Lielākā kiberneveiksme vēsturē: uz laiku paralizēta lidostu, banku, TV un pat restorānu darbība

© Pixabay.com

Piektdien, 19. jūlijā, ierīcēs, kurās darbojas operētājsistēma "Windows", radās globāla kļūme. Tas izraisīja tūkstošiem lidojumu atcelšanu, banku darbības un televīzijas raidījumu traucējumus utt. Mediji to nosauca par lielāko neveiksmi vēsturē.

Kiberdrošības uzņēmuma "CrowdStrike" izstrādātās programmas kļūmes dēļ datori ASV, Lielbritānijā, ES valstīs, Indijā, Jaunzēlandē un Austrālijā īslaicīgi nedarbojās. Visā pasaulē tika atcelti aptuveni 1400 lidojumu, tostarp arī "Ryanair" un "WizzAir" reisi, kas lido uz Baltijas valstīm. Japānā šodien agrāk tika slēgti 30% McDonald's restorānu. Amerikas un Eiropas bankas pārtrauca naudas pārskaitījumus starp kontiem. Izraēlā desmitiem slimnīcu tika atslēgtas no informācijas sistēmām.
Baltijas valstu lidostās pasažieriem, kuri nevarēja reģistrēties lidojumiem tiešsaistē, tika piedāvāts reģistrēties bez maksas - zemo cenu aviokompānijas par to parasti iekasē papildu maksu. Un operatoriem bija jāizraksta iekāpšanas kartes ar roku, jo, tā kā sistēma nedarbojās, nebija iespējams tās arī izdrukāt.
Mediji to nosauca par lielāko kiberneveiksmi vēsturē.
Tomēr problēmas nebija visās valstīs. Krievijas uzņēmumiem tādu nebija. Federālā gaisa transporta aģentūra ziņoja, ka visas Krievijas lidostas un aviokompānijas darbojas kā parasti. Krievijas dzelzceļi turpināja darboties saskaņā ar savu grafiku. Krievijas Digitālās attīstības ministrija informēja, ka pēc sankciju noteikšanas lielākā daļa Krievijas uzņēmumu, tostarp infrastruktūras, tika atvienoti no starptautiskajiem pakalpojumiem, tostarp "Microsoft". Tāpēc Krieviju šī kļūme neesot skārusi. Sankcijas pret Krievijas šajā gadījumā ir nostrādājušas pretēji. Krievija, iespējams, ir vienīgā lielvalsti bez Ķīnas, kuru paglāba pašreizējā kiberneveiksme.
Pats "CrowdStrike" norādīja, ka kļūme nav saistīta ar hakeru uzbrukumu vai sistēmas uzlaušanu. Šī neveiksme uzņēmumam izmaksās 16 miljardus dolāru, tā akciju vērtība pazeminājās par 15%.

Svarīgākais