Lunds Svindāls un Kristofs Innerhofers no Itālijas. Pasaules kausa izcīņas līderis izrādīja pretestību austrietim trases pirmajā pusē, bet otrajā nespēja būt pietiekami ātrs, finišā zaudējot 0.29 sekundes, ar ko pietika tikai ceturtajai vietai. Nākošais startēja Innerhofers, kuram trases augšā bija salīdzinoši liels pārsvars pār Maijeru (0.58), bet ar katru nākamo kontrolatzīmi tas ruka. Finiša līniju itālis šķērsoja tomēr ar nelielu deficītu, zaudējot sacensību līderim 0.06 sekundes.

Vankūveras olimpisko spēļu čempions nobraucienā, Didjē Defago no Šveices, startēja ar 27. numuru. Viņš trases augšu veica ļoti labi, bet turpinājums nebija tik sekmīgs, kas Defago savās vienīgajās sacensībās šajās olimpiskajās spēlēs deva vien 14. vietu.

Ar 38. kārtas numuru trasē devās vienīgais Latvijas pārstāvis šajās sacensībās, Roberts Rode. Latvietis trasi veica ārkārtīgi piesardzīgi, pieļaujot arī vairākas kļūdas, kas liedza sasniegt pienācīgu rezultātu. Pēc finiša Rode ieņēma pēdējo vietu starp finišējušajiem, bet sacensību noslēgumā viņa rezultāts bija 47. un pēdējais starp sportistiem, kuri sasniedza finišu. No līdera Maijera Rode atpalika par 11.27 sekundēm.

Tādējādi par olimpisko čempionu kļuva austrietis Matiass Maijers, kuru tomēr nespēja apsteigt itālis Kristofs Innerhofers, paliekot otrais, bet bronzas godalgu prata izcīnīt norvēģis Kjetils Jansrūds, kurš pirms četriem gadiem Vankūverā izcīnīja 31. vietu, bet šosezon vairākkārt kāpa uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmos.