Biatlonā, iespējams, jauns dopinga skandāls - aizdomas par Krievijas un Lietuvas sportistiem

Biatlona pasauli satricinājis dopinga skandāls – parādījusies informācija, ka trim biatlonistiem vai biatlonistēm no Krievijas un Lietuvas pirmās dopinga proves uzrādījušas pozitīvu rezultātu.

Pirmās olimpiskā biatlona sacensības Sočos notiks 8. un 9.februārī, kad sportisti spēkosies sprinta distancēs. Šobrīd, kad līdz startam ir palikušas nepilnas divas nedēļas, biatlona sabiedrību pāršalkušas negaidītas ziņas.

Starptautiskā biatlona savienība (IBU) apstiprinājusi, ka diviem Krievijas un vienam Lietuvas biatlonistam (vai biatlonistei) uz laiku ir liegts piedalīties sacensībās. Iemesls ir pozitīvi rezultāti pirmajās dopinga provēs, bet nākamnedēļ varētu būt zināmi arī B testu rezultāti.

IBU gan neatklāj šo sportistu vārdus, tomēr plašsaziņas līdzekļos uzpeldējuši tādi vārdi kā Jekaterina Jurjeva un Irina Stariha. Stariha ir iekļauta Krievijas izlases sastāvā startam Sočos, savukārt Jurjeva bija iesaistīta pēdējā lielajā biatlona dopinga skandālā 2009.gadā.

Kamēr biatlona un sporta pasaule kopumā ar nepacietību gaidīs B analīžu rezultātus, kaitējums jau ir nodarīts. Kamēr IBU prezidents Anderss Bessebergs pauda apmierinātību ar notikušo, ko raksturoja kā pierādījumu kārtīga darba veikšanai no dopinga apkarotāju puses, tikmēr jau tā trauslais Krievijas biatlona tēls tiks pakļauts vēl kritiskākai attieksmei.

ASV biatlona vadošās organizācijas prezidents Makss Kobs atzinis, ka, ja dopinga skandālā ir iesaistīti vadošie atlēti, tad nav iespējams būt drošam arī par pārējo sportistu tīrību. Amerikānis gan izteica cerību, ka tomēr sliktākās prognozes nepiepildīsies.

Svarīgākais