Bobslejisti pirms Sočiem: esam labākajā formā!

© Līga Gabrāne, Ventas Balss

Latvijas bobsleja komanda šobrīd uzturas Ventspilī, lai trenera Sanda Prūša vadībā gatavotos četrgades nozīmīgākajam startam olimpiskajās spēlēs Sočos.

Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzes nozīmīgajam gatavošanās posmam ir izvēlētas, jo šeit viss treniņu procesam nepieciešamais atrodas «viena hektāra robežās», skaidro bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis. Piemēram, Rīgā gatavošanās aizritētu krietni stresaināk, jo daudz jābraukā, daudz laika jāpavada ceļā. Ventspilī treniņu vietas ir turpat blakus viesnīcai. «Ja tā nopietni iedziļinās, mūsu valstī jau nav daudz to sporta bāzu, kas būtu kompakti sabūvētas, kā tam vajadzētu būt. Turklāt Ventspils bāzes mums ir labi zināmas, jo šeit treniņus aizvadām regulāri,» uzsver Prūsis.

Treniņnometnes mērķis ir pilnveidot gan fizisko sagatavotību, gan arī saliedēt komandu. Visi pamatdarbi jau esot izdarīti. Tagad atliek vien noslīpēt dažas lietas, kā arī piestrādāt pie komandas gara, kas treniņnometnē izdodas daudz efektīvāk, nekā ja katrs dzīvotos pa savām mājām un tiktos tikai treniņos. «Vienīgais, ko mēs vairs nevaram ietekmēt, ir tehniskās lietas, jo bobi jau ir aizsūtīti uz Sočiem. Dzelžiem vairs neko izdarīt nevaram, bet ar cilvēkiem varam strādāt,» akcentē Prūsis. Komandai ir divi treniņi dienā ar atbilstošu slodzi pirmssacensību periodam. Pārforsēt arī nedrīkst.

Bobsleja izlase Ventspilī trenēsies vēl līdz piektdienai, bet uz Sočiem dosies pirmdien. Daudzi raizējas, ka Sočos sola krietnus plusus un siltais laiks varētu ietekmēt startu. S. Prūsis gan norāda, ka bobsleja trase atrodas stundas braucienā no Sočiem, augstāk kalnos. Tā esot diezgan moderna, nosegta trase, tādēļ nokrišņi trases kvalitāti praktiski neietekmē. Protams, iespējamais siltais gaiss trasi ietekmēs, bet tā visiem tāpat būs vienāda. «Es neņemos spriest, vai mums tas ir pluss vai mīnuss. Mums vienmēr bijis tā – jo ātrāks ledus, jo labāk. Cerēsim, ka ātrs ledus būs arī Sočos,» cerību pauda bobsleja treneris.

Pašam S. Prūsim tās būs jau septītās olimpiskās spēles, bet viņa vadītā komanda ir jauna un no pilotu viedokļa vismazāk pieredzējusi. «Tik nepieredzējuši piloti nav nevienai vadošajai komandai. Esam viszaļākie. Bet es nedomāju, ka tādēļ esam paši švakākie vai neperspektīvākie. Nebūt ne. Es ceru, ka jaunības degsme un azarts būs mūsu priekšrocība,» optimistisks ir S. Prūsis. Tikmēr stūmēju pieredze ir dažāda. Piemēram, Daumantam Dreiškenam tā būs jau trešā olimpiāde, citiem otrā, bet lielākajai daļai – pirmā. «Kopumā esam ļoti jauna komanda, salīdzinot ar lielajiem grandiem, taču mēs jau esam sevi pierādījuši vairākos Pasaules kausa posmos. Tādēļ arī ceram uz labiem rezultātiem. Mūsu mērķis ir pārrakstīt sporta vēsturi. Neatkarīgās Latvijas laikā līdz šim augstākā vieta divniekos ir piektā vieta un četriniekos – sestā. Ja mēs pārspēsim šos rezultātus, būs labi,» saka S. Prūsis.

Latvijas izlases vadošais pilots Oskars Melbārdis atklāj, ka pagaidām liela uztraukuma par gaidāmo startu nav. «Pašlaik treniņos pieslīpējam nianses un ir izjūta, ka tuvojas tā labākā fiziskā forma. Ceram, ka trāpīsim ar to tieši spēlēs. Atbildība ir liela, jo pagājušajā sezonā pierādījām, ka varam labi nostartēt, tādēļ līdzjutēji droši vien gaida to pašu arī olimpiskajās spēlēs,» saka O. Melbārdis, kura mērķis ir izdarīt visu labāko, lai varētu iepriecināt līdzjutējus.

Arī otrais pilots Oskars Ķibermanis šobrīd koncentrējas uz treniņu darbu, lai pēc iespējas labāk sagatavotos startam, tādēļ par lielo atbildību cenšas nedomāt. 20 gadus vecais sportists bobslejā trenējas tikai otro pilno sezonu, un viņa mērķis ir olimpiādē nobraukt vienlīdz labus četrus braucienus, bez lielākām kļūdām. Ja tas izdosies, rezultāti būs.

Sports

Piektdien Utenas rallijā notikušajā traģiskajā negadījumā iesaistītais Latvijas rallija pilots Kristaps Telle un stūrmanis Kaspars Grīva ir atgriezušies Latvijā, un šobrīd nav informācijas, ka viņiem būtu izvirzītas kādas apsūdzības, sarunā ar aģentūra LETA sacīja Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) viceprezidents Jānis Krastiņš.