Nolans: "Esmu drošs, ka Ozoliņš pieņems pareizo lēmumu"

© Mārtiņš Aiše

Aizvadītajā nedēļā Rīgā ieradās Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Teds Nolans. Sestdienas pievakarē hokeja speciālists tikās ar medijiem, lai dalītos iespaidos par redzēto divās spēlēs ar Rīgas „Dinamo” komandas piedalīšanos, kā arī pastāstītu par izlases gatavošanās plāniem Soču olimpiskajām spēlēm.

Ko jums nozīmē olimpiskās spēles?

Katram cilvēkam, kas saistīts ar sportu, tas ir nozīmīgākais sporta pasākums. Kad mani pirms diviem gadiem uzaicināja strādāt ar Latvijas izlasi, galvenais mērķis bija dalība olimpiskajās spēlēs. Uzvara olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā man bija liels notikums.

Līdz olimpiskajām spēlēm ir mazāk kā pusgads. Kā jūtaties šobrīd?

Stundu vai divas pēc ceļazīmes izcīnīšanas sajūtas bija ļoti labas, bet uzreiz pēc tam sākām domāt par olimpiskajām spēlēm – kāda būs komanda, kādas ir mūsu izredzes, kā spēlēsim, kuri hokejisti dosies uz Sočiem. Jau novembrī ir pirmās pārbaudes spēles.

Ar kādu mērķi šobrīd esat ieradies Latvijā?

Vēroju un vērtēju vairāku spēlētāju sniegumu. Domāju, ka aptuveni deviņiem uzbrucējiem un sešiem aizsargiem vietas sastāvā jau ir garantētas, par pārējām vietām komandā būs konkurence.

Ko ieraudzījāt šajās divās Rīgas „Dinamo” spēlēs pret Kazaņas un Maskavas komandām?

Vēroju vairāku spēlētāju sniegumu. Novērtēju Cipuli, viņš joprojām ir konkurētspējīgs, ļoti progresējis ir Pavlovs. Ozoliņš ir un paliek Ozoliņš, lielā mērā pateicoties viņam mēs izcīnījām ceļazīmi uz Sočiem. Pavēroju arī citus, kuri varētu pacīnīties par vietu izlases sastāvā. Mums ir spēlētāji arī citās līgās. Labu sniegumu Čehijā demonstrē Koba Jass, Lauris Dārziņš vakar realizēja trīs pēcspēles metienus KHL mačā, Daugaviņš nupat parakstījis līgumu Šveicē. Esmu plānojis klātienē pavērot Ralfa Freiberga un Teodora Bļugera pārstāvēto komandu savstarpējo maču. Mums ir jāizvērtē visu spēlētāju varējums, neviens nedrīkst palikt nepamanīts.

Kā vērtējat to, ka vairāki potenciālie izlases līderi Jānis Sprukts, Arūrs Kulda un Edgars Masaļskis joprojām ir bez līgumiem?

Esmu drošs, ka tuvākajā laikā visi parakstīs līgumus un tiks pie jaunām darbavietām. Jāsaprot, ka profesionālais sports ir bizness. Spēlētāji noteikti šobrīd izskata dažādus piedāvājumus, mani tas nesatrauc. Atcerēsimies, ka Cipulis savulaik ilgi bija bez līguma, bet aizvadītajā pasaules čempionātā bija viens no mūsu vērtīgākajiem spēlētājiem. Esmu drošs, ka līdz februārim visi būs labā sportiskajā formā. Aprunājos arī ar Mārtiņu Karsumu, kurš pauda vēlmi pārstāvēt izlasi. Ja iepriekš šī vēlme nebija tik viennozīmīga, tad šobrīd viņš tiešām vēlas spēlēt. Tas ir jūtams visu spēlētāju attieksmē, visi vēlas piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Arī Māris Jučers šobrīd spēlē tikai Latvijas čempionātā…

Jau sen esmu sapratis, ka ir jāapzinās savas iespējas. Mums ir Edgars Masaļskis, kurš esmu drošs līdz februārim parakstīs līgumu un gūs labu spēļu praksi, tāpat mums ir arī Kristers Gudļevskis, arī viņš būs pieejams izlasei.

Vai jau esat aprunājies arī ar Sandi Ozoliņu?

Nē, taču esmu drošs, ka viņš pieņems pareizo lēmumu. Ja man kāds piedāvātu piedalīties olimpiskajās spēlēs, es ilgi nedomātu. Ceru, ka Sandis vēlēsies spēlēt izlasē. Tagad vērojot „Dinamo” spēles, atkal un atkal pārliecinos, cik svarīgs viņš ir komandai. Neesmu drošs, vai bez viņa mums būtu izdevies nodrošināt olimpisko ceļazīmi.

Kas notika ar Kirovu Lipmanu pēc pēdējā pasaules čempionāta? Šķiet, ka par savu vietu izlases galvenā trenera amatā jūs nevarējāt būt drošs.

Nezinu, kas notika. Acīmredzot Latvijā jums tā ir pieņemts… Man līgumā bija punkts, ka, ja man izdodas izcīnīt ceļazīmi uz Sočiem, sadarbība tiek turpināta. Savas trenera karjeras laikā esmu iemācījies šādas situācijas neņemt pie sirds. Ir jāizdara viss, lai parādītu labāko sniegumu, un tālāk jau redzēsim, kas notiks. Esmu pārliecināts, ka aizvadītajā pasaules čempionātā paveicām labu darbu. Komandā nebija septiņi spēlētāji, kuriem vajadzēja būt sastāvā. Aizvadītais pasaules čempionāts bija tā reize, kad Latvija varēja lepoties ar savu komandu.

Kādas attiecības jums ir ar Kirovu Lipmanu?

Normālas…Viņa angļu valoda nav tik laba, es savukārt nesaprotu latviski. Kad viņš uz mani dusmojas, es nesaprotu, ko viņš saka, bet, kad es atbildu – viņš nesaprot, ko vēlos pateikt es (smejas). Esam labi sastrādājušies ar Māri Baldonieku, tāpat man ļoti palīdz Artūrs Irbe, Kārlis Zirnis, arī Toms Kūlens.

Vai pārbaudes mačos komanda spēlēs iespējami labākajā sastāvā?

Jā, šī nav reize, kad eksperimentēt un pārbaudīt tuvākos izlases kandidātus, mums ir jāgatavojas olimpiskajām spēlēm.

Vai jūs vēlētos trenēt kādu KHL komandu?

Es tiešām nezinu, man patīk mans darbs… Atgriežoties pie attiecībām ar Kirovu Lipmanu, esmu pateicīgs, ka viņš pirms diviem gadiem man deva iespēju strādāt ar Latvijas izlasi. Ja tas kādu dienu novedīs mani pie jauna līguma, būšu priecīgs, ja nē – turpināšu darīt to, kas man patīk.

Gatavojoties Soču olimpiskajām spēlēm, Latvijas hokeja valstsvienība, Teda Nolana vadībā 8. un 9.novembrī "Arēnā Rīga" divas reizes sacentīsies ar Krievijas izlasi. Pēc tam decembrī, IIHF izlašu pārtraukumā, mūsu komanda izbraukumā divas reizes spēkiem mērosies ar Vācijas izlasi.

Svarīgākais