Latvija pret Beļģiju: būt vai nebūt ceturtdaļfinālam?

Šodien pulksten 15:30 Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā aizvadīs pēdējo spēli E grupā, tiekoties ar Beļģijas izlasi. Spēles likme ļoti liela – uzvara dos pamatotas cerības uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Jāizdara savs darbs, jātur īkšķi par Lietuvu

Zaudējums pirms divām dienām Francijai (91:102) nosēdināja uz zemes tos, kuri pēc Ukrainas sagraušanas bija pacēlušies virs tās. Latvija nospēlēja sliktāko aizsardzību ne tikai savā sniegumā, bet visā čempionātā – neviena cita komanda visa turnīra gaitā joprojām nav ielaidusi simt punktu mačā. „Atkārtošos vēlreiz – mūsu panākuma atslēgas vārds ir „pacietība”. Jāsaprot, ka šādas spēles nevar uzvarēt pirmajā ceturtdaļā. Aizsardzībai jābūt daudz kvalitatīvākai, nekā spēlē ar Franciju, savukārt uzbrukumā nedrīkstam steigties. Jo vairāk spēlēsim pieci pret pieci, jo lielākas būs mūsu izredzes,” pirms šī vakara cīņas norādīja Bagatskis, norādot, ka savainojumu guvušais Kaspars Bērziņš būs gatavs pēdējai spēlei grupā.

Diemžēl ar uzvaru vien pār Beļģiju var arī nepietikt, lai kvalificētos Top8. Ja gadījumā Ukraina pieveiks lietuviešus (dienas otrā spēle), Maika Fratello vadītā komanda iekļūs ceturtdaļfinālā, uz to aizverot durvis mūsējiem. Lai gan Lietuva jau labāko astoņu skaitā iekļuvusi, maz ticams, ka mūsu kaimiņi atpūtinās savus labākos spēkus mačā pret ukraiņiem. Pirmkārt, Lietuvai jāuzvar, lai cerētu uz labāku vietu tabulā un teorētiski vājāku pretinieku ceturtdaļfinālā. Otrkārt, Lietuvas sniegums, neraugoties uz rezultātiem, nav bijis pārliecinošs, un Jonam Kazlauskam šīs dienas spēle var kalpot kā papildus treniņš pirms izslēgšanas cīņu sākuma. Treškārt, pirms ceturtdaļfināla Lietuva var palikt pat ar trim brīvām dienām (atkarīgs no vietas E grupas noslēguma tabulā), un līderu atpūtināšana var izsist komandu no jau tā saraustītā spēļu ritma.

Beļģi cīnīsies par godu

Mūsu pretiniece Beļģija šovakar pabeigs savu dalību Eiropas čempionātā. Pēc izkļūšanas no A grupas, apsteidzot iepriekš rangā augstāk esošās Vāciju, Lielbritāniju un Izraēlu, beļģi otrajā kārtā piedzīvoja pārliecinošus zaudējumus Francijai (65:82) un Lietuvai (67:86), sīvāk paspēkojoties vien ar jaunāko čempionāta komandu Serbiju (69:76). Skaidrs, ka bez motivācijas beļģi laukumā nedosies tik un tā, noteikti vēloties pabeigt „EuroBasket” uz pozitīvas nots jeb, citiem vārdiem, ar uzvaru.

Beļģijas izlases galvenais treneris Edijs Kastēls komandā pulcinājis deviņus beļģu klubu spēlētājus (tikai viens no čempionvienības „Oostende”), kā arī trīs Spānijas ACB līgas vīrus. Tieši no šiem trim arī komandas skaļākais vārds – 204 centimetrus garajam Aleksam Ervelem nākamā būs jau piektā sezona „Bilbao Basket” rindās, līdz ar to savulaik plecu pie pleca aizstāvēts Bilbao gods kopā ar Jāni Blūmu.

Beļģija vidēji ielaidusi 76,1 punktu, kas ir sliktākais rādītājs starp visām komadām, kas turpina cīņu otrajā kārtā. Tāpat no komandām, kas turpina spēlēt, beļģi pieļauj visvairāk kļūdas (13,9). Labi zināms beļģu basketbols ir arī vairākiem mūsu spēlētājiem – daļa pret Beļģijas klubiem spēlējusi Eirokausos, bet Armands Šķēle un Kristaps Janičenoks karjeras laikā paši pārstāvējuši šīs zemes klubus.

Svarīgākais