Ernests Gulbis: iPhone notrulina, grāmatu lasīšana attīsta iztēli

© Scanpix/AFP

"Komanda ievēro vienošanos – pirms vakariņām izslēdzam telefonus. Ja nav, par ko runāt, sēžam un klusējam. Skatāmies apkārt, izbaudām socializēšanos. Nevis ieurbjamies telefonos un pētām ciparus. Man tas besī. Izmantoju telefonu tikai ātrai informācijas iegūšanai un e-pasta pārbaudei," intervijā "Radio SWH" raidījumam "Gustava Terzena dzīvās vakariņas" par dzīvi ārpus sporta stāsta Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis.

Rīgas arēna no 13. līdz 15. septembrim pirmo reizi uzņems Deivisa kausa izcīņas spēles starp Latvijas un Somijas izlasēm. Miķelis Lībietis, Andis Juška, Mārtiņš Juška un Ernests Gulbis trīs dienas cīnīsies par tiesībām startēt Eiropas/Āfrikas zonas 1. grupā. Trīs dienas pirms sacensību sākuma Gulbis tikās ar Terzenu, vaļsirdīgā sarunā pastāstot par dzīvi sportā un ārpus tā.

Par dzīves mērķi

“Mans galvenais mērķis dzīvē ir būt laimīgam. Kā visiem. Nauda nav mērķis. Tikai ierocis, lai sasniegtu citus mērķus. Esmu laimīgs, ja varu darīt to, kas man patīk. Tai skaitā palīdzēt cilvēkiem, kurus mīlu un kuri man ir tuvi, lai viņi darītu to, kas viņiem patīk. Tāpat kā mana ģimene palīdzēja to izdarīt man.”

Par lasīšanu

“Lasu (japāņu rakstnieka) Murakami triloģiju “1Q84”. Pirmo daļu izlasīju, bet otrajā esmu ticis līdz pusei. Ļoti mīļš man ir krievu rakstnieks Viktors Peļevins. Krieviski izlasīju viņa grāmatu “Empire V”. Tagad iznākusi Peļevina jaunā grāmata “Batman Polo”, kas ir “Empire V” turpinājums. Vēlos pabeigt lasīt Murakami, lai ātrāk tiktu pie Peļevina.

Uzskatu, ka jebkuram jaunam cilvēkam ir vairāk jālasa. Daļa smadzeņu ir atbildīga par imagināro domāšanu. Palīdz fantazēt. Domāt ārpus mazā telefona ekrāna, ko sauc par iPhone vai līdzīgi. Iphone notrulina. Turpretī, ja lasi, tu attīsti smadzenes un nonāc pie interesantām idejām.”

Par sociālajiem tīkliem

“Tviterī neesmu. Instagramā izveidoju profilu, lai saprastu, kas tas ir. Man tur nekā nav – četras bildes un divi sekotāji. Nevienu neapstiprinu. Šķiet, ka esmu aizmirsis paroli. Esmu reģistrējies “Facebook”, taču cilvēki izveidojuši tik daudz viltus profilu, ka mani atrast nav iespējams. Manu sekotāju lokā ir tikai draugi un izmantoju to kā e-pasta alternatīvu. Man bieži mainās kontakti, jo Amerikā izmantoju citu telefona numuru, tāpēc ar tuviniekiem varu sazināties, uzrakstot ziņu “Facebook”. Bildes nepublicēju, komentārus neatstāju. Man nepatīk apspriest citu dzīves. Pietiek ar savējo.”

Par tēlošanu

“Pāris reizes izteicos, ka Tūres “top” spēlētāji ir garlaicīgi intervijās. Visu laiku rīkojas pēc viena plāna, ir vienādi. Viņi ir naudas pelnīšanas mašīnas. Ja runās savādāk, zaudēs lielus līgumus un sponsorus. Viņi baidās no tā. Ja tu esi uzsācis darboties vienā veidā, tev tā ir jāturpina. Rodžers (Federers) darbojās kā “šveiciešu džentlmenis” un viņam tāpat jāturpina. Ja rīkosies savādāk, tad sponsori un fani viņu nesapratīs.

Cits piemērs – Džons Makinrojs. Viņš bija traks, ārdījās. Makinrojs arī bija slavens savā veidā. Ja viņš pēkšņi izmainītos, zaudētu savu fanu bāzi un līgumus. Es nevēlos būt vienāds. Esmu par individuālām personībām. Nepatīk, ka visi darbojas, uzvedas un runā vienādi. Ir jābūt disbalansam. Nepatīk, ka cilvēki tēlo. Sasniedz kaut ko un sāk uzvesties tā, kādi viņi nav. Sāk tēlot, apspriež tēmas, kurās viņiem nav jālien.”

Ernesta Gulbja interviju var noklausīties mājas lapā http://www.radioswh.lv/swh/index.php?option=com_content&view=article&id=1527:audio-ekskluzva-intervija-ar-ernestu-gulbi-&catid=36:zinas (ieraksta garums 49 minūtes).

Svarīgākais