Basketbola izlasei šodien pārbaudes spēles ar Krieviju

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 8. augustā, plkst. 19:30 Rīgas arēnā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm pret 2007. gada Eiropas čempioni Krieviju. Tiešraide LTV7.

Septiņi Blata gadi

2012. gada 8. augustā Krievijas valstsvienība Londonā izcīnīja vienu no lielākajām uzvarām pastāvēšanas vēsturē, Olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā pārspējot Lietuvu ar rezultātu 83:74. Lietuvieši bija spēlējuši piecos (!) pusfinālos pēc kārtas, taču sestajā reizē netika galā ar Kiriļenko, Hrjapu un kompāniju.

Pirms tam Deivida Blata trenētā komanda uzvarēja divkārtējo Eiropas čempioni Spāniju, bet spēlē par trešo vietu pieveica Argentīnas zelta paaudzi – Atēnu spēļu triumfatorus – ar rezultātu 81:77. Tā kļuva par Krievijas basketbola līdz šim augstāko virsotni 21. gadsimtā. Arī abas pārējās ir saistītas ar Blata vārdu. Vispirms 2007. gada Eiropas čempionāta finālā Madridē krievi pēdējā sekundē izrāva titulu no spāņu rokām, bet 2011. gadā Kauņā finišēja ar desmit uzvarām un vērtīgu bronzu.

Černovs izstumj Ušakovu un Kacikari

Septiņi Blata gadi zelta burtiem ierakstīti Krievijas basketbola vēstures lappusēs, taču aiz loga ir 2013. gads un jauna cikla sākums. Pēdējie pāris mēneši krievu basketbolā bijuši vētraini un valstsvienību diemžēl jāieraksta cietušo sarakstā. Kādreizējā federācijas prezidenta un aizkulišu pēlēkā kardināla Sergeja Černova grupējums jūlijā no izlases padzina ģenerālmenedžeri Oļegu Ušakovu, nākamajā dienā izprovocējot jaunā galvenā trenera Fota Kacikara aiziešanu. Grieķis izlases nometnē nepaspēja pavadīt nevienu dienu.

Negaidītās pārmaiņas notika dažas dienas pirms izlases treniņnometnes sākuma un rezultātā pie komandas stūres nenokļuva kandidāti, kuri ziemā tika uzskatīti par reāliem pretendentiem – Eiropas kausa ieguvējs Jevgeņijs Pašutins no Krasnodaras “Lokomotiv-Kubaņ” un Eiropas Izaicinājuma kausa uzvarētājs Sergejs Bazarevičs no Samaras “Krasnije Kriļja”. Abi jau bija saplānojuši darbu klubos un ugunsgrēka dzēšanai nācās izsaukt trešo speciālistu, Maskavas apgabala “Triumph” stūrmani Vasiliju Karasjovu.

Trūkstošais piecinieks

Trenerim nācās saskarties ar realitāti, kurā izlases rīcībā nav četru labāko spēlētāju – NBA vīru Andreja Kiriļenko un Timofeja Mozgova, NCAA čempiona Aleksandra Kauna un CSKA kapteiņa Viktora Hrjapas. Pirms dažām dienām par nespēlēšanu izlasē paziņoja arī Eiropas kampaņās rūdītais Sergejs Bikovs. Neoficiālā versija vēsta, ka viņš nav ieradies Ušakova padzīšanas dēļ.

Krievijai izvirzītos mērķus – nokļūšanu Pasaules kausa izcīņā Spānijā – neviens nav atcēlis. Sastāvā joprojām ir astoņi Londonas medaļnieki (Šveds, Karasjovs jaunākais, Fridzons, Voronovs, Antonovs, Moņa, Hvostovs un Ponkrašovs), turklāt visi izlases dalībnieki pārstāv spēcīgus klubus.

Šveds un seši Universiādes čempioni

Pašreizējā izlasē izceļas “Minnesota Timberwolves” aizsargs Aleksejs Šveds, kurš komandas nometnē ieradās pirms pāris dienām, kā arī Himku ilggadējais līderis Fridzons un CSKA vīri. Jaunatni pārstāv Sergejs Karasjovs, Dmitrijs Kulagins – abi Rīgā kļuva par 2011. gada U19 Pasaules čempionāta bronzas īpašniekiem, kā arī Ņikita Balašovs, Jevgeņijs Vaļijevs un Semjons Antonovs.

Sāpīgākās vietas ir pirmā un piektā numura pozīcijās – tajās pulcēti labi spēlētāji, kuri ikdienā nav savu klubu līderi. Saspēles vadītājs Jegors Vjaļcevs atradās aiz Zorana Planiniča muguras. Līdzīga situācija ar centriem, tāpēc Mozgova, Kauna un uzbrucēja Hrjapas trūkums būs asi jūtams.

Krievijai Rīgā būs pirmā pārbaude, taču daļa izlases dalībnieku saspēlējās, jūlijā Kazaņā uzvarot Universiādes basketbola turnīrā. Par čempioniem kļuva Karasjovs, Kulagins, Antonovs, Balašovs, Hvostovs un Vaļijevs, finālā pārspējot Andreha Lēmaņa trenētos austrāliešus. Studentu izlasi vadīja neviens cits kā Karasjovs vecākais, kurš sezonas laikā ar “Triumph” pārsteidza ne vienu vien pretinieku.

Svarīgākais