Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Basketbola izlasei pēdējā kauja grupā pret ievainoto zvēru Maķedoniju

Pero Antičs © Scanpix

Šodien pulksten 15:30 Slovēnijas pilsētā Jesenicē FIBA Eiropas čempionāta pēdējā B grupas spēlē Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā tiksies ar Maķedonijas izlasi, kas iepriekšējā čempionātā sagādāja lielāko sensāciju, izcīnot ceturto vietu.

Situācija grupā

Maķedonija, ko atbalstīt sabraukuši vairāki tūkstoši līdzjutēju, čempionātu sāka ar divām saspringtām spēlēm un neveiksmīgām galotnēm. Pirmajā mačā pret Melnkalni pēc strīdīga tiesnešu lēmuma pēdējā sekundē zaudēts Melnkalnei (80:81), bet dienu vēlāk galotnē nemācēja pabeigt uzsākto izrāvienu, lai atspēlētos no mīnusiem pret Lietuvu (67:75). Pirmā zaudējuma emocijās līderis Pero Antičs atļāvās publiski nokaunināt tiesnešus un FIBA. Trešajā spēlē pret grupas favorītiem serbiem Maķedonija kā ievainots zvērs cīnījās par savu dzīvību un varonīgi sagrāva serbus (89:75). Pacēlušies lidojumā, maķedonieši pie debesīm ilgi neturējās – ceturtajā mačā zaudējums Bosnijai (54:62), un situācija B grupā sarežģījusies vēl vairāk.

Šobrīd situācija grupā Latvijai irdiezgn pateicīga. Lai būtu pilnīga drošība par vietu nākamajā kārtā, šodien jāizcīna uzvara, taču arī bez tās ir labas iespējas sagaidīt biļeti uz Ļubļanu. Vairāk par variantiem ŠEIT.

Lielākās zvaigznes - Makalebs un Antičs

Pēc lieliskā sasnieguma pirms diviem gadiem Lietuvā Maķedonija tomēr nomainīja galveno treneri – Marina Dokuzovska vietā pie stūres stājās slovēņu speciālists Alešs Pipans, kurš iepriekš vadījis arī savas dzimtenes un Polijas izlasi. Pipana vadībā maķedonieši piedalījās Londonas olimpisko spēļu papildu kvalifikācijas turnīrā, grupā uzveicot Jaunzēlandi un zaudējot Angolai, bet ceturtdaļfinālā atzīstot Dominikānas pārākumu un uz olimpiādi nedodoties.

Spožākā Maķedonijas komanda zvaigzne ir amerikāņu aizsargs Bo Makalebs. “Fenerbahce Ulker” saspēlnieks apveltīts ar neticamu fizisko sagatavotību un jaudu, esot viens no, ja ne pats labākais savas pozīcijas spēlētājs Eiropas basketbolā. Maķedonijas čempionātā gan Makalebs nekad dzīvē nav spēlējis, taču 2010. gadā, pārstāvot Belgradas “Partizan”, Makalebu uzrunāja Maķedonijas basketbola vadība. “Vienu dienu man piezvanīja un uzaicināja spēlēt [Maķedonijas izlasē]. Neprasīju nekādus papildjautājumus un jau nākamajā dienā ierados Skopjē,” atceras Makalebs. Amerikānis vispirms palīdzēja komandai kvalificēties “EuroBasket 2011”, bet čempionātā aizveda maķedoniešus līdz ceturtajai vietai, sagādājot lielāko sensāciju finālturnīrā.

Ja Makalebs līdz NBA vēl nav ticis, tad maķedoniešu spēka uzbrucējs Pero Antičs jaunajā sezonā 31 gada vecumā debitēs šajā līgā. Pēdējo divu gadu Eirolīgas čempions “Olympiacos” sastāvā Antičs Eiropā aizvadījis teicamu karjeru, bet tās pēdējos gados mēģinās savu meistarību apliecināt arī okeāna viņā pusē. Antičs lieliski izmanto fizisko spēku aizsardzībā, labi lasa spēli un apveltīts ar precīzu roku. 210 centimetrus garais uzbrucējs nekautrējas uzbrukt no distances, patiesībā šajā čempionātā Antičs aiz trīspunktu līnijas izdarījis vairāk metienu nekā divpunktu zonā (18 divpunktu metieni, 25 trīspunktu metieni).