Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Sports

Marsels Hosa brauks uz Sočiem, Somijai 16 NHL spēlētāji

© Romāns Kokšarovs

Strauji tuvojoties noteiktajam beigu termiņam, sastāvu Soču ziemas olimpiskajām spēlēm nosaukušas Somijas, Slovākijas, Norvēģijas un Austrijas hokeja izlases.

Somijas sastāvā iekļauti 16 spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas klubiem, 43 gadus veco Anaheimas "Ducks" uzbrucēju Tēmu Selenni ieskaitot - somu veterānam tās būs jau sestās olimpiskās spēles, turklāt piektās pēc kārtas. Sastāvā gan nav cita "Ducks" veterāna Saku Koivu - 39 gadus vecais centra uzbrucējs neuzskatīja, ka pēc piecu nedēļu pauzes ir pienācīgi gatavs tam, lai dotos uz Sočiem. Lai arī joprojām zem jautājuma zīmes, viņa jaunākais brālis Miko Koivu gan ir iekļauts izlasē - Minesotas "Wild" kapteinim vakar tika izdarīta operācija, kuras dēļ viņam nāksies izlaist vienu mēnesi.

Slovākija spēlētāju sastāvā iekļāvusi 14 hokejistus no Nacionālās hokeja līgas, desmit - no Kontinentālās hokeja līgas, bet vēl viens ikdienā pārstāv Slovākijas Ekstralīgas klubu. No Nacionālās hokeja līgas Slovākijas rindās būs tādas zvaigznes kā Zdeno Hāra, Mariāns Hosa, Mariāns Gāborīks un citi, savukārt starp desmit Kontinentālās hokeja līgas spēlētājiem ir arī Marsels Hosa. 32 gadus vecais uzbrucējs Rīgas "Dinamo" rindās 40 spēlēs ir guvis 19 vārtus, izdarījis 17 piespēles un nopelnījis pozitīvu lietderības koeficientu. Vairāk punktu nekā Hosa rīdzinieku sastāvā ir nopelnījis tikai Kails Vilsons (16+24).

Norvēģijas izlasē starp izsauktajiem spēlētājiem lielākā pārstāvniecība ir Zviedrijai, kur ikdienā spēlē desmit norvēģu hokejisti. Par diviem mazāk ir Norvēģijas vietējiem klubiem, savukārt trīs pārstāv Kontinentālās hokeja līgas komandas. Vienīgais Norvēģijas izlases pārstāvis Nacionālajā hokeja līgā ir 26 gadus vecais Ņujorkas "Rangers" uzbrucējs Matss Cukarello-Osens, kurš šosezon 43 spēlēs ir nopelnījis 30 (10+20) punktus.

Savainojumu dēļ simtprocentīgi skaidra nebija vairāku potenciālo izlases līderu iekļaušana, taču kandidātu sarakstā atradās vieta gan Sanktpēterburgas SKA uzbrucējam Patrikam Tūresenam, gan Jaroslavļas "Lokomotiv" vārtsargam Lāšam Haugenam un Zviedrijas "Farjestad" uzbrucējam Andešam Bastiansenam.Tikmēr Austrijas 25 hokejistu sarakstā nospiedošs vairākums pārstāv pašmāju klubus - 17 spēlētāji. Divi ikdienā spēlē Zviedrijā, trīs - Šveicē, bet vēl trīs pārstāv Nacionālo hokeja līgu.

29 gadus vecais Tomass Vaneks Ņujorkas "Islanders" rindās 28 spēlēs ir ticis pie 27 (11+16) punktiem, 12 (5+7) punkti 40 spēlēs ir viņa komandas biedra Mihaela Grabnera kontā, bet 11 (2+9) punktus 29 mačos ir nopelnījis Filadelfijas "Flyers" uzbrucējs Mihaels Rafls. Ārpus sastāva palika 32 gadus vecais Zalcburgas "Red Bull" vārtsargs Bernds Briklers.

Somija, Norvēģija un Austrija Soču olimpisko spēļu turnīrā spēlēs vienā grupā, kurā tām kompāniju sastādīs arī Kanāda. Savukārt slovāki spēlēs vienā grupā ar Krieviju, ASV un Slovēniju.