Kādi rezultāti der Latvijas basketbolistiem?

© Romāns Kokšarovs

Latvijas basketbolisti pirmdienas spēlē pret Maķedoniju paši var nokārtot iekļūšanu Eiropas čempionāta divpadsmit spēcīgāko komandu vidū. Vai izdosies finišēt augstāk par trešo vietu grupā, būs atkarīgs no pārējo spēļu iznākumiem.

B grupas kopvērtējums

# Komanda U-Z Attiecība P

1 Serbija 3-1 295:283 (+12) 7

2 Lietuva 3-1 275:259 (+16) 7

3 Latvija 2-2 289:294 (-5) 6

4 Bosnija 2-2 280:287 (-7) 6

5 Melnkalne 1-3 293:306 (-13) 5

6 Maķedonija 1-3 290:293 (-3) 5

Pirmais variants: 3-2 un trešā vieta grupā

Uzvara pār maķedoniešiem Ainara Bagatska vīriem automātiski garantēs vietu B grupas spēcīgāko komandu trijniekā, neatkarīgi no pārējo spēļu iznākumiem. Ja Lietuva un Serbija pēdējās cīņās piedzīvos zaudējumus, trīs komandas grupu turnīru pabeigs ar bilanci 3-2, finišējot sekojošā secībā: Serbija (savstarpējās spēlēs 2-0), Lietuva (1-1) un Latvija (0-2). Arī vienlaicīgas lietuviešu un serbu uzvaras Latviju atstās trešajā vietā.

Otrais variants: 3-2 un otrā vai trešā vieta grupā

Ja Latvija uzvarēs Maķedoniju, Serbija apspēlēs Melnkalni un Bosnija ar desmit vai vairāk punktu pārsvaru pieveiks Lietuvu, trīs komandas finišēs ar bilanci 3-2. Tādā gadījumā tiks rēķināti rezultāti Latvijas, Lietuvas un Bosnijas savstarpējās spēlēs.

Bosnijai uzvarot ar 10-14 punktu pārsvaru, Latvija ierindosies otrajā vietā grupā, bet Lietuva paliks ceturtā. Piemēram, +10 scenārijā, komandas sarindosies sekojoši: Latvija (1-1, +3), Bosnija (1-1, -1) un Lietuva (1-1, -2).

Bosniešu panākums ar 15 punktu pārsvaru nostums Latviju uz trešo vietu. Skaitļu valodā tas izskatās tā: Bosnija (1-1, +4), Latvija (1-1, +3), Lietuva (1-1, -7).

Alternatīvs variants iespējams Latvijas, Bosnijas un Melnkalnes uzvaru gadījumā. Tādā situācijā Serbija, Latvija un Bosnija finišēs ar vienādu bilanci 3-2, bet labvēlīgāka attiecība savstarpējās spēlēs pirmo vietu nodrošinās Dušana Ivkoviča vīriem. Serbija izcīnīs “pole position” (2-0), apsteidzot Latviju (1-1) un Bosniju (0-2).

Trešais variants: 3-2 un otrā vai trešā vieta grupā

Latvijas, Bosnijas un Melnkalnes uzvaru gadījumā četras komandas finišēs ar bilanci 3-2. Tādā gadījumā Serbijai savstarpējās spēlēs būs bilance 3-0 un pirmā vieta, savukārt latviešu, lietuviešu un bosniešu situāciju (visiem 1-2) noteiks pēdējās savstarpējās spēles iznākums.

Šobrīd minētā trijnieka savstarpējās spēlēs ir tāda situācija: Lietuva (1-0, +8), Latvija (1-1, +3) un Bosnija (0-1, -11). Lai bosnieši pakāptos uz trešo vietu, viņiem jāapspēlē lietuviešus ar desmit punktu pārsvaru. Tāds scenārijs beigtos ar sekojošu vietu sadalījumu: Latvija (1-1, +3), Bosnija (1-1, -1) un Lietuva (1-1, -2). Uzvara ar piecpadsmit punktu pārsvaru ļautu bosniešiem pakāpties uz otro vietu, latviešus nostumjot uz trešo pozīciju.

Ceturtais variants: 2-3 un trešā vieta grupā

Ja Lietuva uzvarēs Bosniju, Serbija apspēlēs Melnkalni un Latvija zaudēs Maķedonijai, trešo vietu ar bilanci 2-3 sadalīs latvieši, bosnieši un maķedonieši. Minētajā trio labākās pozīcijas šobrīd ir Latvijai (1-0, +11), apsteidzot Bosniju (1-1, -3) un Maķedoniju (0-1, -8).

Lai nosargātu trešo vietu grupā, Latvija nedrīkst Maķedonijai zaudēt ar vairāk nekā deviņu punktu starpību. Tādā gadījumā komandu izvietojums būs sekojošs: Latvija (1-1, +2), Maķedonija (1-1, +1) un Bosnija (1-1, -3).

Maķedonijas panākums ar 10-14 punktu pārsvaru neļaus Latvijai pakāpties augstāk par ceturto vietu, savukārt zaudējums ar 15 punktu starpību atmetīs uz piekto vietu.

Piektais variants: 2-3 un trešā vieta grupā

Maķedonijas, Lietuvas un Melnkalnes uzvaras pirmo vietu garantēs lietuviešiem, otrajā vietā atstās serbus, bet četras komandas finišēs ar bilanci 2-3. Aprēķinot savstarpējo spēļu iznākumus, Latvija finišēs trešā (2-1 un uzvara pār bosniešiem), apsteidzot Bosniju (2-1), Melnkalni (1-2) un Maķedoniju (1-2). Tādā gadījumā maķedoniešiem nepalīdzēs pat uzvara ar lielu pārsvaru.

Kā aprēķina vietu secību?

Ja vairākas komandas finišē ar vienādu punktu skaitu, vietu secība tiek noteikti atbilstoši FIBA nolikumam.

D.1.1 Ja divas komandas finišē ar vienādu punktu skaitu, vietu secību nosaka pēc savstarpējās spēles iznākuma.

D.1.2 Ja spēlēs starp divām komandām vienāds ir gan punktu skaits, gan punktu attiecība, vietu secību nosaka pēc iemesto un zaudēto punktu attiecības visās grupas spēlēs.

D.1.3 Ja kopvērtējumā vairāk nekā divas komandas finišē ar vienādu punktu skaitu, vietu secību nosaka, izveidojot otru kopvērtējumu, kurā ņem vērā tikai savstarpējo spēļu rezultātus.

D.1.4 Ja aprēķinu gaitā komandu skaits ar vienādu punktu skaitu sarūk līdz divām komandām, tiek izmantota punktos D.1.1 un D.1.2 aprakstītā kārtība.

D.1.5 Ja otrajā kopvērtējumā komandas savstarpējās spēlēs ieguvušas vienādu punktu skaitu, vietu secības noteikšanai tiks izmantota gūto un zaudēto punktu attiecība iesaistīto komandu savstarpējās spēlēs.

D.1.6 Ja vairāk nekā divām komandām ir vienāda gūto un zaudēto punktu attiecība, vietu secība tiks noteikta, ņemot vērā gūto un zaudēto punktu attiecību visās grupas spēlēs.

D.1.7 Ja jebkurā minētajā posmā komandu skaits ar vienādiem punktiem sarūk līdz neizšķirtam starp vairāk nekā divām komandām, tiek atkārtota punktā D.1.3 minētā procedūra.

D.1.8 Gūto un zaudēto punktu attiecība vienmēr tiek noteikta ar dalīšanu.

Svarīgākais