Latvija smagā spēlē zaudē Lietuvai

© Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 6. septembrī, zaudēja Lietuvai ar rezultātu 59:67 un atkāpās uz trešo vietu B grupā. Pēc atpūtas dienas Latvija spēlēs pret Serbiju un Maķedoniju. Nākamajā kārtā iekļūs trīs spēcīgākās komandas.

Jona Kazlauska trenētā komanda latviešiem neatļāvās zaudēt otro reizi pēc kārtas. 2001. gadā Lietuva izšķirošajā spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālu atzina sarkanbaltsarkano pārākumu ar rezultātu 76:94 un noslēgumā finišēja tikai divpadsmitajā vietā.

Latvija: Strēlnieks, Blūms, Janičenoks, K. Bērziņš, Meiers

Lietuva: Kalnietis, Seibutis, Kleiza, Kuzminskas, Valančiūnas

Lietuvieši ceturtdienas uzvarā pār Maķedoniju izmeta tikai astoņus tālmetienus, turklāt vienīgie trāpījumi ceturtajā ceturtdaļā piederēja spēka uzbrucējam Donātam Motejūnam. Kaimiņu koncentrēšanās soda laukumā jau cīņas sākumā lika Latvijai plaši izmantot zonas aizsardzību un pirmajās astoņās minūtēs tā nostrādāja. Sarkanbaltsarkano uzbrukums bija daudzveidīgāks, pēc Blūma un Freimaņa tālmetieniem panākot četru punktu pārsvaru – 16:12. Desmitminūtes izskaņā uzbrucējs Mačulis un otrais saspēles vadītājs Delininkaitis ātri realizēja divus tālmetienus, iegūstot iniciatīvu Lietuvai. Uzdevumu augstumos bija Valančūns – četri precīzi soda, 2/2 metienos no spēles – un Latvija pirmo ceturtdaļu zaudēja ar 17:22.

Pirmajā ceturtdaļā cīņu soda laukumā uzvarējuši ar 0-12, lietuvieši turpināja spiedienu groza apakšā. Latviešus tas nesamulsināja. Kuksiks iemeta pirmo tālmetienu, bet Armands Šķēle atņēma bumbu Delininkaitim, piespiežot sāncensim tikt pie nesportiskās piezīmes. Soda metienus un bumbas kontroli gan izdevās pārvērst tikai vienā punktā. Cīņā devās “Houston Rockets” spēlētājs Motejūns, pēc divpunktnieka un āķa atjaunojot plus pieci lietuviešiem – 21:26. Pārliecinošā kontrole cīņā par atlēkušajām bumbām (puslaikā 13-23) kaimiņiem ļāva turpināt gūt punktus krāsas zonā, vienā brīdī sasniedzot trīspadsmit punktu pārsvaru – 25:38. Strēlnieka enerģija uzbrukumu organizēšanā, tai skaitā izveidots ātrais uzbrukums Mejerim, kā arī kārtējā Blūma un Janičenoka saspēle radīja iespēju atgūt sešus punktus, tomēr puslaikā mīnus astoņi – 31:39. Soda laukumā lietuviešu pārsvars bija sevišķi daiļrunīgs (2-22).

Kuksika un Blūma tālmetieni, pretinieka aizsargu presēšana un nepiekāpīga cīņa abos laukuma galos ļāva turēties līdzi, taču vienlaikus ātri krājās piezīmes. Trešās ceturtdaļas vidū Meiers un Blūms saņēma ceturtās piezīmes, savukārt Janičenoks ar četru punktu sēriju samazināja starpību līdz viena metiena tiesai – 43:45. Lietuvieši atstāja nepiesegtu Jāni Strēlnieku un saspēles vadītājs sodīja pretiniekus, izlīdzinot rezultātu. Radās izdevības pārņemt vadību, tomēr neveiksmīgu mēģinājumu sērija sekmēja pretinieku atgūšanos. Pieci punkti Darjušam Lavrinovičam un Delininkaiša pustālais metiens atjaunoja plus septiņi lietuviešiem – 45:52.

Trīsdesmit ceturtās minūtes sākumā Jānis Blūms atstāja laukumu ar piecām piezīmēm brīdī, kad Janičenoka tālmetiens no jauna samazināja starpību – 50:54. Ilgu laiku komandas punktus guva reti, kamēr Kuksiks pārķēra Kalnieša piespēli un aizskrēja ātrajā uzbrukumā – 52:56. Strēlnieka tālmetiens nākamajā epizodē izgriezās no stīpas, turklāt Mačulis atbildēja ar trešo precīzo trīspunktnieku. Pēc brīža Valančūns divos punktos pārvērta izcīnītu atlēkušo bumbu uzbrukumā un pirms pēdējām divarpus minūtēm plus deviņi lietuviešiem – 52:61. Joprojām neizdevās gūt punktus no spēles un 79 sekundes pirms finālsvilpes Seibutis ar soda metieniem panāca dienvidu kaimiņiem vienpadsmit punktu pārsvaru – 54:65. Pēdējā minūtē lietuviešu līdzjutēji varēja skandēt savu uzvaras saukli.

Svarīgākais