Šķēpmešanas leģenda Lūsis: Vasiļevskim vairs nav degsmes...

Šķēpmešanas un vieglatlētikas leģenda, trīskārtējais olimpisko spēļu medaļnieks, 1968.gada Mehiko olimpisko spēļu čempions, četrkārtējais Eiropas čempions Jānis Lūsis sarunā ar portālu Sportacentrs.com novērtēja Vadima Vasiļevska startu pasaules čempionāta šķēpmešanas kvalifikācijas sacensībās un ieskicēja galvenos favorītus finālā.

"Vasiļevskis šogad ar neko neizcēlās. Latvijā gan viņam bija labākais rezultāts, bet stabilitātes šajā līmenī nebija. Praktiski vidēji viņš šogad meta zem 80 metriem un būtībā savā šīs sezonas līmenī arī nostartēja," norādīja Jānis Lūsis.

"Manuprāt, vajadzēja sūtīt mūsu jauno [Latvijas] čempionu [Rolandu Štrobinderu], lai viņš gūtu pieredzi un iedvesmu nākamajiem startiem," uzsvēra šķēpmešanas leģenda. "Viņam ir emocijas un vēlēšanās, bet Vasiļevskim adrenalīna vairs nav tik daudz kā jaunībā. Izskatījās arī, ka Vasiļevskim ir lieks svars, viņš palicis daudz lēnāks nekā agrāk, kad bija ātrs. Nav vairs arī jaunības degsmes."

Lūsis pauda uzskatu, ka gadījumā, ja Latvijas Vieglatlētikas savienība pirms čempionāta priekšroku dalībai dotu Štrobinderam, iespējams, viņš spētu iekļūt finālā: "Štrobinders šogad stabili meta 80 metru līmenī un varbūt šoreiz ar to būtu pietiekami, lai nodrošinātu vietu finālsacensībās."

"Pārsteigums bija ēģiptietis [Ihabs El Sajeds], kurš ar pirmo metienu izpildīja kvalifikācijas normatīvu, sasniedzot nacionālo rekordu. Iespējams, viņš būs iedvesmojies no sevis paveiktā un arī finālā var uzrādīt labu rezultātu," sacīja 1968.gada olimpiskais čempions. "Ne visai veiksmīgi iesāka [sezonas līderis Dmitrijs] Tarabins, arī [čehs Vičeslavs] Veselijs pārkāpa pirmo metienu, kas bija 89 metri. Daži, kam vajadzēja būt finālā, nebija. Londonas čempions [Kešorns Valkots] izskatījās pavisam vājš. Man bija negaidīti, ka viņš tik daudz atpalika no saviem labākajiem rezultātiem (personiskais rekords 84.58, pasaules čempionātā – vien 78.78 – aut.). "

"Starp galvenajiem favorītiem, manuprāt, būs Tero Pitkemeki, Dmitrijs Tarabins un Andreass Torkildsens, lai gan viņš vairs nav tajā līmenī, kādā bija agrāk. 84 vai 85 metrus viņš gan var aizmest. Veselijs? Izskatās jau, ka viņš var, bet reizēm viņam ir tā, ka kvalifikācijā viegli un atbrīvoti metot šķēps lido, bet, kad sākās galvenās sacensības tad iet smagi," noslēdza Lūsis.

Sports

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valsts prezidenta balvas augstvērtīgākos rezultātus sieviešu un vīriešu konkurencē sasniegušajiem vieglatlētiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Svarīgākais