Par pasaules čempionu 50km soļošanā kļūst īrs Hefernens

© Scanpix

Šodien Krievijas galvaspilsētā Maskavā par pasaules čempionu 50 kilometru soļošanā kļuva 35 gadus vecais īru soļotājs Roberts Hefernens, kurš tuvāko sekotāju apsteidza par vairāk nekā minūti.

Distances sākumā vadību uzņēmās krievi Mihails Rižovs un Ivans Noskovs, kuriem līdzi centās turēt austrālietis Džareds Talents. Pēc divdesmit kilometru distances Talents gan atpalika deviņas sekundes, tikpat cik divkārtējais Eiropas čempions un 2007.gada pasaules čempions Johans Dinī no Francijas. Pusdistancē gan krievi tika panākti un līderpozīcijas uzņēmās polis Gregožs Sudols.

Divu brīdinājumu dēļ tempu krietni nācās samazināt Dinī, kurš tādejādi strauji zaudēja pozīcijas un apsvēra domu par izstāšanos, taču par spīti visam tomēr turpināja soļojumu. Pēc 35 kilometriem vadību pārņēma īrs Roberts Hefernens, kurš pēc 40 kilometru atzīmes sāka atrauties no Rižova un finišu sasniedza pārliecinoši pirmais, 35 gadu vecumā izcīnot savu lielāko panākumu karjerā. Līdz šim Hefernens lielākajās sacensībās nebija ticis pat pie medaļas (ceturtā vieta Eiropas čempionātā un olimpiādē). Otro vietu izcīnīja tikai 21 gadu vecais Rižovs, bet bronza tika Talentam, kurš vienubrīd bija atkritis uz septīto vietu, distances beigu daļā apsteidza vairākus konkurentus, stabili nodrošinot sev bronzu. Divkārtējais olimpiskais vicečempions Talents atkārtoja pirms diviem gadiem gūto panākumu, kad arī bija trešais.

Hefernens finišu sasniedza pēc 3 stundām, 37 minūtēm un 56 sekundēm, tikai divas sekundes atpaliekot no personiskā rekorda, kas pērn tika sasniegts Londonas olimpiskajās spēlēs, kad īrs palika ceturtais. Tomēr Hefernana sasniegtais rezultāts ir sezonas labākais rezultāts pasaulē. Rižovs atpalika 62 sekundes, sasniedzot jaunu personisko rekordu, bet Talents sasniedza sezonas labāko rezultātu.

Pirmajā desmitniekā personiskos rekordus laboja četri soļotāji, bet sezonas labākos rezultātus uzrādīja vēl trīs. Pirmo desmitnieku noslēdza jau pieminētais Dinī, kurš vēl pēc 30 kilometriem līderim zaudēja vien trīs sekundes, bet finišā uzvarētājam zaudēja teju septiņarpus minūtes. Vērts piebilst, ka 12. vietā finišēja 43 gadus vecais spānis Hesus Anhels Garsija, kurš pirms 20 gadiem šajā distancē kļuva par pasaules čempionu un šodien bija vecākais sacensību dalībnieks.

Sports

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza Valsts prezidenta balvas augstvērtīgākos rezultātus sieviešu un vīriešu konkurencē sasniegušajiem vieglatlētiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa.

Svarīgākais