Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Zaļo gaismu liberālai vienotībai

© F64

2017. gada aukstās vasaras politiskos notikumus nedaudz iesildīja partija Vienotība. Pēc planētas mēroga lidojuma Eiropas Komisijā Andrim Piebalgam ļoti ātri apnika rosīšanās Latvijas sīkpartiju smilšu kastē.

Piebalgs paceļ cepuri un sola Vienotības priekšnieka krēslā neatgriezties. Piebalga iespējamā aiziešana no Vienotības vadības kļūtu par jūlija galveno politisko notikumu, ja to neizkonkurētu paziņojums, ka pieci no Vienotības ievēlētie Saeimas deputāti pametīs partiju.

Separātiski noskaņotā piecnieka motīvus 18. jūlijā LTV skaidroja deputāte Ilze Viņķele. Lūk, viņi aiziet! Aiziet ar lepni paceltu galvu, bet tikai no partijas. Separātisti Saeimas frakciju nepametīs! Kaut ko tik ideālu, kāda ir koalīcijas vadība, apdraudēt nedrīkst - stabilitāte pirmajā vietā. Turklāt nodokļu reforma ir tik izcila, ka to nedrīkst izgāzt.

Tomēr Vienotība steigšus ir jāpamet, jo partijā ir ielavījies kaut kāds elements, kas esot slavējis kristīgās vērtības. Kauns, kauns, kauns! Ar tādiem mums nav pa ceļam! Separātistu piecnieks iestājas par centrisku un liberālu Latviju!

Vienīgais, kas Latvijai pietrūkst pilnai laimei - liberālas vērtības aizstāvoša partija. Pašreizējās partijas aizstāvot jeb ko citu, tikai ne liberālās vērtības. Makronam ar liberālisma karogu izdevās iejāt Francijas varas augšgalā, un Latvijas liberālajam piecniekam tas arī izdosies.

Protams, brīvā un demokrātiskā valstī ikviens brīvs pilsonis drīkst cīnīties par idejām un ideoloģijām, kuras nav īpaši aizliegtas. Apsveicami, ka Latvijas liberālajam spārnam beidzot ir savi pārstāvji Saeimā. Tikai, vai latviešu vairākumam patiešām pietrūkst partiju un nevalstisko organizāciju, kas aizstāvētu liberālas vērtības?

Cita starpā, kas bija ASV prezidenta Donalda Trampa vēlēšanu panākumu pamatā? Ja tie būtu tikai krievu hakeru panākumi, kas ar saviem feikiem nodrošināja republikāņu uzvaru ASV vēlēšanās, tad viss ir vienkārši. ASV liberālajam spārnam ir izdevīgi visu vainu novelt uz Krievijas hakeriem.

Tomēr ir jāņem vērā, ka Tramps ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēja vispasaules liberālisma karalieni - Hilariju Klintoni. ASV gadu desmitiem tika piekopta politika, kad uz balto iedzīvotāju rēķina tika balstīta etnisko un seksuālo minoritāšu izaugsme. Tagad jau ir sasniegts līmenis, kad ASV visvairāk diskriminētā grupa ir konservatīvi noskaņotie baltie heteroseksuāli orientētie vīrieši. Donalds Tramps ir pirmais amerikāņu politiķis, kurš liberālisma laikmetā atteicās no liberālo mantru malšanas tradīcijas un noglaudīja pa spalvai konservatīvi noskaņotos baltos heteroseksuāli orientētos vīriešus. Rezultātā viņš, nevis Hilarija Klintone, tika ievēlēts par ASV prezidentu.

Trampa pieeja bija ciniski racionāla. Saproti, kas ir tava mērķa grupa, un strādā ar to!

Zināma līdzība procesiem Amerikā ir ar procesiem Latvijā. Sabiedriskā grupa, kuras intereses Latvijā tiek diskriminētas visvairāk, ir nacionāli konservatīvie lokālpatrioti.

Viena no problēmām, kuras dēļ gadu no gada netiek pārvarēta neuzticības plaisa starp varu un sabiedrību, ir tā, ka varā netiek pārstāvētas sabiedrības vairākuma intereses.

Grupa, kas Latvijas lielajā politikā maskējas ar nacionālistu karogu, reāli pārstāv maksātnespējas oligarhu intereses. Vēlētāju iebarošanai tie laiku pa laikam izkliedz kaut ko par Satversmes preambulu un nolād Krieviju. Pēc šādām rituālām izdarībām var droši dedzināt tūkstošiem tonnu atkritumu nelegālajos poligonos un raust miljonus no uzņēmumu maksātnespējas un likvidācijas, vēlētāji visu piedos.

Paust nacionāli konservatīvus uzskatus nozīmē nonākt konfliktā ar tiem, kuru galvenais mērķis ir iztirgot transnacionāliem konglomerātiem tās Latvijas reālās vērtības, kuras vēl nepaguva izzagt iepriekšējā privatizācijā.

Latvija tiek pārvērsta par no latviešiem brīvu zemi, bet tos, kas nevēlas emigrēt, nožņaudz ar nenomaksājamiem nekustamā īpašuma nodokļiem.

Lai šo procesu pabeigtu ar mazākiem traucējumiem, tad patiešām pilnai laimei pietrūkst liberālas ievirzes partijas, kuras runasvīri un runassievas kompromitētu konservatīvi tikumiskās vērtības un slavētu absolūtās brīvības un tiesības, noliedzot pienākumus pret ģimeni un zemi.