Pirmais Soču zelts tiek ASV - Kotsenburgs triumfē sloupstailā

© Scanpix

Pirmais medaļu komplekts Soču olimpiskajās spēlēs tika sadalīts šodien snovborda disciplīnā sloupstailā vīriešu konkurencē. Labāko sniegumu parādot savā pirmajā mēģinājumā, diezgan negaidīti triumfēja amerikānis Seidžs Kotsenburgs, kurš tikai šorīt papildus kvalifikācijā iekļuva 12 finālistu pulkā. Sudraba medaļa Norvēģijai, bronza Kanādai.

Tieši ar sloupstailu, kas ir jauna disciplīna olimpiskajās spēlēs, sākās Soču spēles - vēl ceturtdien, dienu pirms atklāšanas ceremonijas. Toreiz notika kvalifikācija, kurā 29 sportisti cīnījās par astoņām vietām šīs dienas finālā. Šodien agri no rīta konkurencē starp ceturtdienas neveiksminiekiem tika noskaidroti vēl četri finālisti, kopumā finālā piedaloties 12 labākajiem.

Galvenais favorīts bija kanādietis Maksenss Parro, kurš ceturtdien kvalifikācijā uzrādīja absolūti labāko punktu summu. Par viņa lielākajiem sāncenšiem tika minēti soms Rope Tonteri, norvēģis Stāle Sandbeks, zviedrs Svens Torgrēns un cits kanādietis Marks Makmoriss - viņš, viens no šīs disciplīnas izcilniekiem, finālā tika tikai šorīt "neveiksminieku kvalifikācijā" ar savu pēdējo piegājienu.

Finālā katrs no 12 dalībniekiem veica divus mēģinājumus un ieskaitē gāja tikai labākais no tiem. Pirmajā piegājienā no rīta iesildījušais Makmoriss sāka iespaidīgi, tomēr pirmspēdējā tramplīnā kļūdījās. Toties cits šorīt pēdējā vilcienā ielekušais sportists, amerikānis Seidžs Kotsenburgs, parādīja iespaidīgu sniegumu, savācot 93.50 punktus un nostādot visai augstu latiņu pārējiem. Līdzīgi kā Makmoriss, arī vairāki citi snovbordisti savos pirmajos mēģinājumos riskēja un kļūdījās (8 no 12 finālistiem krita un nepārsniedza pat 55 punktu robežu!), līdz ar ko bronzas pozīcijai tobrīd pietika pat ar 83.75 punktiem, kamēr līderpozīciju saglabāja pieminētais amerikānis Kotsenburgs.

Svarīgākie notikumi risinājās otrajā mēģinājumā. Sezonas līderis un Sočos ārkārtīgi nestabilu sniegumu rādošais kanādietis Makmoriss parādīja lielisku priekšnesumu, tiesa, nopelnītie 88.75 punkti neļāva apsteigt visus - tobrīd "tikai" 2. vieta. Uzreiz pēc Makmorisa startēja 1. vietas īpašnieks Kotsenburgs, kurš savu rezultātu nespēja uzlabot. Vēlāk zviedrs Toergrēns, izstumts no trijnieka, mazliet uzlaboja savu rezultātu un atgriezās 3. pozīcijā. Un tomēr Torgrēnam nebija lemta medaļa, jo kā pirmspēdējais startējušais norvēģis Sandbeks nodemonstrēja skaistus lēcienus un izrāva 2. vietu, uz 3. pozīciju nostumjot Makmorisu. Pēdējais mēģinājumu izpildīja ceturtdienas kvalifikācijas uzvarētājs Parro, kuram mazliet pietrūka līdz medaļai - 4. vieta.

Tādējādi zelts ASV un Kotsenburgam, kurš vēl šorīt cīnījās papildus kvalifikācijā, lai tiktu finālā. Sudrabs Sandbekam un Norvēģijai, bet bronza Makmorisam un Kanādai.