Kristaps Janičenoks: Brīža svarīgumu, iespējams, novērtēšu pēc karjeras

Kristapa Janičenoka pirmais veiksmīgais soda metiens spēlē ar Melnkalni ne tikai papildināja komandas punktu krājumu, bet arī kļuva par snaipera 1000.punktu valstsvienības spēlēs.

Šādu ražu Kristaps sakrājis deviņās vasarās, Latvijas komandas sastāvā piedalīdamies 97 spēlēs. Latvijas valstsvienības visu laiku rezultatīvāko spēlētāju rangu tabulā viņam priekšā ir tikai Ainars Bagatskis (2160), Uvis Helmanis (1557) un Roberts Štelmahers (1530).

Kristaps Janičenos: „Individuālajai statistikai nekad neesmu pievērsis lielu uzmanību, un nemaz nezināju, ka esmu tik tuvu 1000 punktu robežai. Prieks, ka jau tik ilgu laiku esmu varējis palīdzēt Latvijas izlasei, taču punkti man nav pašmērķis. Iespējams, šī brīža svarīgumu pa īstam novērtēšu tikai pēc karjeras beigām. Nezinu, kad tas būs – gribu spēlēt, kamēr spēju palīdzēt savai komandai, bet 30 gadu vecumā profesionālajā sportā kaut ko tālu plānot nav nozīmes.

Tagad lielākais prieks ir par komandas pirmajām uzvarām. Daudzi ārzemju žurnālisti tās dēvē par sensāciju, bet es tā nedomāju. Ļoti daudzas komandas šajā čempionātā ir spēkos ļoti līdzīgas, un mēs neesam izņēmums.

Pēdējie metieni mačā ar Melnkalni? Nebija nekas īpašs. Paldies Jānim (Blūmam), kurš savilka pretiniekus uz sevi un izdarīja lielisku piespēli. Biju pilnīgi brīvs, varēju sagatavoties. Nekā īpaša tādos pēdējo sekunžu metienos nav – galvenais, jāiztīra galva no domām par brīža svarīgumu.”

Treneris un Latvijas valstsvienības rekordists Ainars Bagatskis: "Kristaps ir viens no komandas līderiem ne tikai laukumš, bet arī ģērbtuvē. Ar viņu visa komanda spēlē mierīgāk un gudrāk, pieņmot pamatotākus lēmumus. Ceru, ka viņš kļūs par otro spēlētāju, kurš valstsvienības labā gūs vismaz 2000 punktus."

Kristaps Janičenoks valstsvienībā debitēja 2003.gada 28.jūnijā Noršēpingā, gūdams 15 punktus Baltijas jūras kausa izcīņas spēlē ar Igaunijas izlasi (78:77). Piedalījies Eiropas čempionāta finālturnīros 2005., 2007., 2009. un 2011.gadā (vidēji spēlē 12,5 punkti), kā arī kvalifikācijas turnīros 2004., 2006. un 2008.gadā (vidēji spēlē 10,8 punkti).

Svarīgākais